• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 5 min

Welke kredietvormen zijn er voor zzp'ers?

Veel startende ondernemers kunnen niet zonder startkapitaal. Dit is een geldbedrag waarmee je jouw bedrijf kunt financieren. Dit kan op diverse manieren, afhankelijk van de hoogte van het bedrag en hoe snel je financiering nodig hebt. In dit artikel hebben we de belangrijkste mogelijkheden om startkapitaal te realiseren voor je op een rijtje gezet.

Zo zorg je voor genoeg kapitaal om jouw bedrijf te financieren

In dit artikel bespreken we de volgende kredietvormen:

Rekening-courantkrediet

Een rekening-courantkrediet betekent dat je met je bank hebt afgesproken dat je tot een bepaald bedrag ‘rood’ mag staan. Hierbij creëer je meer financiële ruimte, maar het nadeel is dat je bij permanent rood staan onnodig veel rente betaalt. Hoeveel je in het rood mag staan en wat de looptijd is, hangt af van jouw bank en situatie. Vaak moet je ook aan een aantal eisen voldoen die per bank kunnen verschillen. De rente is over het algemeen variabel en kan dus stijgen of dalen gedurende de looptijd.

Wanneer?
Een rekening-courantkrediet is een kortlopend krediet en kun je gebruiken om bijvoorbeeld debiteuren of voorraad mee te financieren. Kortlopend krediet is een benaming voor krediet waarvan de looptijd korter is dan een jaar.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening sluit je af bij de bank. Je moet van tevoren duidelijk kunnen aangeven waarvoor je de financiering gaat gebruiken. Je betaalt gedurende de looptijd elke maand een vast bedrag en over de restschuld betaal je rente. Je kunt eventueel met je bank in gesprek om niet maandelijks, maar elk kwartaal een deel terug te betalen. Vaak worden hier dan wel meer kosten voor gerekend.

Wanneer?
Een zakelijke lening is meestal langlopend (minimaal 1 jaar), maar je kunt de looptijd afstemmen in overleg met de bank. Je kunt hier grotere investeringen mee financieren, bijvoorbeeld een bedrijfspand, transport of machines.

Borgstellingskrediet (BKMB)

Een borgstellingskrediet is een uitkomst als je een lening met een lange termijn zoekt en je de bank onvoldoende zekerheid kunt bieden. Bij een borgstellingskrediet, ook wel BMKB genoemd, staat de Nederlandse overheid borg voor een deel van de lening. Je vraagt een BMKB aan bij je bank. De looptijd is maximaal 6 jaar. Dit is met uitzondering van investeren in vastgoed, want dan geldt een looptijd van 12 jaar. Een borgstellingskrediet is veilig voor zowel je eigen onderneming als voor de bank. Het is echter wel een teken aan de wand dat je bedrijf nog wankel is.

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als zzp'er? Bereken je besteedbaar inkomen via onze netto inkomen calculator!

Wanneer?
Een borgstellingskrediet is voor ondernemingen met maximaal 250 medewerkers en een maximale jaaromzet van € 50 miljoen. Het borgstellingskrediet is bedoeld voor bedrijven die bijvoorbeeld niet bij een bank terecht kunnen, omdat ze onvoldoende zekerheid kunnen bieden. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een gebrek aan onderpand.

Microkrediet

De term microkrediet staat voor een lening van maximaal € 250.000. De looptijd van een microkrediet is 10 jaar. Als je gebruik maakt van microfinanciering krijg je ook de mogelijkheid van coaching en begeleiding. Je kunt met een coach sparren over o.a. je marketingstrategie, ondernemingsplan, financiën etc. Voor het aanvragen van microkrediet kun je bijvoorbeeld terecht bij Qredits, Spotcap, BridgeFund of Credion.

Wanneer?
Het microkrediet is bedoeld om je onderneming te starten of uit te breiden of bij overname van een onderneming. Je komt in aanmerking voor een microkrediet als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Je bent minimaal 18 jaar en dient in het bezit te zijn van een ondernemingsplan inclusief financieringsplan.

MKB-krediet

Wil je geld lenen, maar heb je geen zekerheden (zoals onderpand) én wil je begeleiding als startende ondernemer? Dan is er een andere oplossing. Als startende of bestaande ondernemer in het MKB kun je namelijk in aanmerking komen voor een MKB-krediet. Dit is ook op jou van toepassing als je een bedrijf wenst over te nemen. Het MKB-krediet is een zakelijke lening van Qredits. van minimaal € 50.000 en maximaal € 250.000. De looptijd varieert van 1 tot 10 jaar. Net zoals bij het microkrediet kom je bij het MKB-krediet ook in aanmerking voor coaching en begeleiding.

Wanneer?
Je kunt met een MKB-krediet investeren in bedrijfsmiddelen of investeren in andere zaken. Het microkrediet en MKB-krediet bieden beide een looptijd van maximaal 10 jaar: je betaalt maandelijks een deel van de lening plus rente terug. Je kunt ook extra aflossen onder bepaalde voorwaarden. Doordat het risico vaak hoog is, zal de rente over het algemeen hoger zijn dan een andere vorm van financiering.

Crowdfunding

Een andere manier om kapitaal te realiseren is crowdfunding. Met crowdfunding leen je geld van particulieren, zoals vrienden, kennissen en familie – maar het kunnen ook onbekenden zijn. Je biedt jouw concept aan op een crowdfunding-platform en vermeldt het bedrag dat je nodig hebt en de termijn waarop je het nodig hebt. Iedereen kan investeren en een bedrag inleggen. Jouw plannen zijn dus erg afhankelijk van de gun-factor: hoeveel mensen zien er potentie en toekomst in jouw bedrijf?

Wanneer?
Crowdfunding wordt veel ingezet bij voornamelijk creatieve concepten zoals kunst, muziek, films en theaterproducties. Bij crowdfunding investeren deelnemers doorgaans niet vanuit financiële overwegingen. De personen die investeren in jouw idee doen dit omdat zij in het idee geloven.

Leasen

Leasen is een vorm van financieren waarbij je geld leent voor bedrijfsmiddelen, zoals een zakelijke auto. Je kunt echter ook andere bedrijfsmiddelen leasen, zoals machines. Je hebt bij leasen de keuze uit twee opties: financial lease en operational lease. Met financial lease ben je na afloop van het contract eigenaar van het lease product. Bij operational lease moet je het product na afloop van het contract weer inleveren. Een voordeel van financial lease is dat het lease product, bijvoorbeeld de auto van de zaak (nieuw of tweedehands) bij jou op de balans komt te staan. Dit houdt in dat je gelijk profiteert van alle fiscale voordelen zoals bijvoorbeeld investeringsaftrek en renteaftrek.

Wanneer?
Als je als ondernemer bepaalde apparatuur nodig hebt om je werk te kunnen uitvoeren en niet genoeg eigen vermogen hebt, is leasen een optie. Ook tandartsen en sportscholen leasen vaak apparatuur: dit is vaak te duur om zelf aan te schaffen. Hoeveel je betaalt en óf je betaalt aan bijvoorbeeld onderhoudskosten, hangt af van de leasevorm.

Factoring

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij een extern bedrijf de afhandeling en inning van je debiteurenposten overneemt. Het zorgt ervoor dat de cashflow van je bedrijf verbetert en dat het kapitaal, dat nog vastzit bij je opdrachtgevers, sneller vrij komt. Een factoringbedrijf neemt je debiteurenbeheer over en betaalt de ingestuurde facturen vrijwel direct uit.

Wanneer?
Als zzp’er kun je het je niet altijd veroorloven om te wachten op de betaaltermijn van je opdrachtgever. In dat geval kan factoring een goede oplossing zijn. Doordat je facturen vrijwel direct worden uitbetaald, beschik je meteen over het geld waar je recht op hebt. Dit geeft je de ruimte om te investeren in nieuwe opdrachten, je leveranciers te betalen of gewoonweg van te leven.

Starten vanuit een uitkering

Wil je een bedrijf starten vanuit een uitkering zoals de WW, de bijstand of een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid? De overheid ziet graag dat je de stap zet van een uitkering naar een eigen bedrijf en gunt je daarom voordelen zoals een starterskrediet, een voorbereidingskrediet of vrijstelling van de sollicitatieplicht. Mits de uitkeringsinstantie je plannen voldoende kansrijk acht. In onze gratis whitepaper ‘Starten vanuit een uitkering’ lees je welke stappen je dient te nemen om vanuit een uitkering te starten.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners