• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Wat is factoring?

Om verschillende redenen kan het zijn dat je eigenlijk niet kunt wachten op de betaaltermijn van je opdrachtgever. In dat geval kan het een oplossing en uitkomst zijn om je debiteuren te financieren. Dit heet factoring. Binnen de branche van factoring kun je onderscheid maken tussen traditionele factoring en American factoring. Traditionele factoring wordt vaak toegepast door grotere bedrijven. In dit artikel laten we traditionele factoring verder buiten beschouwing. American factoring wordt ook wel als een snelle en flexibele vorm van factoring gezien. Wat het precies inhoudt, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn lees je in dit artikel.

Factoring: dit kun je ermee als zzp'er

Verbetering cashflow

Allereerst, wat is factoring? Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. Hierbij neemt een extern bedrijf de afhandeling en inning van je debiteurenposten over. Op deze manier optimaliseer je de cashflow van je bedrijf en zorg je ervoor dat je sneller over het kapitaal, dat nog vastzit bij je opdrachtgever(s), kunt beschikken. Een factoringbedrijf neemt je debiteurenbeheer over en betaalt de verstuurde facturen vrijwel direct uit. In de praktijk kan dit in minder dan 24 uur aan je worden uitbetaald, als je de gevraagde gegevens hebt aangeleverd.

Als ondernemer kan je diverse redenen hebben dat je het je in principe niet kunt veroorloven om te wachten op de betaaltermijn van je opdrachtgever. Of het nu bijvoorbeeld om 30 of 60 dagen gaat. In dat geval kan factoring een goede uitkomst bieden. Doordat je facturen vrijwel direct worden uitbetaald, beschik je meteen over het geld waar je recht op hebt. Dit geeft je de ruimte om te investeren in nieuwe opdrachten, om je leveranciers te betalen of om gewoonweg van te leven.

Geen debiteurenbeheer!

Sommige factormaatschappijen nemen ook het debiteurenbeheer voor je uit handen. Een voorbeeld hiervan is FreelanceFactoring. Als ondernemer hoef je in dat geval nooit meer achter een opdrachtgever aan te jagen die niet op tijd betaalt. Dit scheelt je niet alleen tijd, het is ook prettig voor je klantrelatie. De relatie met je klant kan puur blijven, omdat je geen discussies hebt of vervelende gesprekken hoeft te voeren over de betalingstermijn.

Voor welke zzp'ers is dit interessant?

Als regel kun je profiteren van factoring in de volgende gevallen:

  • je hebt veel opdrachtgevers met een betalingstermijn van 30 dagen of langer;
  • jouw inkoop moet sneller betaald worden dan dat jij betaald krijgt van jouw opdrachtgevers;
  • je hebt een tijdelijk cashflow-probleem doordat je een tijd zonder opdracht hebt gezeten;
  • je hebt behoefte aan een meer constante inkomstenstroom.
Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Betaling binnen 24 uur

Opdrachtgevers merken er nauwelijks iets van als je gebruik maakt van factoring. Daarnaast maken veel opdrachtgevers zelf ook gebruik van een vorm van debiteurenfinanciering. Geen enkele opdrachtgever zal vreemd opkijken als jij als zelfstandige ook gebruik maakt van factoring.

FreelanceFactoring is gespecialiseerd in factoringdiensten voor zzp'ers, freelancers en groeiende MKB-ondernemingen. Facturen dienen eerst goedgekeurd te worden door het factoringbedrijf. Na goedkeuring wordt de factuur binnen 24 uur naar je overgemaakt. In de praktijk is dit vaak sneller. Op deze manier krijgen ondernemers de ruimte om te groeien. Een belangrijk aspect van de dienstverlening is dat alle gemaakte afspraken tussen ondernemer en opdrachtgever worden overgenomen. Hierdoor wordt geen enkele relatie onnodig op de proef gesteld. Er zijn geen inschrijf- of abonnementskosten aan verbonden, alleen het afgesproken percentage wordt in rekening gebracht. Dit wordt ook wel de factorfee genoemd. Ook kunnen ondernemers zelf bepalen hoelang zij gebruik maken van de diensten van FreelanceFactoring, dit kan bijvoorbeeld voor één factuur zijn of voor een bepaalde periode.

Als je je afvraagt of factoring in een individuele situatie aan te raden is, is het goed om alle voor- en nadelen, alsook de kosten en baten tegen elkaar af te wegen.

Voordelen:

  • Hogere financiering
    FreelanceFactoring stelt middelen beschikbaar tot een omvang waar banken niet toe in staat zijn (maximaal 97% van de factuur). Flexibele financiering: de omvang van het te financieren bedrag past zich, in tegenstelling tot traditionele bancaire financiering, eenvoudig aan bij de omvang van het totale factuurbedrag.
  • Betere financiële ratio's
    FreelanceFactoring biedt dmv balansverkorting de mogelijkheid aan om de financiële ratio's inzake solvabiliteit en liquiditeit te verbeteren.
  • Expertise factormaatschappij.
    Door gebruik te maken van FreelanceFactoring profiteer je ook van de expertise die deze heeft. Ten aanzien van potentiële debiteuren en op het gebied van marktgebruiken. Denk hierbij aan betalingstermijnen, leverings- en betalingsvoorwaarden, etc.
  • Faillissementsrisico
    Het risico op faillissement van de overgedragen debiteuren wordt door FreelanceFactoring overgenomen.

Nadelen:

  • Vereiste openheid
    Een factoringbedrijf zoals FreelanceFactoring vraagt om inzage in jouw financiële positie. Dit gebeurt aan de hand van opgevraagde documenten. Met als doel je aanvraag te kunnen goedkeuren. Dit kan als een nadeel worden ervaren.
  • Extra schakel
    FreelanceFactoring die de debiteurenbewaking van een cliënt voor haar rekening neemt, vormt een extra schakel in het contact tussen de cliënt en zijn afnemers. Bij potentiële cliënten bestaat soms de angst dat de commerciële belangen van de cliënt minder zwaar wegen dan de tijdige betaling aan de factormaatschappij. De factormaatschappij zou te snel tot incasso kunnen overgaan, waardoor de commerciële relatie van de cliënt met zijn afnemers kan worden verstoord.
  • Weerstand bij afnemers
    Het gebruik van factoring is een relatief nieuw verschijnsel. Dat een bedrijf gebruik maakt van de diensten van een factoringbedrijf werd in het verleden wel eens geïnterpreteerd als een teken dat de financiële positie te wensen overlaat. Tegenwoordig is factoring heel gebruikelijk, zeker bij grotere ondernemingen.Risico's 
  • FreelanceFactoring neemt de betalingstermijn en het risico op faillissement over. Mocht de opdrachtgever uiteindelijk niet betalen vanwege een dispuut, dan is FreelanceFactoring gerechtigd om het voorgefinancierde bedrag terug te vorderen.

FreelanceFactoring richt zich specifiek op zelfstandigen. Hierdoor is de dienstverlening op maat gemaakt en sluit deze optimaal aan op de behoefte van zzp’ers en freelancers. Nieuwsgierig geworden? Bezoek www.freelancefactoring.com of neem contact op met onze Factoring Helpdesk.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.