• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 20: 70% zzp’ers overtreft eigen omzetverwachting, kinderen starten vaker met eigen bedrijf en coalitieakkoord niet alleen positief voor zzp’ers

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

70% procent zzp'ers overtreft eigen omzetverwachting

Het gaat zakelijk goed met de vele zzp’ers in Nederland. Zeven op de tien zzp’ers overtreft zijn eigen omzetverwachting, blijkt uit onderzoek van de online bank Knab onder duizend zelfstandigen zonder personeel. Dit geldt voor zowel starters als ervaren zzp’ers. Eén op de drie zzp’ers heeft al concrete plannen om snel met het eigen bedrijf te groeien in omzet, winst en productaanbod. Meer dan de helft (57%) heeft de ambitie om dit op de iets langere termijn te doen.   

De financiële cijfers zijn goed, maar dat betekent niet dat geld de belangrijkste drijfveer voor zzp’ers is om te ondernemen. Bij slechts 28% van de ondervraagde zzp’ers speelt 'veel geld verdienen' een rol bij hun keuze om te gaan ondernemen. Het plezier in het werk is de voornaamste motivatie. Voor 94% van de zzp’ers was dit het belangrijkste om voor zichzelf te beginnen.

Lees ook het artikel: Solvabiliteit berekenen als zzp'er

CEO van Knab Nadine Klokke hierover: “Het is goed om te zien dat zoveel zzp’ers ondernemer zijn geworden vanwege het werkplezier en niet primair voor het geld. Passie voor je vak is een cruciale voorwaarde voor langdurig succes als ondernemer, waarbij goede verdiensten het logisch gevolg zijn.” Naast meer werkplezier worden het kunnen ontplooien van specifieke persoonlijke kwaliteiten (88%) en het niet meer in loondienst willen werken (80%) ook vaak genoemd door de zzp’ers.

Bronnen: AccountantWeek en Ondernemen & Internet

Gemengde gevoelens bij zelfstandigen over coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de politieke partijen PVV, VVD, NSC en BBB wordt door de Vereniging Zelfstandigen Nederland met gemengde gevoelens begroet. Als positieve punten voor zzp’ers worden de lastenverlichting op arbeid en het terugdraaien van de recent aangekondigde verlaging van de mkb-vrijstelling gezien. Zorgen zijn er daarentegen over de afschaffing van het lage btw-tarief die veel zzp’ers rechtstreeks in hun portemonnee raakt.  

Dat laatste raakt bijvoorbeeld de culturele sector, stelt VZN-voorzitter Cristel van de Ven. “In de culturele sector werken veel zelfstandigen, van acteurs en dansers tot amateur-dirigenten en gitaardocenten. Het is maar de vraag of zij de verhoging kunnen doorberekenen aan hun klanten.”

Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp'er schijnzelfstandig?  

Het aanstaande kabinet zegt meer zekerheid op de arbeidsmarkt voor echte zelfstandigen te willen stimuleren door verdere behandeling van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR). “De huidige conceptwet VBAR staat juist haaks op zekerheid voor echte zelfstandigen. Echte duidelijkheid krijgen zelfstandigen wanneer we scherpe ondernemerscriteria met elkaar formuleren“, zegt Van de Ven. VZN wil dat het nieuwe kabinet met duidelijke ondernemerscriteria komt en de vele reacties uit de internetconsultatie meeweegt in de besluitvorming.

Bronnen: De Telegraaf en De Telegraaf

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Ja, ik wil dit boek bestellen!
Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Kinderen starten vaker met eigen bedrijf

Steeds meer kinderen in de leeftijd tussen 10 en 14 jaar starten al met een eigen bedrijfje. Dit zegt het NOS Jeugdjournaal, dat hiervoor cijfers heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel (KvK). Er staan momenteel driemaal zoveel jonge ondernemers in het Handelsregister ingeschreven als vijf jaar geleden. Ofwel 355 in 2024, tegen 112 in 2019.  

De meeste jonge zzp’ers in deze groep zijn 14 jaar oud. Hun bedrijfsmatige activiteiten verrichten zij vooral online. Denk aan het verkopen van kleding of andere modeartikelen, zoals sieraden en make-up. Ook het verkopen van snoep en andere etenswaren is populair onder kinderen.

Lees ook het artikel: Geldzaken voor zzp'ers onder de 18 jaar

De KvK schrijft de toename van jonge zzp’ers vooral toe aan meer aandacht voor het zelfstandig ondernemerschap binnen het onderwijs. Daarnaast spelen de digitale vaardigheid van deze generatie, de lage drempel bij digitale activiteiten zoals vloggen en bloggen en de rolmodellen op sociale media een belangrijke rol bij het al op jonge leeftijd starten van een eigen bedrijfje, denkt de KvK.

Bronnen: NOS.nl en Ondernemen & Internet  

Ondernemen goed voor band tussen moeder en kind

Het vrouwelijk ondernemerschap heeft een positieve invloed op de relatie tussen moeder en kind. 82% van de ondernemende moeders zegt dat het runnen van een eigen bedrijf de band met hun kind of kinderen versterkt. Vooral de mogelijkheid om de eigen tijd in te delen, is een groot voordeel bij de combinatie van ondernemerschap en moederschap. 

