• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUPDATE week 2: Gemeenten laten zzp'ers met schulden in de kou staan en pilot met webmodule zzp van start

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de bureaucratische muren waartegen zzp’ers met schulden aanlopen bij gemeenten, RVO doet aangifte wegens misbruik TVL-regeling en pilot met webmodule voor zzp van start.

Gemeenten laten zzp’ers in de kou staan

Het is een schrijnend beeld dat de uitzending van het onderzoeksjournalistieke programma Pointer oproept over zzp’ers met schulden. Als gevolg van de corona maatregelen hebben veel zelfstandig ondernemers te maken met oplopende rekeningen. De verwachting is dat bijna 65.000 zzp’ers binnenkort moeten aankloppen bij schuldhulpverlening, die hun gemeente móet bieden. Nu blijkt bijna twee derde van alle gemeenten die schuldhulp niet op orde te hebben, ontdekte het programma.

Lees ook: Deurwaarders waarschuwen voor incassogolf.

Zo krijgen zzp'ers die aankloppen bij hun gemeente vaak te horen dat ze met hun onderneming moeten stoppen, voor ze in aanmerking komen voor schuldsanering. Dat is niet alleen zuur, maar ook ten onrechte. Gemeenten zijn verplicht om die hulp te bieden. Maar omdat de wet op schuldhulpverlening oorspronkelijk voorschreef dat ondernemers geen hulp konden krijgen, is dat nog steeds het beleid van veel gemeenten.

In de uitzending van Pointer zien we de pijnlijke gevolgen: zzp’ers die steeds dieper in de problemen zakken en 's avonds geen oog meer dicht doen. “90% van de ondernemers met schulden is verkeerd geadviseerd,” zegt advocaat Mandy van Brunschot, die gezinnen onterecht op straat gezet zag worden. 

Kijk hier de uitzending van Pointer.

RVO doet aangifte wegens misbruik TVL

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie vanwege vermoedens van misbruik bij de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten. Het gaat om 70 aangiftes. De TVL regeling is erop gericht om mkb-ondernemers en zzp’ers snel van steun te voorzien om hun vaste lasten te betalen.

De RVO zegt ‘serieuze signalen’ te ontvangen dat er sprake is van misbruik van de TVL regeling. Naar aanleiding hiervan is de rijksdienst een onderzoek gestart. Het zou gaan om 481 gevallen van mogelijk misbruik (op een totaal van 96.000 uitkeringen). Na overleg met FIOD en het Openbaar Ministerie is besloten over te gaan tot 70 aangiftes. RVO werkt in samenwerking met de banken aan terugvordering en gebruikt deze signalen om het proces aan te scherpen.

Lees ook: Wat is de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)?

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Wie misbruik maakt van steunmaatregelen moet zich schamen. Ik doe er alles aan om dit te voorkomen en ik schrik er niet voor terug om aangifte te laten doen bij het OM als daar reden voor is. Zo kan de regeling blijven doen waarvoor ze in het leven is geroepen: ondernemers die het hard nodig hebben zo snel mogelijk van financiële steun voorzien.”

Bron: RVO

Pilot met webmodule van start

De pilot van een online portal voor het beoordelen van een arbeidsrelatie is gestart. Hiermee kunnen ondernemers beoordelen of werkzaamheden door een zelfstandige worden uitgevoerd of dat het eigenlijk om een werknemer in loondienst zou moeten gaan. Vooralsnog gaat het om een proefproject, bedoeld om opdrachtgevers duidelijk te maken wanneer zij een zzp’er mogen inhuren en wanneer niet. Daarom kunnen er nog geen rechten aan de uitkomst worden ontleend.

De webmodule moet knelpunten en misbruikrisico's boven water halen en de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties in kaart brengen. De module start nu eerst zes maanden als pilot en is te vinden via de website van het Ondernemersplein. Het  kabinet wil de resultaten deze zomer evalueren en besluit dan op zijn vroegst in oktober of de module definitief ingezet gaat worden. Het is dan wel de bedoeling dat de module meer zekerheid biedt voor opdrachtgevers. Ook wil het kabinet dit jaar een bredere maatschappelijke discussie over welke klussen wel en niet door een zelfstandige uitgevoerd zouden moeten worden.

De webmodule is het enige instrument dat minister Koolmees (Sociale Zaken) nog in handen heeft in zijn strijd tegen schijnzelfstandigheid. Vorig jaar juni trok hij zijn wet minimumtarief en zelfstandigenverklaring voor zzp’ers in. 

Lees ook: Toch geen minimumtarief voor zzp'ers.

Bronnen: FD en CMWeb

Lees hier ons overige nieuws.

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.