• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 22: Meer ruimte voor zzp’ers in nieuwe pensioenwet, één op drie retailmedewerkers overweegt zzp-schap, petitie: 21.000 keer ꞌneeꞌ tegen verplichte AOV

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Meer ruimte voor zzp’ers in nieuwe pensioenwet

Na jaren van gesteggel is de nieuwe pensioenwet een feit. De Wet toekomst pensioenen haalde deze week een meerderheid in de Eerste Kamer. Over een paar jaar krijgen alle werkenden die via hun werkgever voor hun pensioen sparen of gespaard hebben een nieuwe regeling. Ook voor zzp’ers die voor een pensioen sparen, gaan er zaken veranderen. Zzp’ers mogen in het nieuwe systeem meer belastingvrij sparen voor hun pensioen. Pensioenfondsen mogen experimenteren met deelname van zzp’ers aan hun werknemerspensioenfondsen.

Het nieuwe pensioensysteem is volgens de voorstanders gunstiger voor mensen met flexibele banen en kortere contracten. Ook is het de bedoeling dat het eerlijker uitpakt voor jongere generaties omdat zij niet hoeven mee te betalen aan de hogere uitkeringen van oudere generaties. Daar staat meer risico en geen harde garanties over de einduitkering tegenover.

Lees ook het artikel: Hoe bouw je je pensioen op als zzp’er?
En de blog: Wat betekent het pensioenakkoord voor zzp'ers?

Dankzij alle maatregelen krijgen zelfstandigen net zoveel ruimte om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen als werknemers via de zogeheten derde pijler, een individuele pensioenrekening. Het maakt het volgens het Netwerk Zelfstandig Ondernemers eenvoudiger voor zzp’ers om pensioen op te bouwen. Bovendien biedt de derde pijler flexibiliteit in pensioenopbouw. Vanaf 2024 gaat de ruimte om fiscaalvriendelijk inkomsten in te leggen voor je pensioen omhoog. Volgens pensioenexperts kun je al gauw € 10.000 extra per jaar opzij zetten zonder er eerst belasting over te betalen.

Door de overstap op een persoonlijker pensioensysteem is het ook aantrekkelijker voor zelfstandigen om aan te sluiten op het pensioenfonds in hun sector, stelt het Netwerk Zelfstandig Ondernemers. Hiervoor is in de nieuwe Wet Toekomst Pensioen experimentruimte opgenomen.

Bronnen: NOS.nl, De Ondernemer en NU.nl

Eén op drie winkelmedewerkers overweegt zzp-schap

Bijna één op de drie winkelmedewerkers in Nederland overweegt om als zzp’er te gaan werken. Zij willen de overstap maken naar het zelfstandig ondernemerschap om redenen als zelf hun tarief kunnen bepalen, meer controle over de werkuren en het kunnen variëren van werkplek. Dit komt naar voren uit recent onderzoek van Quincy onder ruim 800 retailmedewerkers.

Uitgesplitst naar leeftijd, blijkt dat een ruime meerderheid (58%) van de 54-plussers uit de retailsector het zzp-schap overweegt. Dit is een opvallend hoger percentage dan het gemiddelde in dit onderzoek. De hoofdredenen bij de 54-plussers zijn ook de vrijheid in het bepalen van het salaris (53%) en de zeggenschap over de uren (42%).

“Zzp’en wordt tegenwoordig al snel als oplossing gezien voor een betere werk- en privébalans, omdat het werknemers meer zeggenschap geeft over wanneer en hoeveel je werkt. Maar met een passend en op maat gemaakt werkrooster bij een vaste werkgever kun je eenzelfde soort resultaat bereiken”, aldus Erik Fjellborg, ceo van Quinyx, dat softwareoplossingen voor personeelsplanning aanbiedt.

Bron: De Ondernemer

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA helpdesk
Wet DBA helpdesk

Uber-rijders voeren actie tegen schijnzelfstandigheid

Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber voerden deze week bij het Uber-kantoor in Amsterdam actie tegen schijnzelfstandigheid. Volgens vakbond FNV, die de actie initieerde en ondersteunde, zijn de chauffeurs die op zzp-basis rijden voor Uber in de praktijk eigenlijk werknemers. Uber maakt daarmee misbruik van de situatie, omdat de zzp-chauffeurs een cao-loon en andere werknemersrechten mislopen, aldus de FNV.

Lees ook het artikel: Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp’er?

De Nederlandse overheid gaat naar verwachting in 2025 handhaven op regels die schijnconstructies met zzp’ers verbieden. Uber laat in een reactie weten voortdurend in gesprek te zijn met chauffeurs. Ook stelt het bedrijf dat het Gerechtshof nog moet beslissen over in hoeverre zelfstandige Uber-rijders onder de cao voor taxivervoer vallen. Het hoger beroep volgt uit een eerdere rechtszaak, waarin de rechter oordeelde dat Uber-chauffeurs die via het platform werken als werknemers moeten worden behandeld en volgens de cao dienen te worden. Uber hoeft in afwachting van de uitspraak in hoger beroep de cao voor taxivervoer nog niet na te leven.

