• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 16: VZN ziet veel haken en ogen aan verplichte AOV, flinke groei zzp’ers in meubelbranche en CDA wil rem op wildgroei zzp’ers in de GGZ

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

VZN: nog veel haken en ogen aan verplichte AOV

Er zitten nog veel haken en ogen aan de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. En er bestaan nog veel misvattingen over dit wetsvoorstel, stelt Cristel van de Ven als preses van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), waar ook de leden van Het Ondernemerscollectief bij zijn aangesloten. “Wat er nu ligt, is slechts een voorstel is van minister Karien van Gennip. Veel mensen denken al dat dit het is. Dat is niet zo. Er kan nog veel aan veranderen.”

Zzp’er s zijn bang dat dat de verplichte AOV veel geld gaat kosten, zegt Van de Ven. “Chronisch zieken en ouderen betalen zich nu blauw als zij een verzekering willen afsluiten. Zij maken zich zorgen dat de verplichte AOV onbetaalbaar voor hen wordt, maar het idee achter de verplichte AOV is dat alle zzp'ers worden geaccepteerd. Voor chronisch zieken en ouderen is een verplichte AOV een verbetering van de huidige situatie.”

Lees ook het artikel: Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

In het plan van de minister biedt de AOV-verzekering een uitkering van maximaal het minimumloon. De zzp’er krijgt dan elke maand een minimumloon uitgekeerd als die volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard. Dat is voor de ene zzp'er veel, maar voor andere juist weinig, zegt Van de Ven. “Als je in die laatste groep valt, dan werkt het niet als je jezelf of je gezin moet onderhouden van dat geld.” Verder is het moeilijk om deze regel in te voeren voor alle zelfstandigen, omdat er zoveel verschillende zzp'ers zijn.

De wet die de verplichte AOV voor zelfstandigen regelt moet in 2025 ingaan, maar wordt waarschijnlijk pas in 2027 voor alle zzp’ers beschikbaar.

Bron: NU.nl

Steeds minder zzp’ers willen terug in loondienst

Steeds minder zzp’ers willen terugkeren naar een vast dienstverband. Waren er in 2015 nog ruim 150.000 zzp’ers die een vaste baan wel zagen zitten, thans is dat aantal bijna gehalveerd tot 90.000. Dit terwijl de groep zelfstandigen zonder personeel de afgelopen 8 jaar alleen maar verder is toegenomen, tot momenteel ruim 1,2 miljoen.

Dit blijkt uit een analyse van Intelligence Group, die sinds 2015 jaarlijks ongeveer 1.100 zzp’ers over dit onderwerp ondervraagt. De groep die expliciet aangeeft niet te willen terugkeren in loondienst, is van 43% in 2015 gestegen tot 55% in 2022. De groep ꞌmisschienꞌ blijft over de jaren nagenoeg stabiel op een derde van de gehele doelgroep.

Deze ontwikkeling speelt zich af tegen een stijgend aantal zzp’ers. In 2013 was nog 11% van alle werkenden zzp’er, vandaag de dag is dat al tegen de 13%. Ofwel circa 1 op de 8 werkenden is zzp’er. De praktisch opgeleiden hebben een nog sterkere voorkeur voor het zzp-schap dan de theoretisch opgeleiden. De groep zzp’ers met een (v)mbo-opleiding die animo heeft voor loondienst blijft steken op acht procent, zo blijkt uit het onderzoek van Intelligence Group.

Bron: AccountantWeek

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.

Vergelijk AOV-offertes
2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Flinke groei zzp’ers in meubelbranche

Het aantal zzp’ers in de meubelbranche is de afgelopen vijf jaar aanzienlijk gegroeid. Momenteel staan er maar liefst 20% meer meubelmakers bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven dan vijf jaar eerder. Daaronder is een grote groep zelfstandigen die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt.

