• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Wat zijn de financiële voordelen van elektrisch rijden?

De overheid wil dat we in 2030 allemaal elektrisch rijden. Om ook de autorijders hiervoor enthousiast te maken, zijn er diverse belastingvoordelen voor elektrische auto. Dit maakt het leven als EV-rijder een stuk leuker: je bespaart niet alleen op brandstofkosten, maar geniet ook van fiscale voordelen en subsidies. Welke dat zijn en tot wanneer je hiervan kunt profiteren, lees je in dit kennisartikel.

Is elektrisch rijden iets voor mij als zzp'er?

De afgelopen jaren is er fiscaal veel veranderd op het gebied van mobiliteit. De overheid probeert al sinds 2007 de aanschaf van elektrische voertuigen te stimuleren met allerlei regelingen. Een van de fiscale maatregelen die is genomen, is dat je voor elektrische auto's een lagere fiscale bijtelling hebt.

Fiscale bijtelling: alles wat je moet weten

Op dit moment (2024) betaal je als zzp'er met een volledig elektrische auto 16% bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in een auto van maximaal € 30.000. Is je auto duurder? Dan betaal je over die meerprijs 22% bijtelling; dit noemen ze ook wel de Tesla-taks.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

Helaas kun je hiervan niet tot in lengte van dagen profiteren: de overheid is bezig om de fiscale voordelen voor EV-rijders tot 2026 geleidelijk af te bouwen. Zo gaat de bijtelling stapsgewijs omhoog en betaal je in 2026 ook met een elektrische auto 22% bijtelling. Tot 2025 hoef je met een elektrische auto nog geen aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen. Vanaf 2026 wordt de knop weer omgedraaid en betaal je hetzelfde als andere bestuurders.

Profiteer van lage bijtelling

De komende jaren kun je nog flink profiteren van de fiscale voordelen van elektrisch rijden. Uit het bovenstaande blijkt dat je als zakelijke rijder met een auto die duurder is dan € 35.000, over de meerwaarde de normale bijtelling van 22% betaalt. Het is dus zaak om de aanschafwaarde van je voertuig zo laag mogelijk te houden.

Onze partners