Bron: Nieuws.nl

21.000 keer ꞌneeꞌ tegen verplichte AOV

21.000 keer ꞌneeꞌ tegen de verplichte AOV. Deze week overhandigde Roos Wouters als oprichter van de Werkvereniging een petitie tegen de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers aan de Tweede Kamer.  Dat betekent niet dat zelfstandigen niet solidair zijn, zegt Wouters. “Deze petitie pleit voor een sociaal stelsel voor alle werkenden. Daar is wel draagvlak voor. Een stelsel voor alle werkenden past veel beter bij een moderne arbeidsmarkt waarin mensen steeds vaker van arbeidsrelatie veranderen en werkvormen combineren.“

Zzp’ers die nu niets hebben geregeld, moeten straks verplicht een AOV afsluiten tegen een premie van ongeveer 8% van hun inkomen. Volgens Wouters lijkt het nieuwe plan te veel op de eerdere Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen. “Die was ontzettend duur, voor heel weinig.” Daar komt bij dat het voor werknemers in dienst momenteel al ingewikkeld is om arbeidsgeschikt te zijn, vanwege een tekort aan artsen bij het UWV. “Dus wij zeggen, doe het nou gewoon in één keer goed voor alle werkenden.”

Lees ook de blog: 11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ook de Beroepsfederatie Risico Adviseur Duurzame Inzetbaarheid (RADI) vindt dat er een collectieve basisvoorziening voor alle werkenden moet komen. Dus ook voor zzp’ers. RADI noemt het plan zelfs onuitvoerbaar. “De uitvoering gaat een groot probleem worden. De Belastingdienst krijgt moeite met het innen van de premies. Het UWV zal worstelen met het uitvoeren van de regeling.” Wouters vindt het ook niet verstandig om de zzp’ers bij het UWV te voegen. “Laten we al het geld en energie steken in het maken van een nieuw stelsel dat echt goed werkt.”

De verwachting van minister Karien van Gennip is dat ondernemers straks rond de € 225 per maand aan premies gaan betalen voor de verplichte AOV. Het gaat dan om een premie van 7,5 tot 8%. Voor zzp'ers met lagere inkomsten zal de premie lager uitvallen, en het bedrag is van de belasting aftrekbaar. Maar 'voor sommige zelfstandigen is dit echt een groot bedrag', erkent de bewindsvrouw. Zij rekent erop dat zelfstandigen de hogere kosten kunnen doorberekenen door hogere tarieven te vragen van opdrachtgevers.

Bronnen: Baaz, BNR en De Ondernemer

Veel meer ondernemers bij schulphulpverlening

Opvallend veel ondernemers klopten vorig jaar aan voor hulp bij de gemeente om van hun schulden af te komen. Het aantal steeg met 58%: van 2.100 naar bijna 3.500 ondernemers. “Je ziet dat steeds meer ondernemers, denk aan bakkers of sauna-eigenaren, de verschillende crisissen niet meer aankunnen. Ze hadden eerst last van de coronacrisis en daarna kwam de energiecrisis nog op hun dak”, stelt Auke Schouwstra van de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK, dat deze week het jaarverslag 2022 presenteerde.

Schuldhulpverleners zagen het afgelopen jaar ook meer mensen met hoge inkomens. Dat komt volgens het NVVK door de hoge inflatie en de stijgende energiekosten. Schouwstra: “We zien echt een nieuwe groep mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen. Deze groep valt vaak buiten de boot als het gaat om de regelingen die door de overheid in het leven zijn geroepen.”

Ondernemers hebben vaak nog schulden uit de coronaperiode die de Belastingdienst binnenkort gaat invorderen, aldus het NVVK. “Als de deurwaarders weer gaan lopen, zal er bij hen veel financiële stress ontstaan. Dat betekent een verdere stijging van het aantal melders bij ons.” Onder zzp’ers en andere ondernemers is de gemiddelde schuld € 74.000. Dat is een stuk hoger dan het gemiddelde van alle 75.000 mensen die vorig jaar bij hun gemeente aanklopten voor hulp (€ 40.000). Voor 16.423 van hen kwam er een schuldregeling.

Bronnen: RTL Nieuws en NOS.nl

BrightPensioen ziet aanvragen pensioenvoorziening stijgen

Nu de nieuwe pensioenwet deze week is aangenomen, verwacht BrightPensioen een flinke toename van bedrijven die nog geen pensioenvoorziening hebben maar dat alsnog gaan regelen voor hun werknemers. De tweede en derde pijler gaan fiscaal gezien dezelfde mogelijkheden bieden. Hierdoor wordt de derde pijler een goed alternatief, stelt directeur van BrightPensioen Sjaak Zonneveld. “Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren afgewacht. Nu de kogel door de kerk is, komen die bedrijven in actie. Wij merken al dat het aantal aanvragen stijgt.”

De helft van de 23.000 deelnemers bij BrightPensioen maakt gebruik van de mogelijkheid om naast de pensioenrekening een gratis beleggingsrekening te openen. De beleggingsrekening wordt door zzp’ers gebruikt als flexibele tussenstap voordat ze het geld vastzetten op hun pensioenrekening. Voordeel is dat dit al gedurende het jaar wordt belegd en het geld niet op een nauwelijks renderende spaarrekening heeft gestaan. De meeste deelnemers leggen maandelijks in en spreiden zo het risico doordat ze op verschillende koersen instappen. Zonneveld: “We zien dat steeds meer mensen het gemak en de voordelen ontdekken van het flexibel kunnen schuiven tussen twee rekeningen.”

Bron: Fonk Magazine

Onze partners

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.

ZZP Agenda

februari
28