gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Crowdsurance: een alternatief voor AOV en Broodfonds

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor een vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Je bent niet automatisch verzekerd als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Veel zzp’ers (80%) hebben geen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) vanwege de kosten, maar willen zich ook niet aansluiten bij een Broodfonds. Daar is een middenweg voor: crowdsurance. In dit kennisartikel lees je meer over crowdsurance.

 

Wat is crowdsurance?

De meeste ondernemers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als je dan langdurig ziek wordt, kan je in financiële problemen komen. Met crowdsurance kun je dat financiële risico eenvoudig opvangen. Het is géén verzekering, maar een online vangnet. Je vormt samen met andere ondernemers elkaars financiële vangnet. Het maakt niet uit of je zzp’er bent of een bv hebt. Deelname is voor iedereen die 100% arbeidsgeschikt is (in staat het eigen beroep uit te oefenen) en bij start van deelname jonger dan 60 jaar is.

Hoe werkt crowdsurance?

Van tevoren stel je vast hoeveel netto inkomen je nodig hebt als je ziek zou worden. Dat kan € 1000, € 1500, € 2000, € 2500 of € 3000 netto per maand bij ziekte zijn. Op basis van het ziektepercentage (aantal zieken t.o.v. aantal deelnemers) doe je maximaal 1x per maand een donatie. De praktijk wijst uit dat je gemiddeld niet meer dan 2% van je ‘netto inkomen bij ziekte’ doneert.

SharePeople heeft ook een samenwerking met BrightPensioen, waarover je hier meer leest. Daardoor wordt het extra gemakkelijk en goedkoop om zelf je pensioen en een inkomen bij arbeidsongeschiktheid te regelen.

Wat als je ziek wordt?

Als je ziek wordt, vang je de eerste twee maanden zelf op. Daarna krijg je maximaal twee jaar donaties van andere ondernemers, ten bedrage van het netto maandbedrag dat je van tevoren hebt ingesteld.

Wat is het verschil met een AOV?

Crowdsurance van SharePeople is geen verzekering. Je betaalt geen premie in een centrale verzekeringskas en SharePeople heeft er ook geen belang bij of je wel of niet ziek bent (in tegenstelling tot een verzekeraar). Iedereen betaalt € 120 per jaar voor deelname aan het crowdsurance-platform, of je een hoog of een laag risico dekt maakt niet uit.

Wat is het verschil met een Broodfonds?

Er zijn drie belangrijke verschillen tussen SharePeople en een Broodfonds (en andere schenkkringen):

  1. Een Broodfonds kent een maximale groepsgrootte van 50 personen die een paar keer per jaar bij elkaar (moeten) komen. SharePeople kan oneindig groot zijn en er zijn geen verplichte bijeenkomsten. Ook startende ondernemers kunnen direct meedoen met SharePeople.
  2. Bij SharePeople wordt de ziekmelding gedaan bij een externe onafhankelijke arbodienstverlener die de zieke ook eventueel kan begeleiden. Als lid van een Broodfonds doe je deze ziekmelding bij je eigen Broodfonds. Het (bestuur van het) Broodfonds bepaalt dan of je donaties krijgt.
  3. Een Broodfonds werkt met een ‘vaste spaarrekening’ waarop -zolang je meedoet- je geld geparkeerd staat. Bij SharePeople wordt geen geld ‘opgepot’ en dat maakt de maandelijkse kosten lager.

Een overeenkomst is dat zowel SharePeople als broodfondsen gebaseerd zijn op onderling vertrouwen en solidariteit en geen verzekering zijn.

Meer weten over SharePeople? Klik hier voor meer informatie.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord