gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zijn zonnepanelen aftrekbaar als zzp'er?

Heb jij zonnepanelen op jouw woning of kantoor als zzp’er? En ben je benieuwd of deze aftrekbaar zijn? In dit kennisartikel lees je meer over de fiscale regels omtrent zonnepanelen aftrekken van de belasting.

Of jouw zonnepanelen aftrekbaar zijn, hangt af van een aantal zaken. Ten eerste is er onderscheid tussen ‘roerend of onroerend goed’. Bij roerend goed zijn je zonnepanelen niet geïntegreerd in het dak. Bij onroerend goed zijn ze wel geïntegreerd in het dak. Alleen als het roerend goed is, is het mogelijk aftrekbaar. In dit artikel gaan we daarom uit van roerend goed.

Zonnepanelen op je woning als zzp'er aftrekbaar?

Ook hangt het ervan af of je zonnepanelen op je woning of op je kantoor hebt geïnstalleerd. Ben je ondernemer en heb je zonnepanelen op jouw woning geplaatst? Als jij 10% of meer van de opgewekte energie zakelijk gebruikt dan kun je zonnepanelen als ondernemersvermogen aanmerken. Verbruik je minder dan 10% van de opgewekte energie zakelijk dan zijn de zonnepanelen altijd privé vermogen.

Privé aangemerkt

Heb je je zonnepanelen als privé aangemerkt en wil je weten of de energieopbrengst (opgewekte kWh) die je zakelijk gebruikt (tegen een gangbare prijs per kWh) als bedrijfskosten aftrekbaar is? Ga dan aan de slag met de rekenhulp van de Belastingdienst of raadpleeg een boekhouder. Als je als particulier energie levert aan de energieleverancier, moet je ook btw afdragen. Lees daar hier meer over.

Zakelijk aangemerkt

Als je zonnepanelen zakelijk koopt, kom je in aanmerking voor de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), afschrijving, aftrek van btw en energie-investeringsaftrek. Als jij je zonnepanelen op je privé woning laat installeren, maar wel op naam van de zaak koopt, zijn er allerlei administratieve complicaties. Je kunt dan gebruik maken van fiscale voordelen zoals hieronder worden aangegeven, máár de energie die je ermee opwekt is óók ondernemingsvermogen en wordt dus belast met inkomsten- of vennootschapsbelasting. Ook dien je btw af te dragen over de energie voor privégebruik.

Vaak is het aantrekkelijker om zonnepanelen op naam van de zaak te kopen in verband met fiscale voordelen, maar na een paar jaar slaat deze balans om. Uiteindelijk is het op langere termijn vaak aantrekkelijk om zonnepanelen op jouw privéwoning vanuit privé te kopen.

Btw terugvorderen op je zonnepanelen

Als je zonnepanelen op de zaak koopt, ben je altijd btw-plichtig - zelfs als je eerder vrijgesteld van btw was. Je levert namelijk energie terug aan het net. De btw die je betaalt over de aanschaf van jouw zonnepanelen kun je terugvorderen in je aangifte omzetbelasting. Maak je gebruik van de nieuwe KOR, dan kun je de btw op die investering gedurende drie jaar na ingang van deze regeling niet verrekenen als voorheffing.

Lees hier meer over btw terugvorderen als zzp'er met zonnepanelen.

Zonnepanelen op je kantoor of bedrijfspand als zzp'er aftrekbaar?

Zijn je zonnepanelen op kantoor geplaatst? Dan mag je de zonnepanelen ook afschrijven. De afschrijving is het verschil in aanschafwaarde (exclusief btw) en de restwaarde. Stel, de restwaarde is na 10 jaar nog 10% van de aanschafprijs, dan moet het verschil tussen de aanschafwaarde en 10% restwaarde in 10 jaar worden afgeschreven.

Stel, de kosten voor het aanschaffen, omvormen en installeren van zonnepanelen zijn € 10.000,-. De restwaarde na 10 jaar wordt geschat op 10% en dat is dus € 1.000,-. Dan mag je gedurende 10 jaar ongeveer € 1.000,- jaarlijks afschrijven.

Lees hier meer over het aanschaffen van zonnepanelen voor jouw kantoor of bedrijfspand.

LET OP Het is wel belangrijk dat jij de investering binnen 3 maanden na opdracht van levering opgeeft bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Anders vervalt het recht op aftrek.

KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)

Zoals hierboven aangegeven heb je mogelijk recht op de KIA als de investering in zonnepanelen valt binnen onderstaande tarieven én de panelen als ondernemingsvermogen zijn aangemerkt. Dat geldt dus zowel als jij zonnepanelen thuis op naam van de zaak zet (mag alleen als jij je woning voor meer dan 10% zakelijk gebruikt) - of als je ze zakelijk koopt voor je kantoor.

LET OP Onderstaande bedragen gelden voor 2020.

Investering

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

niet meer dan € 2.400

0%

€ 2.401 t/m € 58.238

28% van het investeringsbedrag

€ 58.239 t/m € 107.848

€ 16.307

€ 107.849 t/m € 323.544

€ 16.307 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 107.848

meer dan € 323.544

0%

EIA (Energie-investeringsaftrek)

De energie-investeringsaftrek is bedoeld om duurzaamheid te stimuleren. Ook zonnepanelen komen hiervoor in aanmerking. Dit betekent dat je, naast afschrijving, 45% van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten) ten laste mag brengen van je winst. Voor de EIA gelden ook een aantal voorwaarden:

  • De zonnepanelen hebben gezamenlijk een piekvermogen van meer dan 25 kW
  • De zonnepanelen hebben een aansluiting kleiner of gelijk aan 3 x 80A
  • De zonnepanelen zijn niet eerder gebruikt
  • De investering in zonnepanelen is minimaal € 2.500
  • Je betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting

Onder de EIA vallen onder andere: aanschafkosten, voortbrengingskosten, kosten van aanpassingen aan bestaande bedrijfsmiddelen zoals montagekosten en kosten voor bijvoorbeeld energieadvies.

Op de website van RVO vind je meer informatie.

MIA

Je kunt eventueel ook in aanmerking komen voor de MIA, maar niet als je al de EIA gebruikt. De MIA is een extra aftrekpost en kan alleen gebruikt worden in het jaar dat de koopovereenkomst is aangegaan en geldt voor een investering minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek tot 36% van het investeringsbedrag. Dit geldt bovenop de KIA.

Hier lees je meer over de MIA.

VAMIL

Met de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investering) kun je 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelf te bepalen tijdstip. Dit kan je een liquiditeits- en rentevoordeel opleveren.

Hier lees je meer over de VAMIL.

Kortom: zonnepanelen privé of zakelijk kopen als zzp'er?

Als jij zonnepanelen op jouw woning privé koopt en je werkt vanuit huis, dan kun je wel btw aftrekken over de aanschaf en installatie. Dan moet je binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar aanvragen. Je moet echter ook btw afdragen over de energie die je opwekt. Lees hier meer over btw teruggave bij zonnepanelen.

Als jij zonnepanelen zakelijk koopt of later op naam van de zaak zet, heb je mogelijk (als je minstens 10% van de opgewekte energie zakelijk verbruikt) recht op fiscale voordelen zoals de KIA, Energie-investeringsaftrek, afschrijving, MIA en/of VAMIL. Je kunt ook de btw terugvragen. Als je samenwoont met een partner die níet ondernemer is, is het eenvoudiger om de btw terug te vorderen uit naam van je partner. Denk er dan wel om dat je de energierekening en factuur van zonnepanelen op naam van de niet-ondernemer zet. Het grote verschil is dat je als ondernemer inkomsten- of vennootschapsbelasting dient te betalen over de opgewekte energie. Ook moet je btw afdragen over energie voor privégebruik. Vaak blijkt dat op lange termijn (7+ jaar) het verstandiger is om zonnepanelen privé te kopen als je thuiswerkende zzp'er bent.

LET OP Aangezien dit een vrij specifiek en ingewikkeld onderwerp is, raden wij je bij vragen aan contact op te nemen met een (financieel) adviseur of met de Belastingdienst.

Advies nodig of heb je vragen?

Heb je meer vragen over aftrekposten of andere fiscale vragen? Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je terecht bij de fiscale helpdesk. Liever contact met een specialist uit jouw regio? Kijk naar aangesloten partners van ons platform via onze 'Hulp in de regio'-pagina.

Bronnen:

TIP Check binnen 2 minuten al jouw aftrekposten en toelages. Start de ZZP Aftrekposten Scan.

Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord