De pensioenleeftijd loopt de komende decennia gestaag op, maar bijna de helft van de zzp’ers in Nederland wil veel eerder stoppen met werken. Het liefst voor hun 65ste jaar. Vooral jongere zzp’ers willen graag vervroegd met pensioen. De wens tot eerder stoppen met werken leeft sterker bij de groep zzp’ers dan bij werknemers in loondienst.
Dit blijkt uit een peiling van Brand New Day onder zelfstandig ondernemers. Veel werkenden voelen er weinig voor om te blijven werken totdat ze hun AOW-uitkering van de rijksoverheid krijgen. De AOW-leeftijd ligt tot 2027 op 67 jaar, in de twee jaar daarna komt er drie maanden bij. In principe stijgt de pensioenleeftijd de komende decennia met acht maanden per jaar dat we langer leven.
Daar willen vele werkenden niet op wachten. Van de ondervraagde zzp’ers wil 47% voor het 65ste jaar stoppen met werken. Bij werknemers in loondienst is dit percentage 36%. Ongeveer 5% van de zpp’ers wil zelfs voordat ze 50 jaar oud zijn met pensioen. Circa 15% van de eenpitters wil dat voor het 55ste jaar. Vooral jongere zzp’ers willen er eerder de brui aan geven. In de categorie onder de 50 jaar wil 55% voor zijn 65ste met pensioen. Bij werknemers in loondienst wil slechts 2% voor zijn 50ste jaar stoppen en 7% voor zijn of haar 55ste jaar.
De hoogte van het inkomen heeft wel invloed op deze wens. Circa 67% van de werkenden die meer dan € 72.000 bruto per jaar verdient, wil voor het 65ste jaar met pensioen. Onder dit inkomensbedrag leeft die wens bij 38%. Eind maart bleek uit een peiling van vakbond CNV dat flink wat werknemers tegen de verhoging van de pensioenleeftijd in de komende jaren aanhikken. Bijna de helft van de werkenden (45%) denkt het niet te redden om tot de pensioenleeftijd door te werken, bleek uit het onderzoek onder 2.700 leden van boven de 45 jaar.
Nederland vergrijst snel en kampt al vier jaar met oversterfte. Het aantal uitvaartondernemers is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld, van 1.360 in 2014 naar 2.600 in 2024. De groei in deze branche komt voornamelijk op het conto van zelfstandig ondernemers en dan vooral zzp’ers. Maar liefst 77% van de uitvaartverzorgers is zzp’er.
Deze cijfers zijn deze week gepresenteerd door dataspecialist BoldData. Zelfstandigen zien kansen in de uitvaartbranche met het grote aantal ouderen in Nederland. Door de vergrijzing en oversterfte is er flink wat werk in de branche. Afgelopen jaar groeide het aantal uitvaartondernemers met 7%: van 2.440 naar 2.600. Ook het aantal crematoria steeg de afgelopen 10 jaar hard: van 125 naar 190. Zuid-Holland telt de meeste uitvaartverzorgers: 530. Op de tweede plek staat Gelderland (395). Flevoland is van alle provincies het minst sterk vertegenwoordigd met 45 uitvaartverzorgers. Deze provincie heeft dan ook het laagste percentage senioren.
Branchevereniging BGNU ziet dat door de toename van het aantal zzp’ers het werk is veranderd. “Zzp'ers pakken de regierol en laten andere zaken weer door faciliterende organisaties doen, zoals het vervoer en de koeling van lichamen”, legt Brigitte Wieman, directeur van de branchevereniging, uit. “Voor de consument is het weer voordelig, want meer concurrentie betekent dat consumenten meer te kiezen hebben.”
De brancheorganisatie ziet aan de andere kant ook misstanden ontstaan. Bijvoorbeeld dat taken worden uitgevoerd door mensen die onvoldoende kennis van zaken hebben. Wieman verwijst naar verrichtingen die uitvaartverzorgers moeten doen, voordat iemand wordt begraven of gecremeerd, zoals het hechten van de mond en het verwijderen van een pacemaker uit een lichaam. De sector wil dat alle uitvaartondernemers verplicht worden aangesloten bij een door de overheid erkende geschilleninstantie. De BGNU heeft bij minister Hugo de Jonge aan de bel getrokken om ook via strengere wetgeving maatregelen te nemen.
Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.
