• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUPDATE week 49: IJverige zzp'er is de redder van vaste banen en Griekenland lokt thuiswerkende zzp'ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over een alternatieve visie op het armoederapport van het CBS, alweer een stormloop op gratis loopbaanadvies en Griekenland probeert thuiswerkende zzp’ers te lokken met fiscale voordelen.

IJverige zzp’er als redder van vaste banen

Het zal niemand zijn ontgaan: het CBS publiceerde deze week het armoederapport. De media besteedden uitgebreid aandacht aan de bevindingen en sterke nadruk leggen zij daarbij op de vaststelling van het CBS dat met name flexwerkers en zzp’ers risico lopen om onder de armoedegrens te komen. Het CBS stelt namelijk dat flexwerkers en zzp’ers oververtegenwoordigd zijn in de sectoren handel, horeca en cultuur; sectoren met lage marges die nu hard worden geraakt door de coronacrisis.

"Juist de groepen die het meest kwetsbaar zijn, lopen de zwaarste klappen op," aldus het CBS. Opnieuw ontstaat zo het beeld dat het maar zorgelijk is gesteld met de positie van zzp’ers. Mathijs Bouman van het FD bestudeerde de cijfers nog eens goed, pakte er een paar extra rapporten bij en trekt een heel andere conclusie.

Wil je op je gemak het complete rapport doorlezen? Kijk dan hier.

Zeker, flexwerkers hebben het zwaar te verduren; de werkgelegenheid in die groep van werkenden daalde het afgelopen jaar met 14%. Heel anders ligt dit echter voor zzp'ers. Afgelopen jaar kwamen er juist 66.000 zzp’ers bij; een groei met 6%! Na een aanvankelijke daling trok ook de markt voor zzp’ers vanaf het derde kwartaal weer sterk aan. Samen werken ze inmiddels weer minstens net zoveel als voorheen. Al is er - doordat er meer zijn zzp’ers zijn bijgekomen - per persoon gemiddeld toch nog sprake van een (lichte) daling.

Daarmee blijkt het zzp-schap precies de functie te vervullen waarin het behoort te voorzien, constateert Bouwman: die van buffer van de arbeidsmarkt. “Het is een vluchtheuvel in perioden van stijgende werkloosheid en angst voor baanverlies. Of anders gezegd: dankzij de flexibiliteit in werkuren die zzp’ers de economie bieden, kunnen werknemers met een vast contract hun baan behouden.”

Bronnen: RTL Nieuws en Financieel Dagblad

Opnieuw stormloop op gratis loopbaanadviezen

Door de coronacrisis zien veel mensen hun werk verdwijnen. Om te voorkomen dat de komende jaren veel mensen  zonder werk komen te zitten, trok het kabinet dit voorjaar € 50 miljoen uit voor omscholing en ontwikkeling. Dat de belangstelling voor deelname aan omscholings- en loopbaanbegeleiding enorm is, bleek al in augustus. De 22 duizend plekken in het kader van de regeling 'NL leert door’ waren binnen een maand vergeven.

De behoefte aan advies bij het vinden van ander werk blijft groot. Bij de vaststelling van het derde noodpakket werd daarom besloten om nog eens 50 duizend loopbaanadviezen te financieren. Hiervoor was € 35 miljoen euro beschikbaar. Het loket voor aanvragen van de regeling ging dinsdagmorgen open. Rond het middaguur waren de plekken vergeven, zo meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lees hier het nieuwsbericht over NL leert door.

Minister Koolmees van Sociale Zaken kon deze week ook zeggen waar het subsidiegeld naar toe gaat. In antwoorden op vragen van de Tweede Kamer vertelde hij dat ruim de helft (55%) van de deelnemers in loondienst is, dat 18% werkzaam is als zzp’er en dat van de overige deelnemers 3,6% werkt via een uitzendbureau, detacheringsbedrijf of payrolling bedrijf, terwijl een kwart geen betaald werk heeft. 

Bron: De Volkskrant

Griekenland lonkt naar thuiswerkende zzp’er

Lekker werken onder het zonnetje op een Grieks eiland? Als jij als zzp'er je werk op afstand kan uitvoeren, kan dit een interessante afweging. zijn Helemaal nu Griekenland heeft besloten om thuiswerkende zzp’er te lokken met 50% korting op de belastingtarieven voor de komende zeven jaar. Op die manier hoopt het EU-land nieuwe inkomsten te krijgen waarmee het de torenhoge staatsschuld kan verlichten, vertelt Griekenland-correspondent Nikos Lanser voor de microfoon van BNR Radio.

Als gevolg van de slechte economische situatie zag Griekenland de afgelopen jaren veel werkenden vertrekken. Door nu thuiswerkende zzp’er  te verleiden om zich in het land te vestigen, willen ze die ontwikkeling keren. Eerder trok Griekenland de portefeuille voor nieuwkomers en terugkeerders met een flatrate van 7% voor gepensioneerden en rijke investeerders.

Belangrijk is volgens Lanser dat het niet gaat om een belastingverlaging, maar om het aantrekken van nieuwe belastingbetalers. De korting geldt voor in ieder geval 7 jaar. De Griekse regering hoopt dat nieuwkomers en terugkeerders daarna blijven en dat de belastinginkomsten dan nog verder omhoog gaan. Voorwaarde om voor de speciale regeling in aanmerking te komen is dat je er tenminste een half jaar verblijft.

Bron: BNR

Lees hier het overige nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.