• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 48: pensioenfondsen vrezen claims na Hoge Raad-arrest, huisartsen en accountants tegen zzp-wet, niet zzp'ers maar slecht werkgeverschap maakt zorg duur

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Pensioenfondsen vrezen claims na Hoge Raad-arrest

Pensioenfondsen in Nederland zijn bang voor claims van schijnzelfstandigheden na de uitspraak van de Hoge Raad dat Deliveroo-medewerkers geen zzp’ers zijn maar werknemers die onder de cao vallen. Het maaltijdbedrijf moet met terugwerkende kracht pensioenpremies afdragen aan de bezorgers. Dat de maaltijdbezorgers alsnog recht op pensioen hebben, kan de pensioenfondsen volgens berekeningen van de Pensioenfederatie mogelijk 1,3 miljard euro kosten.

De hoogste rechter in Nederland heeft beslist dat het bezorgen van maaltijden onder de noemer ꞌvervoer van goederen over de wegꞌ valt. Hoewel Deliveroo eind 2022 uit Nederland vertrokken is, kan de uitspraak van de Hoge Raad volgens vakbond FNV verregaande gevolgen hebben. FNV-bestuurder Anja Dijkman: “Deze uitspraak geldt ook voor andere platformbedrijven, zoals Uber Eats, die denken over de ruggen van bezorgers hun winst op te kunnen pompen.”

Arbeidsrechtadvocaat Ruben van Arkel van Sparkel Advocatuur & Mediation benadrukte deze week tegenover BNR Nieuwsradio dat de zorgen van pensioenfondsen reëel zijn, gezien het aanzienlijke aantal schijnzelfstandigen in Nederland. “Velen hebben weliswaar de status van zzp’er, maar in feite hebben ze een arbeidsovereenkomst met het recht op pensioenopbouw.”

Lees ook het artikel: Hoe bereken ik mijn pensioen als zzp’er?

Hoewel de mogelijke kostenpost van 1,3 miljard euro ten opzichte van het totale belegde vermogen van 2.000 miljard euro beheersbaar lijkt, waarschuwt advocaat Van Arkel dat jaarlijkse betalingen een impact kunnen hebben op indexaties voor andere pensioendeelnemers.

Bronnen: Accountancy Vanmorgen en Distrifood

Huisartsen en accountants ook tegen zzp-wet

De inzet van waarnemers in de huisartsenpraktijk wordt moeilijk zo niet onmogelijk als de nieuwe zzp-wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan van kracht wordt. Dit stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in reactie op de internetconsultatie over de voorgestelde nieuwe Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoedens. Volgens de LHV wordt het ook bij ziekte en piekuren zo goed als onhaalbaar om waarnemers in te zetten.

De huisartsenvereniging is op zich voorstander om schijnzelfstandigheid onder zzp’ers te verminderen, maar de nieuwe wet maakt de situatie volgens de LHV alleen maar slechter. “Hiermee verdwijnt de voor de eerstelijnszorg zo belangrijke flexibele schil en komt de continuïteit en kwaliteit van zorg onder druk te staan. Ook vrezen we dat door deze ontwikkeling nog meer zorgprofessionals de zorg verlaten. Dat kunnen we ons niet veroorloven.”

Ook de NBA, de beroepsorganisatie voor accountants en financials, vreest dat de nieuwe zzp-wet averechts zal werken. De NBA pleit voor een duidelijker toetsings- en normenkader bij de beoordeling of er van een arbeidsovereenkomst sprake is, zonder veel ruimte voor grijze gebieden. “Kwetsbare werkenden die tegen een laag uurtarief werken, moeten meer arbeidsrechtelijke bescherming krijgen door verlaging van de drempel voor het opeisen van een arbeidsovereenkomst. Om schijnzelfstandigheid binnen de accountantssector zelf te voorkomen, moet worden overlegd over de wijze van kwalificeren van bepaalde werkrelaties.”

De beroepsorganisatie NBA heeft in een brief aan minister Karien van Gennip laten weten dat een heldere norm noodzakelijk is, omdat het conceptwetsvoorstel in de huidige vorm ꞌniet noemenswaardig bijdraagt aan de doelstellingen van de nieuwe wetꞌ.

Bronnen: Skipr en Accountant.nl

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Meer over de pensioen helpdesk
Pensioen helpdesk

Niet zzp’ers maar slecht werkgeverschap maakt de zorg duur

Niet de zzp’ers maar slecht werkgeverschap maakt de zorg onnodig duur. Dit zegt SoloPartners, de brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Ruim 40% van de zorg-zzp’ers kiest voor het zzp-schap vanwege de behoefte aan flexibiliteit en eigen regie. Het zijn punten die de werkgevers in de zorg onvoldoende oppakken, aldus SoloPartners. “Ze hebben de uitstroom niet kunnen stoppen. En ze hebben het nog niet aantrekkelijk gemaakt om te stoppen als zzp’er en weer in loondienst te gaan.”

Adviesbureau Porres heeft berekend dat de gezamenlijke werkgevers in de zorg jaarlijks 12,5 miljard euro kwijt zijn als gevolg van het verloop van zorgpersoneel. Dat is maar liefst 12,5% van het totale zorgbudget. Jaarlijks wisselen circa 300.000 zorgmedewerkers van positie. Hiervan wisselen 120.000 medewerkers van baan. Ongeveer 22.000 zorgmedewerkers kiezen voor het zzp-schap en maar liefst 160.000 medewerkers verlaten de zorg.

SoloPartners over deze cijfers: “Natuurlijk wisselt niet iedereen uit onvrede met de werkgever. En niet alle onvrede komt voor rekening van de werkgever. Maar als je de samenhang met de uitkomsten van andere onderzoeken bekijkt, lijkt veel terug te voeren tot het laten versloffen van goed werkgeverschap. Dit zorgt niet alleen voor personeelstekorten, maar kost ook verschrikkelijk veel geld.” De brancheorganisatie ziet wel dat zorgorganisaties hiermee aan de slag gaan, maar dat zij nog een lange weg te gaan hebben met personeelsbeleid en beleid rond de inzet van personeel dat niet in loondienst is.

Bron: SoloPartners

Knab in de belangstelling van meerdere kopers

De sterk groeiende online bank Knab staat in de belangstelling van meerdere potentiële kopers. Dit bevestigt verzekeraar ASR, dat meerdere biedingen van bedrijven heeft ontvangen op Knab. ASR zegt er tegelijkertijd bij dat het helemaal nog niet zeker is dat zij daadwerkelijk tot een verkoop overgaan. “De beoordeling daarvan is nog gaande en de uitkomst is onzeker. Er is geen besluit genomen over een mogelijke verkoop van Knab.”

Knab, dat sinds 2012, bestaat, profileer zich steeds meer als de bank voor zzp’ers. De online bank presenteerde in 2022 opnieuw goede cijfers. Eén op de drie startende zzp’ers die het afgelopen jaar een zakelijke rekening opende, deed dat bij Knab. Het totaal aantal betalende Knab-klanten groeide in één jaar met 15% naar 346.000. De nettowinst bedroeg ruim 32 miljoen euro. Bovendien is de klanttevredenheid bij deze online bank hoog.

ASR kreeg de bank eerder dit jaar in handen, nadat het Aegon Nederland had overgenomen. Bij die overname zou het een harde eis zijn geweest dat Knab zou meeverhuizen naar zijn nieuwe eigenaar.

Bronnen: Banken.nl en NU.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda

augustus
20