70% freelancers positief over beroep, kansen en inkomen
Circa 70% van de hoogopgeleide freelancers heeft ondanks de onzekere economische omstandigheden vertrouwen in het jaar 2024. Freelancers die zich weten te onderscheiden hebben voldoende werk, durven hun tarieven te verhogen en kiezen bewust voor zelfstandig ondernemen boven loondienst. Dit stelt het Europese freelanceplatform Malt, dat meer dan 5.000 freelancers in zes Europese landen vroeg hoe ze tegen hun werk en de arbeidsmarkt aankijken. Zeven van de tien freelancers is positief over hun beroep, kansen, ontwikkeling en inkomen.
De groep positief gestemde Nederlandse freelancers (ruim 70%) is wel kleiner dan de Duitse (86%) groep. Volgens Malt heeft dit te maken met het belastingvoordeel en stimuleringsmaatregelen van de overheid in Duitsland. “Door de nieuwe wetgeving daar is het makkelijker om zelfstandig ondernemer te zijn en wordt een gunstig werkklimaat gecreëerd dat freelancers helpt om succesvol te zijn.”
Freelancers in technologie en data zijn in de zes landen (Nederland, Frankrijk, Spanje, Duitsland, België en Groot-Brittannië) het meest positief, terwijl freelancers die werken in de wereld van kunst en design het minste vertrouwen hebben in de toekomst. Uit het rapport Freelancing in Europe 2024 blijkt verder dat 57% van de Nederlandse freelancers hun tarieven het afgelopen jaar heeft verhoogd, in reactie op inflatiedruk. De onderzoekers vinden het opvallend dat een behoorlijk grote groep freelancers de hogere kosten van levensonderhoud niet heeft doorberekend aan hun klanten. “Dit kan het gevolg zijn van prijsgevoeligheid, de angst om klanten te verliezen, of de wens om juist in lastigere tijden solidair te zijn met elkaar.”
Bijna twee derde van de ondervraagde freelancers ziet zichzelf niet terugkeren naar loondienst. Slechts 10% is actief op zoek naar een baan in loondienst. Op de vraag wat het freelancen zo aantrekkelijk maakt, wijzen verreweg de meeste respondenten op meer vrijheid, autonomie in het kiezen van de werkzaamheden en een hoger inkomen. Circa 72% van de professionals verdient als freelancer meer dan ze eerder deden in loondienst.
Het moet voor zzp’ers eenvoudiger worden om een pensioen te regelen. Dit heeft de Taskforce Inkomen voor Later deze week aan demissionair minister Carola Schouten laten weten. Volgens het adviesorgaan is de pensioenverzekering onder zzp’ers zorgwekkend laag en zijn maatregelen nodig om te voorkomen dat zelfstandig ondernemers na hun pensioenleeftijd in financiële problemen komen.
De taskforce, bestaande uit zelfstandigenorganisaties als VZN, SZW, Nibud, KvK, MKB-Nederland en het Verbond van Verzekeraars, stimuleert vermogensopbouw van zelfstandigen. Ook wel de derde pijler genoemd. In hun advies aan de minister schrijven ze onder meer dat er beter inzicht moet worden gegeven in de maximale jaarruimte voor pensioenopbouw. Op dit moment is het uitrekenen van de jaarruimte complex. In de opzet van de taskforce krijgt de Belastingdienst hierin een taak. De belastingambtenaren moeten de beschikbare jaar- en reserveringsruimte inzichtelijk maken bij de jaarlijkse aangifte.
“Laat een bericht verschijnen als je met je belastingaangifte bezig bent”, zegt Cristel van de Ven, SER-lid en voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). “Toon dan het mogelijke belastingvoordeel wanneer je geld opzij zet voor later. Als ondernemers dat zien, worden ze actief gewezen op het belang en de mogelijkheden van het regelen van hun eigen pensioen. Het kan een effectieve stimulans zijn.”
Taskforce Inkomen voor Later denkt de groep zelfstandigen die weinig tot niets hebben geregeld voor hun pensioen, te kunnen bereiken via een informatiecampagne en door een neutraal informatiepunt te ontwikkelen. Het informatiepunt moet informatie verstrekken over de mogelijkheden voor pensioenopbouw in de pensioenpijlers.
Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.
Je bent ingelogd en kunt direct downloaden!
Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Duik samen met Martijn in de wet DBA/VBAR en ga goed voorbereid 2025 in! Alvast een geruststelling: er verandert niet zo heel veel vanaf 1 januari, dit wordt uitgebreid toegelicht tijdens het webinar. Maar vertel dat maar eens aan jouw opdrachtgever!