Fiscale hulp nodig?
Doe je zelf je boekhouding? Heb je vragen als:
- Welke kosten zijn aftrekbaar?
- Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
De fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat klaar.
De overheid wil dat we in 2030 allemaal elektrisch rijden. Om ook de autorijders hiervoor enthousiast te maken, zijn er diverse belastingvoordelen voor elektrische auto. Dit maakt het leven als EV-rijder een stuk leuker: je bespaart niet alleen op brandstofkosten, maar geniet ook van fiscale voordelen en subsidies. Welke dat zijn en tot wanneer je hiervan kunt profiteren, lees je in dit kennisartikel.
De afgelopen jaren is er fiscaal veel veranderd op het gebied van mobiliteit. De overheid probeert al sinds 2007 de aanschaf van elektrische voertuigen te stimuleren met allerlei regelingen. Een van de fiscale maatregelen die is genomen, is dat je voor elektrische auto's een lagere fiscale bijtelling hebt.
Op dit moment (2021) betaal je als zzp'er met een volledig elektrische auto 12% bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in een auto van maximaal € 40.000. Is je auto duurder? Dan betaal je over die meerprijs 22% bijtelling; dit noemen ze ook wel de Tesla-taks.
Doe je zelf je boekhouding? Heb je vragen als:
De fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat klaar.
Als jouw auto op fossiele brandstof rijdt, betaal je 22% bijtelling. Vergeleken met 12% voor een elektrische auto, is dat een groot verschil.
Helaas kun je hiervan niet tot in lengte van dagen profiteren: de overheid is bezig om de fiscale voordelen voor EV-rijders tot 2026 geleidelijk af te bouwen. Zo gaat de bijtelling stapsgewijs omhoog en betaal je in 2026 ook met een elektrische auto 22% bijtelling. Tot 2025 hoef je met een elektrische auto nog geen aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen. Vanaf 2026 wordt de knop weer omgedraaid en betaal je hetzelfde als andere bestuurders.
De komende jaren kun je nog flink profiteren van de fiscale voordelen van elektrisch rijden. Uit het bovenstaande blijkt dat je als zakelijke rijder met een auto die duurder is dan € 40.000, over de meerwaarde de normale bijtelling van 22% betaalt. Het is dus zaak om de aanschafwaarde van je voertuig zo laag mogelijk te houden.
TIP Een slimme manier om als zelfstandig ondernemer te profiteren van lage bijtelling, is de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. Middels Financial Lease koop je een auto in vaste maandelijkse termijnen en ben je direct eigenaar van de auto. Dat levert ook nog eens veel fiscale voordelen voor jou als zzp’er. Meer informatie over Financial Lease voor zzp’ers vind je op FinancialLease.nl.
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.
Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020.