• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Antwoord op je vragen over Private Lease voor jou als zzp’er

Ben je het zat? Dat je weer kosten hebt voor de reparatie of het onderhoud van je privéauto? Terwijl je je geld liever investeert in de groei van je bedrijf? Natuurlijk, die auto heb je nodig voor je werk. Maar dan het liefst zonder gedoe en mét zoveel mogelijk financiële zekerheid. Het kan, echt waar. Stap over op bijvoorbeeld Private Lease. Eerst meer weten? Ik beantwoord zeven vragen en geef je advies.

Vraag 1: Hoe werkt Private Lease voor een zzp’er?

Nou, bij Private Lease huur je in feite een auto in privé maar dan voor langere tijd. Je rijdt in een nieuwe auto zonder dat je ineens een klap geld kwijt bent aan de aanschaf. Je betaalt een vast leasebedrag per maand. Dus geen vaste kosten voor verzekeringen, wegenbelasting en onderhoud. En geen zorgen over onderhouds- of reparatiekosten die zomaar oplopen. Alleen de kosten voor brandstof of opladen, verkeersboetes en wasstraat betaal je nog zelf.

Vraag 2: Wat kost Private Lease per maand?

De leasebedragen hangen natuurlijk af van het merk en model dat je kiest. Op dit moment rijd je in een nieuwe Toyota Aygo vanaf € 269 per maand, in een Skoda Kamiq vanaf € 384 per maand of een Tesla Model 3 vanaf € 464 per maand. Maar overweeg ook Private Occasion Lease: jonge en goed onderhouden tweedehandsauto’s met een aangepaste leaseprijs. Je kunt hier een persoonlijke Private Lease berekening maken (let op: de genoemde prijzen zijn maandprijzen en kunnen afwijken).

Zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!

Vraag 3: Wat zijn de voordelen van Private Lease?

Allereerst blijft een leaseauto eigendom van de leasemaatschappij. Na de looptijd lever je de leaseauto gewoon weer in. Dus daar heb je geen omkijken naar. Je betaalt geen fiscale bijtelling over de waarde van de auto zoals je dat wel kent van zakelijk lease. Bij Private Lease trek je in 2024 € 0,23 per kilometer. En o ja, tijdens de leaseperiode behoud je de door jou opgebouwde schadevrije jaren. Dat is handig als je in de toekomst weer een eigen auto verzekert.

  • Je rijdt een nieuwe auto zonder zelf een grote investering te doen
  • Makkelijk budgetteren, omdat je elke maand hetzelfde bedrag kwijt bent aan de auto
  • Geen onverwachte hoge facturen meer, zoals hoge onderhouds- en reparatiekosten

Vraag 4: En wat zijn de nadelen?

Eerlijk is eerlijk. Private Lease kent ook nadelen. Je gaat een contract aan voor (vaak) langere tijd. En tijdens die periode heb je een BKR-registratie op je naam staan. Dat kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een lening of hypotheek. Daarnaast is het aanbod van auto’s beperkt maar wordt wel steeds groter. En je kunt het leasebedrag niet aftrekken van je winst. Wat meteen een link is naar de andere leaseoptie die je hebt: Full Operational Lease.

Vraag 5: Is Full Operational Lease een goed alternatief?

Jazeker, maar zoals zo vaak hangt dat af van je persoonlijke en zakelijke wensen. Ik geef je mee dat Full Operational Lease oftewel zakelijk lease een aantal fiscale voordelen heeft tegenover Private Lease. Zo is de btw aftrekbaar en mag je alle kosten afschrijven van je winst. En omdat de kosten van een zakelijke leaseauto bedrijfskosten zijn, betaal je minder inkomstenbelasting. Maar let op: rijd je meer dan vijfhonderd privékilometers per jaar? Dan is er bij Full Operational Lease wel een fiscale bijtelling over de catalogusprijs van de auto. De fiscus telt deze bijtelling op bij je winst en houdt hier inkomstenbelasting over in.

Vraag 6: Welke leasevorm past bij jou?

Naast Private Lease en Full Operational Lease zijn andere leasevormen Financial Lease, Occasion Lease en Short Lease. Zoals je hierboven al leest, iedere leasevorm heeft voor- en nadelen. Welke vorm bij jouw bedrijfsvoering past?

Ga naar de checklist welke leasevorm bij jou past als zzp'er

Mijn advies?

Private Lease is interessant voor jou als zzp’er wanneer je jouw auto niet op de zaak zet. Wanneer je dat het beste wel of niet doet? Graag hulp bij je keuze? Dan is persoonlijk advies dichtbij. Stel je vraag aan de fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief.

En kies je uiteindelijk voor Private Lease dan zijn er verschillende partijen die Private Lease aanbieden, zoals ANWB Private Lease.