• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Je bedrijf starten met een gouden handdruk of ontslagpremie

Je hebt een ontslagpremie gekregen en wilt hier zo handig mogelijk mee omgaan. Voorheen kon je belasting betalen uitstellen door middel van een geblokkeerde 'gouden handdruk'-rekening of lijfrente. Dit is niet meer mogelijk: je moet nu direct belasting betalen over je vergoeding. 

Mogelijkheden

De Belastingdienst ziet een gouden handdruk als inkomen waarover je inkomstenbelasting moet betalen. Je kunt het betalen van belasting uitstellen door de ontslagpremie te gebruiken om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Voorheen kon je een speciale 'gouden handdruk'-rekening openen bij de bank, echter is dit niet meer mogelijk.

Bedrijf beginnen met je ontslagpremie

Als je de uitkering van de gouden handdruk wilde gebruiken om een nieuw bedrijf te beginnen, kon je tot 2014 gebruikmaken van een 'stamrecht bv'. Je richtte een stamrecht bv op en liet je ontslagpremie onderbrengen in je stamrecht bv. Hierdoor kon je het geld direct gebruiken als beginkapitaal.

Dit is tegenwoordig niet meer mogelijk: je betaalt direct belasting over je ontslagvergoeding. Naast inkomstenbelasting dien je ook direct vermogensrendementsheffing te betalen over de gouden handdruk. 

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

Transitievergoeding

Wel heb je recht op een transitievergoeding. De voorwaarde is dat je dan langer dan twee jaar in dienst bent (geweest). De transitievergoeding wordt berekend aan de hand van je maandsalaris en het aantal dienstjaren. Je kunt je transitievergoeding gebruiken voor bijvoorbeeld scholing of ondernemerstrainingen.

De hoogte van de transitievergoeding hangt af van je maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Is je jaarsalaris hoger dan € 94.000, dan geldt er voor de vergoeding een plafond van 1 bruto jaarsalaris.

Vrijblijvend advies

Het is verstandig om advies in te winnen bij specialisten over hoe je optimaal gebruik kunt maken van jouw ontslagvergoeding.

Neem gerust vrijblijvend contact op met een kantoor in jouw regio en laat je de voor- en nadelen en verschillende opties goed uitleggen. Je kunt een lokale boekhouder vinden via deze link.

TIP Meer weten over ondernemen? Download hier interessante whitepapers en stappenplannen.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!