gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Crowdsurance: een alternatief voor AOV en Broodfonds

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor een vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Je bent niet automatisch verzekerd als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Veel zzp’ers (80%) hebben geen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) vanwege de kosten, maar willen zich ook niet aansluiten bij een Broodfonds. Daar is een middenweg voor: crowdsurance. In dit kennisartikel lees je meer over crowdsurance.

 

Wat is crowdsurance?

De meeste ondernemers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als je dan langdurig ziek wordt, kan je in financiële problemen komen. Met crowdsurance kun je dat financiële risico opvangen. Het is géén verzekering, maar een vangnet. Je vormt samen met andere deelnemers elkaars vangnet. Het maakt niet uit of je zzp’er bent of een bv hebt. Deelname is voor iedereen die 100% arbeidsgeschikt is en jonger dan 60 jaar.

Hoe werkt crowdsurance?

Van tevoren stel je vast hoeveel netto inkomen je nodig hebt als je ziek zou worden. Dat kan € 1500, € 2000 of € 3000 netto per maand bij ziekte zijn. Maandelijks leg je € 90, € 120 of € 180 in op je eigen bankrekening. Dit is je maandelijkse reservering. Van een klein deel van dit bedrag doe je een donatie aan een eventueel zieke deelnemer. De praktijk wijst uit dat je gemiddeld nooit meer dan 20% van je inleg hoeft te doneren.

SharePeople heeft ook een samenwerking met BrightPensioen, waarover je hier meer leest. De niet-gebruikte inleg kan je hierbij doorstorten naar je pensioen.

Wat als je ziek wordt?

Als je ziek wordt, vang je de eerste twee maanden zelf op. Daarna krijg je maximaal twee jaar donaties van andere ondernemers, ten bedrage van het netto maandbedrag dat je van tevoren hebt ingesteld.

Wat is het verschil met een AOV?

Crowdsurance van SharePeople is geen verzekering. Je betaalt geen premie, maar reserveert geld op je eigen bankrekening. Je betaalt € 120 per jaar voor deelname aan het crowdsurance-platform. Alle rekeningen bij elkaar vormen het vangnet. Je doneert per maand maximaal het bedrag van je reservering (€ 90, € 120 of € 180) maar vaak is dit veel minder. Het bedrag dat je maandelijks overhoudt is vrij besteedbaar.

Wat is het verschil met een Broodfonds?

Er zijn drie belangrijke verschillen tussen SharePeople en een Broodfonds:

  1. Een Broodfonds kent een maximale groepsgrootte van 50 personen. SharePeople kan oneindig groot zijn (en kent dus geen minimum of maximum van het aantal deelnemers). Ook startende ondernemers kunnen direct meedoen met SharePeople.
  2. Bij SharePeople wordt de ziekmelding gedaan bij een externe onafhankelijke arbodienstverlener die de zieke ook eventueel kan begeleiden. Als lid van een Broodfonds doe je deze ziekmelding bij je eigen Broodfonds.
  3. Een Broodfonds werkt met een ‘vaste spaarrekening’ waarop -zolang je meedoet- je geld geparkeerd staat. Bij SharePeople kun je je reservering iedere maand -na aftrek van een eventuele donatie aan een zieke- vrij besteden of bijvoorbeeld (laten) doorstorten naar een pensioenvoorziening.

Een overeenkomst is dat zowel SharePeople als broodfondsen gebaseerd zijn op onderling vertrouwen en solidariteit en geen verzekering zijn.

Meer weten over SharePeople? Klik hier voor meer informatie.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord