• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 32: Minder vraag naar freelancers, fiscaal kompas om zzp’ers in de zorg te behouden en arbeidsproductiviteit blijft achter in Nederland

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Winstgevendheid verbeterd, minder vraag naar freelancers

De winstgevendheid van ondernemers is in het tweede kwartaal van 2024 voor het eerst in ruim twee jaar verbeterd. Ook het ondernemersvertrouwen is gestegen, maar is nog wel licht negatief en komt aan het begin van het derde kwartaal van 2024 uit op -3,4. Dit melden het CBS, de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Er zijn wel grote verschillen tussen de bedrijfstakken. Bijna 12% van de ondernemers in de bouwnijverheid geeft aan dat de winstgevendheid is verbeterd. In de autohandel en -reparatie is het saldo van positief (bijna 9%) omgeslagen naar het meest negatief van alle bedrijfstakken (ruim -8%). In de bedrijfstak vervoer en opslag sloeg het negatieve saldo juist om naar positief en dit nam ook het sterkst toe.

Bijna 65% van de ondernemers sloot het eerste halfjaar van 2024 met winst af. Ruim 11% maakte verlies en bijna 17% gaf aan geen noemenswaardige winst of verlies gemaakt te hebben. Ondernemers in de bouwnijverheid schreven met bijna 81% het vaakst zwarte cijfers, gevolgd door ondernemers in de delfstoffenwinning, de autohandel en -reparatie en de groothandel. In de bedrijfstakken cultuur, sport en recreatie was bijna 38% van de ondernemers winstgevend en leed bijna 24 procent verlies.

Uit een analyse van Freelance.nl blijkt dat er in het derde kwartaal van 2024 minder vraag naar freelancers zal zijn. 41% van de opdrachtgevers en intermediairs verwacht minder opdrachten uit te zetten dan in voorgaande kwartalen. Een reden schuilt in het zomerseizoen. Daarnaast speelt de teruglopende economie en de onduidelijkheid rond de zzp-plannen van de overheid een rol. Opdrachtgevers zijn vooral op zoek naar freelancers omdat zij flexibel zijn (46%). Zo’n 37% van de werkgevers zou liever vaste medewerkers aannemen, maar die zijn niet te vinden. Bij de keuze voor een kandidaat is de match met de organisatie erg belangrijk (40%). De skills en vaardigheden blijven de belangrijkste reden om een kandidaat geschikt te vinden. Verder zijn de persoonlijkheid van de kandidaat (24%) en de prijs (24%) van belang.

Bronnen: Zipconomy.nl en Zipconomy.nl

Kinderopvang wil zzp’ers in loondienst

De kinderopvangbranche wil het aantal zzp’ers in de sector terugdringen en tegelijkertijd proberen om meer medewerkers in vaste dienst te krijgen. Ongeveer 10.000 van de 130.000 medewerkers in de kinderopvang zijn zzp’er. Dat zijn ze met een reden, zegt de nieuwsredactie van De Dagelijkse Standaard. “Omdat deze mensen de flexibiliteit waarderen die het zelfstandig ondernemerschap hen biedt.”

Babilou Family Nederland, dat circa driehonderd kinderopvanglocaties heeft in Nederland, wil vanaf 1 januari 2025 stoppen met het inplannen van zzp’ers. Zij kunnen blijven werken als ze een vast dienstverband accepteren. Topman van Babilou Remko Berkel denkt dat door deze maatregel zzp’ers terugkeren naar een baan in loondienst. Berkel verwacht dat andere kinderopvangorganisaties het voorbeeld zullen volgen.  

Volgens de nieuwsredactie van De Dagelijkse Standaard wordt hiermee de flexibiliteit in deze sector de nek omgedraaid. Hiermee worden mensen in een keurslijf gedwongen, in plaats van dat er naar hun behoeften wordt geluisterd. “Het is een typisch voorbeeld van de bevoogdende mentaliteit die we tegenwoordig overal zien. De zogenaamde experts weten altijd beter wat goed voor ons is, terwijl ze de eigenlijke wensen en behoeften van de mensen negeren. Als de kinderopvangbranche echt iets wil doen aan de arbeidstekorten, zouden ze moeten beginnen met het bieden van contracten die de flexibiliteit bieden waar zoveel mensen naar verlangen.”  

Bronnen: De Dagelijkse Standaard en BNR Nieuwsradio

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.

Vergelijk AOV-offertes
2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Fiscaal kompas om zzp’ers te behouden

De zes grootste brancheorganisaties in de zorg hebben een plan gelanceerd om zoveel mogelijk zzp’ers in de sector te behouden. Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg staat vol met tips en tricks om de risico’s voor de loonheffingen te beperken. Het kompas is een hulpmiddel voor zorgorganisaties bij het beoordelen van de arbeidsrelatie met een zorgprofessional.