Vele hobbymeubelmakers zijn de afgelopen vijf jaar verdergegaan als zelfstandig meubelmaker, stelt de KvK. Vaak combineren ze dit met een baan in loondienst. “Ze verhuren zich aan grote bedrijven, maar maken ook in opdracht meubels”, zegt directeur Kees Hoogendijk van de Koninklijke CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie.

Lees ook het artikel: Hoe start ik als zzp’er naast mijn loondienstverband?

Er is veel vraag naar nieuwe meubels en dus ook veel werk. Daarvoor zijn meerdere redenen, weet Hoogendijk. “Corona is een van de oorzaken. Mensen konden veel dingen niet en hielden geld over. Dat gingen ze besteden aan de inrichting van hun huis. Daarnaast willen mensen graag een nieuwe woning, maar door de krapte op de woningmarkt is er weinig kans op. Mensen gaan hun bestaande woning opknappen, verbouwen, moderniseren en dus ook nieuwe meubels aanschaffen.”

Bron: NU.nl

Overbelast UWV kan zzp-verzekering niet aan

Het UWV kan met de huidige achterstanden in sociaal-medische keuringen op arbeidsongeschiktheid de zzp-verzekeringen er straks niet bijhebben. Zolang de grote achterstand niet is weggewerkt, kunnen zzp’ers (die zich straks verplicht moeten verzekeren) bij langdurige uitval niet worden beoordeeld of ze recht hebben op een uitkering.

Voor de verplichte AOV-verzekering voor zzp’ers moet in 2025 een wetsvoorstel op tafel liggen. Minister Karien van Gennip heeft vooruitlopende daarop een beroep op het UWV gedaan om straks ook zzp’ers die langdurig arbeidsongeschiktheid zijn te keuren. Maar het UWV kan dat niet aan. Meer dan 17.000 mensen wachten al op een keuring, van wie 9.300 langer dan zes maanden. De achterstand is daarmee opgelopen van 46% naar 58%.

UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps: “We hebben met de minister afgesproken dat we die regeling kunnen uitvoeren op het moment dat die mismatch is afgelopen, en dat zal nog meerdere jaren duren.” Daarnaast gaat het UWV nog toetsen of de regeling wel uitvoerbaar is. “Dat hangt weer samen met de vraag of er een opt-out komt en hoe die eruitziet, voor hoeveel mensen, en of de beoordeling gelijk wordt aan die van de WIA.”

Bron: FD.nl

CDA wil rem op zelfstandigen in de GGZ

Het CDA wil een einde maken aan de wildgroei van zelfstandigen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). CDA-Kamerlid Joba van den Berg heeft minister Conny Helder van Langdurige Zorg verzocht om een maximumvergoeding voor zzp’ers wettelijk te regelen. Volgens de minister staat EU-regelgeving dat echter niet toe. Het CDA-Kamerlid neemt hier geen genoegen mee.

Van den Berg zegt het aantal zzp’ers in de GGZ de afgelopen vijf jaar met 50% te hebben zien groeien naar 169.000. Zij verdienen rond de € 65 per uur, waar de collega’s in vaste dienst circa € 45 per uur verdienen, aldus het CDA-Kamerlid. “Wat beloning betreft, is het veel te aantrekkelijk geworden om als zzp’er te werken.”

“Als Nederland kunnen we meer doen dan alleen zeggen dat het niet van Europa mag”, sprak Van den Berg deze week in een Kamerdebat over de GGZ. “Verzin een plan om het in wetgeving te regelen.” De PvdA-fractie in de Tweede Kamer voelt wel wat voor het CDA-voorstel. Minister Helder heeft eerder gedacht aan een maximumtarifering voor zzp’ers, maar volgens haar stuit dat op juridische obstakels. Ze zoekt naar minder ingrijpende maatregelen om paal en perk te stellen aan het aantal zzp’ers én naar maatregelen om het werken in loondienst aantrekkelijk te houden.

Bron: Nieuws.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Bereken jouw uurtarief

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!

ZZP Agenda

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.