• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 36: 40% zzp’ers heeft geen vangnet bij arbeidsongeschiktheid, 350 basisscholen weren zzp’ers en Belastingdienst verlengt schuldregeling voor ondernemers

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

40% zzp’ers heeft geen vangnet bij arbeidsongeschiktheid

Ongeveer 40% van de zzp’ers heeft geen financieel vangnet bij optredende arbeidsongeschiktheid. Zij hebben geen AOV-verzekering en ook onvoldoende vermogen om op terug te vallen. Het percentage ligt nog hoger bij zzp’ers met een laag inkomen. Onder de laagste inkomensgroepen zijn dit er zes op de tien die niets geregeld hebben als ze door ziekte of een ongeluk niet meer kunnen werken.

Dit blijkt uit deze week gepubliceerd onderzoek van de online bank Knab onder 1.400 zzp’ers naar aanleiding van de per 2027 van kracht wordende verplichte AOV. Opvallend is dat ongeveer de helft van de onverzekerden aangeeft dat ze ook niet van plan zijn om iets te gaan regelen. Meestal omdat ze zichzelf te oud vinden of al (deels) arbeidsongeschikt zijn. Anderen schatten in dat ze weinig risico lopen.

Lees ook het artikel: Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Desondanks is circa twee derde van de ondervraagde ondernemers tegen het kabinetsplan om een AOV-verzekering verplicht te stellen in 2027, vooral vanwege de kosten. De plannen van de verplichte AOV en alle media-aandacht hiervoor heeft er wel voor gezorgd dat bijna de helft (46%) van de zzp'ers zich meer bewust is van de risico's.

Van degenen die zich wél verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, is de traditionele AOV het meest populair (22%). Een zelfde percentage zegt (ook) te kunnen terugvallen op het eigen vermogen of dat van hun partner. Alternatieven als een schenkkring (9%, bijvoorbeeld Broodfonds) of crowdsurance (4%) zijn vooral populair onder middeninkomens.

Bron: Knab

Belangenclubs willen dat Kamer nieuwe zzp-wet doorzet

Zzp-organisaties zijn voorzichtig positief over de voortgang van de gesprekken met het kabinet over een nieuwe zzp-wet. Zij hopen dat de onderhandelingen niet stil komen te liggen, in afwachting van een nieuw kabinet. Er is al wat bereikt, menen de zelfstandigenplatforms PZO en VZN. Volgens gelekte conceptstukken moet de werkgever straks bewijzen dat een zzp’er geen werknemer is bij een uurtarief van € 32,26 of minder.

De zzp-organisaties hopen dan een herijking van de zzp-wet niet door de Tweede Kamer controversieel wordt verklaard. De overheid handhaaft al zes jaar niet op schijnzelfstandigen, mensen die eigenlijk werknemers zijn maar die worden ingehuurd als zzp'er. Dit in afwachting van duidelijke regels over wie zich wel en niet zelfstandig ondernemer mag noemen.

Lees ook het artikel: Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst?

Vakbond FNV gaat ervan uit dat de Kamer dit onderwerp wil doorzetten. “In juli is in de Kamer een voortgangsbrief arbeidsmarktbeleid van de minister besproken waarin alle maatregelen al stonden, inclusief de aanpak van schijnzelfstandigheid. De minister heeft toen het groene licht gekregen.” Naar verluidt zou minister Karien van Gennip eind september het wetsvoorstel tot internetconsultatie willen voorleggen aan de demissionaire ministerraad.

Bron: FD.nl

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.

Vergelijk AOV-offertes
2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

350 basisscholen weren zzp’ers en uitzendkrachten

Ongeveer 350 basisscholen in Nederland gaan vanaf dit schooljaar geen zzp’ers en uitzendkrachten meer inhuren. De basisscholen richten zich vooral tegen de commerciële bemiddelingsbureaus die zelfstandige invalkrachten aanleveren. Zij geven in een manifest aan dat geld voor kinderen geen verdienmodel voor commerciële bureaus mag zijn.

De deelnemende basisscholen merken dat de inzet van zzp-collega’s regelmatig voor een hogere werkdruk bij het vaste personeel zorgt. “Inzet van zzp’ers en inzet van leraren via commerciële bureaus is duurder dan wanneer we hen een vaste aanstelling geven. Daarmee lekt er ongewild geld weg dat voor het onderwijs voor de kinderen is bedoeld.”

Gemiddeld kosten leraren via een uitzendbureau ruim 60% meer in vergelijking met personeel in loondienst. Scholen in het primair en voortgezet onderwijs besteden een kleine 4% van het personeelsbudget aan mensen die niet in loondienst zijn. Daarbinnen is uitzending en detachering via commerciële bureaus de grootste kostenpost, staat in een rapport van vorig jaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Volgens Tamar van Gelder, voorzitter van onderwijsvakbond AOb, worden leraren noodgedwongen zzp'er als hun werkgever te weinig flexibiliteit biedt. “Bovendien zien we dat het zzp-schap vaak de eerste stap terug is naar het onderwijs”, zegt zij tegen Het Financieele Dagblad. De ondertekenaars van het manifest beloven dat ze betere werkgevers zullen zijn. Zo beloven ze meer begeleiding, betere verlofafspraken en meer aandacht voor de arbeidswensen van leerkrachten.