Het Fiscaal Kompas is geschreven door de zorgkoepels Actiz, GGZ, NFU, VGN en Zorgthuis.nl, in samenwerking met adviesbureau Deloitte. De Brancheorganisaties Zorg (BoZ) stellen dat de wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) veel mogelijkheden biedt om als zzp’er te werken in de zorg, zonder dat de fiscus hem of haar kan kwalificeren als werknemer. Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg biedt uitgebreide informatie voor het veilig inhuren van zzp’ers in de zorg.

Lees ook het artikel: Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) is gecharmeerd van de aanpak door de zorgbranche van schijnzelfstandigheid en constateert dat een dergelijke aanpak er nog niet is in de cultuursector. Volgens de VNPF hebben de inhuur en arbeidspositie van zzp’ers in beide sectoren veel overeenkomsten. De poppodia zien voordelen in een fiscaal kompas voor de eigen sector. De werkwijze met zzp’ers heeft bij poppodia veel weg van een arbeidsovereenkomst. “Dit kan een uitdaging vormen voor wanneer de Belastingdienst actief gaat handhaven op schijnzelfstandigheid of de nieuwe wet – de veel strengere Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden – in werking treedt.”

Bronnen: Skipr en Taxlive.nl

Prijsvechters op markt verplichte AOV zzp’ers

Belangenverenigingen van zelfstandig ondernemers waarschuwen voor cowboys op de verzekeringsmarkt die in hun ogen zzp’ers bestoken met goedkope alternatieven voor een verplichte AOV. Zij vinden de beloften van (nieuwe) partijen als Zzuper, Insify en SharePeople dat hun producten goedkoper zijn dan wat de overheid gaat bieden 'voorbarig'. De partijen zelf stellen juist dat zij een goed en voordelig alternatief zijn voor de bestaande, dure verzekeraars.   

Het kabinet wil dat zzp’ers zich verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat stuit op veel kritische reacties in de sector, bleek uit een consultatie over het wetsvoorstel. Niet alleen de hoogte van de premie, maar ook de verplichting om zo’n verzekering aan te gaan roept weerstand op bij zzp’ers.  

In het wetsvoorstel voor de verplichte AOV van de overheid wordt een premie van maximaal € 195 genoemd, om een minimumloon te kunnen uitkeren. SharePeople geeft aan met een dekking voor € 84 per maand veel goedkoper te zijn dan de aanstaande verplichte verzekering. Ook Insify claimt een goedkopere dekking. Zzuper biedt een alternatieve verzekering: geen maandelijkse uitkering, maar een eenmalige uitkering bij blijvend letsel of ziekte.

Lees ook de blog van ZZP-expert Martijn Pennekamp: Wat is mijn ervaring met SharePeople

Volgens belangenorganisatie VZN is langdurige arbeidsongeschiktheid een risico waar je als ondernemer goed over moet nadenken. Voorzitter Cristel van de Ven: “Daarom is het goed om daar iets voor te regelen.” Het is volgens de belangenbehartiger in ieder geval fijn dat zelfstandigen op de private markt wat te kiezen hebben.

Bron: FD.nl

Arbeidsproductiviteit blijft achter

De arbeidsproductiviteit in Nederland is de afgelopen tien jaar niet of nauwelijks gegroeid. In 2023 nam de gemiddelde productie van een werknemer zelfs met 1,3% af, vergeleken met een jaar eerder. Volgens Alfred Kleinknecht, emeritus-hoogleraar economie aan de VU en TU Delft, zijn er twee opties om de arbeidsproductiviteit in Nederland omhoog te stuwen. “Of je werkt meer uren, of je werkt productievere uren.” In Nederland zijn momenteel beide opties niet succesvol, omdat er ook sprake is van een krappe arbeidsmarkt.

Kleinknecht wijt de stagnatie van de arbeidsproductiviteit aan een aantal zaken. De flexibilisering van de arbeidsmarkt speelt een rol. Er is een verschuiving van banen uit hoogproductieve naar laagproductieve sectoren. En er is al jaren lang te weinig loonkostendruk. “Het is voor ondernemers daardoor minder interessant om arbeid te vervangen door geautomatiseerde apparatuur. In plaats van de aanschaf van een dure lopende band, trekken zij wellicht liever een blik flexwerkers open.”

Een reden wordt ook gezocht in het hoge aantal zzp’ers in Nederland. Niet omdat zzp’ers traag zijn of weinig werk verzetten. Ze kunnen hun uren niet oneindig uitbreiden en ze hebben minder mogelijkheden om te investeren in technologie of scholing, wat hun productiviteit beperkt. “Grote bedrijven hebben schaalvoordelen en kunnen meer investeren in onderzoek en innovatie”, legt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen uit. “Daardoor zijn zij vaak productiever dan de eenpitters.“  

De deskundigen verwachten dat de arbeidsproductiviteit op korte termijn waarschijnlijk niet gaat toenemen. Van Mulligen hoopt wel dat de trend van stagnatie wordt omgebogen. “Meer doen met minder mensen is de enige manier om nog economische groei te realiseren nu er niet meer arbeidskrachten beschikbaar zijn, en die economische groei is nodig om de stijgende zorgkosten te betalen.”

Bronnen: de Volkskrant, Personeelsnet.nl en BNR   

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.