Dit is de uitkomst van een speciaal Moederdag-onderzoek van Knab. De vrouwen in het onderzoek besteden gemiddeld 32 uur aan hun onderneming. Doordat ze flexibel in hun tijdsindeling zijn, kunnen ze naar eigen zeggen meer tijd met hun kinderen doorbrengen. De voldoening die zij uit hun werk halen, werkt bovendien positief door op de relatie met de kinderen.

Aan de andere kant is het voor de ondernemende moeders soms lastiger om het werk los te laten en zich volledig op de kinderen te concentreren. “Het is flexibeler, maar soms ook zwaarder, omdat ik langer doorga en in de weekenden werk. Eigenlijk heb ik nooit het gevoel dat ik vrij ben”, zo wordt gesteld. Het is voor een kind soms ook moeilijk te begrijpen wanneer de moeder werkt en wanneer niet. 

Ruim zes op de tien vrouwelijke ondernemers met thuiswonende kinderen vindt dat de kinderopvang in Nederland niet goed is afgestemd op de behoefte van zelfstandigen. Dit omdat bijvoorbeeld al lang van tevoren vaste opvangdagen moeten worden gekozen, waar de werkdagen van een ondernemer per dag en opdracht sterk kunnen verschillen. Het is soms ook lastig om kinderopvangtoeslag te krijgen, omdat ze eigen baas zijn.

Drie op de tien vrouwelijke zzp’ers onder de 40 jaar zegt dat ze, vanwege het ondernemerschap, later aan kinderen willen of wilden beginnen. Als reden noemen ze vaak dat ze eerst al hun energie in hun bedrijf willen steken. Driekwart van de ondervraagde vrouwen met een kinderwens is bovendien bang dat ze vaste opdrachten of opdrachtgevers kwijtraken, als ze rondom de geboorte minder gaan werken.   

Bron: Accountant

Stijging van vaste arbeidscontracten én van aantal zzp’ers

Er is sprake van een doorgaande stijging van het aantal werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt met een vast arbeidscontract. Aan de andere kant daalt het aantal mensen met een flexibele arbeidsrelatie. Gelijktijdig springt een verdere toename van het aantal zzp’ers in het oog. De stijging van het aantal zelfstandigen in het eerste kwartaal van 2024 (met 40.000) is vrijwel uitsluitend toe te schrijven aan een toename van het aantal zzp’ers. De groep zelfstandigen mét personeel bleef even groot.

Dat melden het CBS en TNO op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibele arbeid. In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal vaste werknemers met 98.000 toe ten opzichte van dezelfde periode in 2023. 28% van de werkzame beroepsbevolking, ofwel 2,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar, had in het eerste kwartaal van 2024 een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn 30.000 mensen minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Die daling zit vooral bij werknemers met een tijdelijk dienstverband.

Het aantal vaste arbeidsrelaties stijgt sinds 2016, het aantal zelfstandigen sinds 2013. Volgens het CBS waren er in het eerste kwartaal van 2024 1.255.000 zzp’ers, tegen 1.215.000 een jaar eerder. Bij de toename met 40.000 zzp’ers is de zorgsector sterk vertegenwoordigd. Er kwamen meer zelfstandige verpleegkundigen, fysiotherapeuten en artsen bij. Het aantal zzp’ers steeg in alle leeftijdsgroepen, maar vooral onder 55-plussers.

Bronnen: CBS, Business Insider en De Telegraaf

Forse groei aantal faillissementen

Het aantal faillissementen is in de eerste vier maanden van dit jaar bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. “We zaten hier natuurlijk op te wachten”, zegt Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing en retailing aan de Nyenrode Business Universiteit. Ze doelt op het feit dat ondernemers de afgelopen jaren een beroep hebben kunnen doen op coronasteunpakketten en energietoeslagen, maar ze nu zelf hun broek moeten ophouden. “Tegelijkertijd zien we een toename van de schuldhulpverlening bij kleinere bedrijven.”    

Volgens Koelemeijer zijn het vooral de bedrijven in de handel en transport die het zwaar hebben binnen de huidige economie. “Dat kunnen ook veel zzp'ers zijn. Het zijn bedrijven die dachten mee te kunnen liften op de sterke stijging van de online omzet tijdens de coronapandemie. Maar die omzet loopt nu weer terug.” Naast de sector vervoer en opslag nam het aantal faillissementen in de sectoren bouwnijverheid en de industrie vorige maand ook toe.

Ondernemers komen steeds vaker in financiële problemen, meldt het FD op basis van cijfers van de schuldhulpverleningskoepel NVVK. Vorig jaar ging het om een stijging van 62% ten opzichte van een jaar ervoor. Ondernemers kunnen opgebouwde coronaschulden niet aflossen en de Belastingdienst heeft extra invorderingsmaatregelen getroffen.

Vooral eenmanszaken hebben moeite op de been te blijven, zegt voorzitter Erik Ziengs van Ondernemend Nederland, die dat mede wijt aan de toename van het aantal zzp’ers. “Niet al die ondernemers zijn op de hoogte van wat erbij komt kijken wanneer je werkt als zelfstandige. Vaak denken zzp'ers dat het bedrag bruto in rekening wordt gebracht, netto kan worden besteed. Maar als zzp'er moet je ook het nodige apart houden voor de Belastingdienst en de toekomst. Dat stukje besef mis ik wel eens.”

Bronnen: BNR en BNR   

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.