Bronnen: NOS.nl en NU.nl

Zzp’ers mogen compensatie voor long-COVID aanvragen

Het demissionaire kabinet maakt het zorgmedewerkers met langdurige COVID iets eenvoudiger om financiële compensatie aan te vragen. Betrokkenen kunnen tussen 25 september en 23 oktober 2023 een aanvraag indienen. Er wordt € 15.000 beschikbaar gesteld voor iedere zorgmedewerker die in de eerste coronagolf langdurig ziek is geworden, meldde demissionair minister Conny Helder deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

Helder liet eerder weten dat de regeling onuitvoerbaar is voor zzp’ers, omdat het lastig is hun situatie objectief te beoordelen. De minister stelt nu dat zzp’ers toch een aanvraag mogen indienen als ze vinden dat ze aan de voorwaarden voldoen. In specifieke gevallen kan van de regeling worden afgeweken, aldus de minister.

De drempel bij een aanvraag voor financiële compensatie is verlaagd. Zo hoeft de verklaring van de zorgaanbieder niet meer te worden ondertekend door een bestuurder, maar door de (toenmalige) leidinggevende van de betrokkene. Ook zorgmedewerkers met een afgewezen WIA-beslissing kunnen nu een beroep op de regeling doen. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat er rond de duizend aanvragen van zorg- en welzijnsmedewerkers zullen binnenkomen.

Bron: Skipr

Zzp’ers zorgen voor sterke groei aantal loodgietersbedrijven

Nederland telt voor het eerst meer dan 100.000 loodgietersbedrijven. Het aantal inschrijvingen als loodgieter bij de Kamer van Koophandel is sinds begin 2022 met 19% gestegen, zo blijkt uit cijfers van dataspecialist BoldData. Ongeveer 95% daarvan is zzp’er.

Ondanks de stijging, is er in Nederland sprake van een tekort aan loodgieters, ongeveer 2.500 in getal. Er is wel een omslag in de sector te zien. Meer jongeren schrijven zich in voor de opleiding tot sanitair-installateur. Het aantal leerlingen met het technisch profiel Produceren, Installeren, Energie (PIE) is het afgelopen schooljaar met 8% gestegen.

Sinds begin vorig jaar hebben 1.625 Nederlanders zich als loodgieter ingeschreven. Maar liefst 95% van de inschrijvingen is zzp’er. Het aantal verwarmings- en luchtbehandelingsinstallateurs stijgt ook sterk. Stonden er vorig jaar nog 5.170 van deze installateurs ingeschreven, momenteel is dit aantal 6.515. Een stijging van 26%. De grote vraag naar warmtepompen is een belangrijke reden, stelt BoldData. Steeds meer mensen schaffen een airco aan, waardoor de vraag naar airconditioning-installateurs ook stijgt.

Bron: Ondernemen & Internet

Belastingdienst verlengt schuldregeling voor ondernemers

De Belastingdienst verlengt de schuldregeling voor ondernemers met een halfjaar. Zelfstandigen die hun belastingschuld niet kunnen betalen, krijgen tot 1 april 2024 de tijd om de schuld te saneren. Een voorwaarde is wel dat de betreffende ondernemer met alle schuldeisers een saneringsakkoord moet hebben gesloten. Zzp’ers wordt geadviseerd om contact op te nemen met hun gemeente om te informeren of zij in aanmerking komen voor een schuldsaneringstraject.

De meeste gemeenten hebben een loket schuldhulpverlening, waar zzp’ers terechtkunnen. Als de ondernemer in aanmerking komt, start de gemeente een schuldhulpverleningstraject. Deze mogelijkheid is er niet voor BV’s en andere rechtsvormen. Die moeten zelf een schuldsaneringsakkoord zien te sluiten. Om dan vervolgens een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst om een deel van de belastingschulden kwijt te schelden.

In een saneringsakkoord maken ondernemers met schulden afspraken met schuldeisers over de maximale aflossing op de vorderingen. Het is gebruikelijk dat de Belastingdienst het dubbele percentage eist aan aflossingen van wat andere crediteuren ontvangen. Maar de fiscus neemt tot 1 april genoegen met hetzelfde percentage van wat aan andere schuldeisers wordt afbetaald. Daardoor hebben ondernemers ruimte om iets meer af te lossen aan andere schuldeisers, wat de kans op een saneringsakkoord groter maakt. De hoop is dat hierdoor minder bedrijven failliet gaan.

Bron: AccountantWeek

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda

augustus
20