• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

‘Gratis’ laptop op kosten van de Belastingdienst

Dit is, in bepaalde gevallen, mogelijk door gebruik te maken van kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Door het fiscaal plannen van jouw investeringen kan je, als je voldoet aan de voorwaarden, recht krijgen op een extra aftrekpost en hierdoor wellicht een laptop ‘gratis’ krijgen.

Wat houdt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in?

Speciaal voor bedrijven in het MKB, waar jij als zzp’er ook onder valt, bestaat er een fiscale stimuleringsmaatregel in de vorm van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je komt hiervoor in aanmerking als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Dit zijn alle aanschaffingen van goederen die gedurende een langere periode (een aantal jaren) in je onderneming kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld de nieuwste iPad die je hebt gekocht om je te helpen bij jouw presentaties.

Om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek dient het investeringsbedrag per investering minstens € 450 te bedragen.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geldt voor de meeste bedrijfsmiddelen, maar kent ook uitsluitingen, zoals bepaalde personenauto’s, huizen, grond en dieren. Klik hier voor de overige uitsluitingen.

Voor minimaal € 2.301 per jaar investeren

Ligt het totaalbedrag aan investeringen tussen de € 2.301 en € 55.248 dan heb je recht op 28% extra aftrek (over het totaalbedrag aan investeringen). Dit bedrag mag je van jouw winst aftrekken. Bij een totale investering van € 2.301 is het bedrag al € 644. Bij een belastingdruk van 42% is dat € 270 netto. Nog net niet genoeg om de nieuwste iPad van te kopen, maar door gebruik te maken van willekeurige afschrijvingen kom je wel dichter in de buurt.
Overigens hoort hier wel een kanttekening bij. In dit voorbeeld ben ik ervan uit gegaan dat je een dusdanige winst hebt, dat je zonder de aftrek ook belasting betaalt. Pas dan haal je het maximale voordeel uit de investeringsaftrek.

Het bedrag dat je van de winst mag aftrekken, is afhankelijk van het totaalbedrag dat je per onderneming hebt geïnvesteerd.

Ronald Glasbergen

Investeren in 2013 of 2014?

Om voor de investeringsaftrek in aanmerking te komen moet je in een jaar meer dan € 2.300  investeren. Investeer je normaal gesproken weinig, dan is het raadzaam investeringen zo veel mogelijk in een jaar te laten samenvallen. Investeer je bijvoorbeeld zowel in 2013 als in 2014 voor € 1.500 aan computers en heb je verder geen investeringen, dan heb je in beide jaren geen recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Voeg je alles samen tot één investering van € 3.000 aan computers in 2013 dan haal je € 840 aan belastingaftrek binnen.

Werkt dit ook bij een v.o.f. of maatschap?

Het bedrag dat je van de winst mag aftrekken, is afhankelijk van het totaalbedrag dat je per onderneming hebt geïnvesteerd.
Maakt je onderneming deel uit van een samenwerkingsverband, zoals een vennootschap onder firma of een maatschap? Dan bereken je de aftrek door een percentage te nemen van de totale investering van het samenwerkingsverband.

Je hoeft niet te voldoen aan urencriterium

Om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek dient jouw onderneming als winst uit onderneming te kwalificeren. Je hoeft niet te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur.

Heb je nodig hulp bij het berekenen van je fiscale voordelen?

Bereken nu je bedrag aan investeringen en of je recht hebt op investeringsaftrek. Wellicht is het tijd om juist nu te investeren! Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op Hulp in de regio en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

Blogs

Terug naar overzicht

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.