• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 2 min

#ZZPUPDATE week 1: Deurwaarders waarschuwen voor incassogolf en wat kunnen zzp’ers verwachten van het nieuwe jaar?

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over groeiende betalingsachterstanden bij zzp’ers, belangrijke veranderingen in de wetgeving voor zzp'ers en het mkb, en hoe kom je als zzp’er in de zorg in aanmerking voor een vaccinatie?

Betalingsachterstanden zorgen voor incassogolf

Vooral bij mkb’ers en zzp’ers groeien de betalingsachterstanden omdat ze onbetaalde rekeningen blijven uitstellen. De schuldenlast wordt de komende tijd zo zwaar dat veel van hen in ernstige betalingsproblemen komen. De Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en de vereniging voor schuldhulpverlening (NVVK) waarschuwen dat er een golf aan incasso’s dreigt.

Lees ook: Zo vraag je uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst.

Veel ondernemers hebben in 2020 gebruik gemaakt van mogelijkheden om bijvoorbeeld belastingbetalingen uit te stellen. Ook oplossingen om vaste lasten zoals huur uit te stellen hebben ervoor gezorgd dat de achterstanden zich opstapelden. Daardoor wordt het alsnog betalen alleen nog maar moeilijker. Volgens de deurwaardersorganisatie is uitstel de ‘slechts mogelijke oplossing die je kunt bedenken’. Paul Otter van de KBvG: "Als de schulden oplopen, neemt de kans dat iemand ze aflost alleen maar af.”

Wat verder opvalt is dat de schulden bij zzp'ers harder oplopen dan bij de laagste inkomensklasse, de groep waar normaal gesproken de schulden op het hoogste niveau liggen. Otter: “Dat komt doordat deze niet-traditionele groep de grootste inkomensval maakt. Vooral ondernemers in de horeca en entertainment lopen veel geld mis. Bij mensen met een uitkering blijft het inkomen juist op peil.”

Bron: BNR

De belangrijkste veranderingen in 2021

Het nieuwe jaar brengt voor ondernemers traditiegetrouw wetswijzigingen en nieuwe wetten met zich mee. Wat kunnen zzp'ers en mkb-ondernemers verwachten van 2021? Nu.nl informeerde bij de Belastingdienst en zzp-expert (en oprichter van ikwordzzper.nl) Martijn Pennekamp en zette een aantal zaken op een rij.

Een praktische tip van Martijn Pennekamp: Ben je zzp'er en van plan om andere werkzaamheden te gaan uitvoeren? Prima, maar meld dit wel even bij de Kamer van Koophandel. Als je toch bezig bent, controleer gelijk of je bedrijfsnaam nog past bij je nieuwe werkzaamheden. Pas zo nodig de boekhouding aan. En check of je aansprakelijkheidsverzekering de nieuwe werkzaamheden dekt.

Lees ook: Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp.

Overweeg je als zzp’er om deels in loondienst te gaan of je inkomen aan te vullen door tijdelijk een bijbaan te nemen? Ga dan na of je nog voldoet aan het urencriterium om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Die aftrek wordt in 2021 overigens verder afgebouwd naar € 6.670. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als de Belastingdienst je als ondernemer ziet en je minstens 1.225 uur per jaar in je bedrijf stopt.

Bron: Nu.nl

Ook zzp’er in zorg komt in aanmerking voor vaccin

Als laatste in Europa is ook Nederland nu volop aan het vaccineren tegen het coronavirus. Hierbij krijgen zorgprofessionals voorrang, omdat zij een grote kans hebben om besmet te raken en hun inzet onmisbaar is. De voorrangsregeling geldt niet alleen voor zorgprofessionals in loondienst. Ook zzp’ers in de zorg die direct contact hebben met cliënten, komen hiervoor in aanmerking.

Wie zich wil laten vaccineren heeft hiervoor een uitnodiging van de organisatie waarvoor zij werken. In eerste instantie gaat het om ziekenhuizen en organisaties die verpleeghuiszorg bieden. De zorgorganisaties gaan ervan uit dat medewerkers zich zoveel mogelijk buiten werktijd laten vaccineren. Wat betreft de vergoeding van reiskosten, zijn er geen landelijke richtlijnen opgesteld. Het vergoeden van reiskosten zou ook voor zzp’ers mogelijk zijn, maar een precieze werkwijze hiervoor is niet vastgelegd.

Bron: SoloPartners

 

Lees hier ons overige nieuws

Onze partners

Gratis incassoservice

Gratis incassoservice

Een klant die niet betaalt kan voor flinke problemen en schade zorgen. Heb jij problemen met een klant die zijn of haar factuur niet betaalt? Wil je advies of verdere afwikkeling? Het Ondernemerscollectief biedt een no cure, no pay incassoservice aan in samenwerking met Rezeev.