• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Wat is de levensduur van de accu in mijn elektrische auto?

Bij de introductie van de elektrische auto vroegen veel mensen zich af of de accu ervan wel lang genoeg mee zou gaan. We zijn nu een aantal jaar verder en inmiddels laten ervaringen uit de praktijk zien dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Er treden nauwelijks of geen problemen op met de levensduur van accu’s in elektrische auto’s.

Schoon en langdurig elektrisch rijden

Het Britse TopGear deed onderzoek naar capaciteitsafname van batterijen bij de Nissan Leaf, waarvan sinds de introductie in 2010 wereldwijd meer dan 400.000 exemplaren verkocht zijn. In totaal is er op dit aantal volgens het onderzoek slechts drie keer een probleem met de batterij opgetreden.

Onderzoek onder Tesla-rijders heeft uitgewezen dat vrijwel alle accu’s na 250.000 kilometer nog meer dan 90 procent van hun originele capaciteit hebben. Er is dus sprake van een heel beperkte batterijdegradatie en met het voortschrijden van de techniek neemt de levensduur van accu’s toe. Belangrijk om te weten is dat niet alle eerste generatie elektrische auto’s al zo’n goed accupakket hebben (deze auto’s verschenen in 2011 op de markt), lees je daarom voor aanschaf van een gebruikte elektrische auto goed in over de levensduur van het accupakket.

De accu van je elektrische auto gaat heel lang mee

Een batterijauto gaat langer mee dan een auto met een verbrandingsmotor. Steunbuch van de TU in Eindhoven zegt hierover, "Een elektrische auto met een bereik van 300 km en een slim koelsysteem zal het beter doen. Als we daar het aantal cycli op 1500 zetten, kan de auto zelfs wel tot 450.000 km rijden, en dan heb je nog steeds een restcapaciteit van 240 km, namelijk 80% van de oorspronkelijke 300 km. Deze levensduur is 50% langer dan die van een verbrandingsmotor.

“Met een gemiddelde kilometrage van 15.000 kilometer per jaar kun je 30 jaar met die batterij rijden. Zelfs daarna zal deze met een restcapaciteit van 240 kilometer nog een aardige waarde hebben”.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Hoe voller de accu, hoe langzamer het laden

De capaciteit van de batterij zal eerder verminderen wanneer deze steeds snel wordt opgeladen tussen de 80 en 100%. Je kunt de accu nog wel verder opladen na 80-90%, maar dat gaat steeds een beetje langzamer.

Garantie op levensduur accu

De garantievoorwaarden voor de batterijcapaciteit verschillen per fabrikant. De meeste fabrikanten bieden een garantie van acht jaar of 160.000 km, waarbij de capaciteit tot niet minder dan 70 of 80% mag afnemen. Het is daarom verstandig de garantievoorwaarden op dit punt goed te bestuderen voor je een keuze voor een bepaald type elektrische auto maakt.

Andere artikelen die interessant voor je kunnen zijn:

Onze partners