• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Uren bijhouden levert aftrekpost van € 9.403 op

Als je als startende zzp’er een onderneming drijft en in 2015 meer dan 1225 uur aan ondernemersactiviteiten hebt verricht betaal je over minimaal € 9.403 winst geen inkomstenbelasting. Dit komt door de zelfstandigenaftrek en als starter is die ook nog verhoogd door de startersaftrek.

Zelfstandigenaftrek

Als je aan de voorwaarden voldoet om jouw activiteiten te kwalificeren als winst uit onderneming en voldoet aan het urencriterium van 1225 uur aan activiteiten voor jouw onderneming (let op hier vallen ook de niet-productieve uren zoals je administratie doen onder). Dan heb je recht op een winstvrijstelling van € 7.280. Dit bedrag mag je van je winst aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Startersaftrek

De zelfstandigenaftrek valt hoger uit als je starter bent en aan de voorwaarden voor startersaftrek voldoet. Dan heb je recht op een aanvullende aftrekpost van € 2.123.

Bewijsplicht

Als je bij je aangifte inkomstenbelasting aangeeft voor meer dan 1225 uur aan ondernemersactiviteiten te hebben verricht, dien je dit zelf te kunnen aantonen. De bewijsplicht ligt bij de ondernemer. Dus hou gedurende het jaar je gemaakte uren bij, bij voorkeur gekoppeld met je agenda.

Dat doe je aan de hand van een urenregistratie. Hierin houd je gedetailleerd bij wat je in die tijd hebt gedaan. Mocht de Belastingdienst je hierom vragen, dan kun je dit gemakkelijk voorleggen met een urenregistratie.

En dan is het wel fijn als je een geloofwaardige urenregistratie kunt voorleggen. Dus niet dat er staat: “van 9.00 tot 17.00 gewerkt”. Maar het liefst met daadwerkelijke uren. Uren die je per project hebt gemaakt, uren waarin je aan de administratie hebt gewerkt, reistijden, etc.

Excel of urenregistratietool?

Je kunt dit verwerken in een Excel bestand. Maar helaas zitten daar ook wat nadelen aan; het wordt al gauw rommelig en onoverzichtelijk. Zowel fijn voor jou als voor de Belastingdienst om het zo makkelijk mogelijk te maken. De volgende tools kunnen je hierbij helpen:

 

Heb je hulp nodig bij het berekenen van je fiscale voordelen?

Met deze tips wil ik je helpen belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op Hulp in de regio en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Blogs

Terug naar overzicht