gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

De kosten van het opladen van je elektrische auto

Het opladen van een elektrische auto is een stuk goedkoper dan benzine of diesel tanken. De prijs per kWh voor het opladen van je auto kan echter behoorlijk variëren en natuurlijk wil je die kosten zo laag mogelijk houden. Lees hier alles over de kosten van het opladen van je elektrische auto.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

De prijs die je betaalt voor het thuis opladen van je elektrische auto is de standaardprijs voor elektriciteit van je energieleverancier. We gaan uit van gemiddeld €0,22 per kWh (prijsniveau januari 2020). Heb je een meter met dubbeltarief, dan kun je profiteren van laden tegen het lagere daltarief. Bij sommige elektrische auto’s kun je zelf de gewenste tijden voor het laden instellen.

Zonnepanelen zijn een ideale combinatie met een elektrische auto en thuisladen. Over het algemeen is een installatie met zonnepanelen na 7-8 jaar terugverdiend. Daarna is de opgewekte stroom dus min of meer gratis voor jou!

De kosten van onderweg je auto opladen

Er is in ons land geen standaard tarief voor onderweg laden bij (semi)publieke laadpalen. Bij publiekelijk laden mag de laadpaalexploitant niet zondermeer eigen tarieven bepalen, maar gebeurt dit in overleg met de gemeente of provincie (tot €0,36 per kWh). Bij (semi)publiekelijk laden, zoals in een parkeergarage, is er vaak wel de vrijheid om zelf de tarieven te bepalen. Soms zijn de tarieven dan €0,44 per kWh.

Behalve de prijs per kWh geldt er in sommige gevallen een starttarief of een aanvullend tarief per minuut of per uur. Een ‘per minuut’ tarief, kom je vooral in Duitsland tegen, waardoor de laadkosten soms behoorlijk kunnen oplopen. Om het zogenaamde laadpaalkleven tegen te gaan, wordt er soms ook een boetetarief per minuut gerekend wanneer je langer blijft staan dan noodzakelijk is. Steeds meer elektrische auto’s komen met een app waarmee je kunt controleren of je auto al is opgeladen. Zo kun je een boete voorkomen.

Sommige aanbieders bieden je een abonnement met een vaste prijs per maand en een lager laadtarief. Buiten de kosten voor het gebruik van een publieke laadpaal, worden er in de meeste gevallen transactiekosten per laadsessie berekend voor het gebruik van je laadpas. Voor een laadpas van Total zijn die transactiekosten €0,35 per laadsessie. Kies je echter voor Total Vroaming en neem je ook energie voor thuis bij Total af, dan worden er geen start- of transactiekosten berekend.

De kosten van het opladen bij publieke laadpunten

De kosten voor het opladen van je elektrische auto worden meestal niet aangegeven bij een publieke laadpaal. Met sommige apps zoals oplaadpunten.nl zijn die kosten wel te zien, maar ook dan niet altijd en je hebt geen garantie dat die informatie helemaal up-to-date is.

Uiteindelijk zie je pas achteraf op je factuur wat het laden onderweg precies heeft gekost. Gemiddeld zijn de laadkosten bij publieke laadpunten in Nederland €0,23 per kWh. Maar omdat bij semi-publieke laadpunten de gemeente niet altijd eigenaar is van laadplek en dus geen zeggenschap heeft over maximale tarieven, kan de prijs soms oplopen tot €0,44 per kWh (bijvoorbeeld bij parkeergarages of wegrestaurants).

Total heeft een manier bedacht om overal in Nederland hetzelfde laadtarief te betalen, zonder start- of transactiekosten. Met Total Vroaming combineer je een energiecontract voor je huis met een voordelige laadoplossing. Je betaalt dan voor het opladen van je auto hetzelfde - lage - tarief als voor je stroom thuis.

Kies de oplossing die bij jou past

Wil jij je auto opladen bij elke publieke laadpaal in Nederland en bij ruim 110.000 laadpunten door heel Europa? Lees meer over de Vroaming laadpas.

Wil jij thuis en onderweg je auto opladen voor één laag laadtarief, groene stroom en gas voor thuis, een eigen laadpunt thuis én de gratis Vroaming laadpas? Lees hier meer over Vroaming Compleet.

Wil jij géén eigen laadpunt, maar wel onderweg je auto opladen voor één laag laadtarief met de gratis Vroaming laadpas én groene stroom en gas voor thuis? Lees dan meer over Vroaming Energie & Onderweg.

TIP Lees in dit kennisartikel meer over welk vervoersmiddel je kunt kiezen als ondernemer en wat de fiscale regels zijn.

Downloads

Whitepaper 

Alles over Vroaming van Total

Whitepaper 

2020 Het jaar van Elektrisch Rijden

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord