• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 32: Zzp´ers in zakelijke dienstverlening profiteren van onzekere economie en buurtbewoners helpen zzp-bezorger aan nieuwe bestelbus

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over hogere uurtarieven voor zzp’ers in de zakelijke dienstverlening, zzp’er gaat ruimere pensioenfaciliteit niet gebruiken, en buurtbewoners kopen nieuwe bestelbus voor bestolen zzp-bezorger.

Hogere uurtarieven zzp’ers in zakelijke dienstverlening

Veel zzp’ers in de zakelijke dienstverlening hebben vanwege de coronacrisis hun uurtarief verhoogd. Dat blijkt uit cijfers van Fiverr, een online platform waar zzp’ers hun diensten aanbieden. Vanwege de onzekerheid en wisselvalligheid van de economie zijn bedrijven meer gebruik gaan maken van zzp’ers. Hierdoor is hun onderhandelingspositie flink verbeterd.

In een steekproef die werd uitgevoerd onder 1000 zelfstandigen zegt bijna 40% dat ze hun tarief hebben verhoogd. Volgens Fiverr moesten bedrijven noodgedwongen digitaliseren en hadden ondernemingen plotseling veel hulp nodig. Slechts een klein deel van de ondervraagden geeft aan dat de pandemie niet van invloed is geweest op hun tarief. Volgens Fiverr geven de tariefverhogingen een professionalisering van zzp’ers aan.

Lees ook: Hoe bepaal ik als zzp'er mijn uurtarief?

Niet in alle sectoren konden zzp’ers hun tarieven overigens verhogen. In sectoren die te maken kregen met gedwongen sluiting, zoals de horeca en evenementensector, moesten veel zzp’ers op zoek naar ander werk. Ook hier is het tij inmiddels echter gekeerd. Met name in de horecasector is de schaarste aan arbeidskrachten momenteel nijpend. Dit resulteert in een sterke onderhandelingspositie voor zzp’ers.

Bron: Business Insider

‘Zzp’er gaat ruimere pensioenfaciliteit niet gebruiken’

Dankzij het pensioenakkoord krijgen zzp’ers vanaf 2023 ruim twee keer zoveel ruimte om belastingvrij geld opzij te zetten voor hun pensioen. Maar volgens kenners gaat dat er niet voor zorgen dat zij veel meer gaan sparen voor hun pensioen. Het FD sprak met onder andere belastingexpert Bastiaan Starink van PwC, die in een werkgroep zit die het kabinet helpt om de pensioenherziening voor te bereiden. Hij verwacht dat zzp’ers niet meer premie gaan inleggen. In de huidige situatie wordt ook al weinig gebruik gemaakt van de fiscale faciliteiten. “Als je wilt dat zzp'ers meer pensioen opbouwen, zorg dan dat het eenvoudiger wordt,” is zijn pleidooi.

BrightPensioen, partner van Ikwordzzper en aanbieder van onder meer lijfrenteproducten, heeft recent onder de eigen leden gepeild of zij van het ruimere belastingvoordeel gaan gebruiken. Dat blijkt nauwelijks het geval. Een kleine 3% van de Bright-klanten denkt volledig gebruik te gaan maken van de extra fiscale ruimte. Een op de drie verwacht geen extra storting te gaan doen. Volgens de pensioenaanbieder willen zzp’ers vooral meer ruimte om soms een flink bedrag extra te kunnen inleggen.

Lees ook: Meeste starters hebben niets geregeld voor hun pensioen

Volgens de fiscaal specialisten Herman Kappelle en Bas Dieleman, beiden verbonden aan de VU, is het grote probleem niet dat het belastingvoordeel voor zzp'ers te klein is, maar dat te veel zzp'ers helemaal niet mee doen aan een pensioenregeling. Verruimen van de fiscale vrijstelling zal de animo voor het afsluiten van een pensioenregeling dan ook niet verbeteren. Zij pleiten ervoor de zelfstandigenaftrek alleen toe te kennen als iemand pensioen opbouwt. Hoogleraar Marike Knoef denkt op haar beurt dat het versimpelen van de rekensom zal helpen, omdat veel zelfstandigen – juist met de lagere inkomens – nu terugdeinzen voor het berekenen van de jaarruimte. Zij ziet een oplossing in een vast belastingvrij basisbedrag voor iedereen.

Bron: FD

Buurtbewoners helpen zzp’er aan nieuwe bestelbus

Een grote tegenvaller voor zzp-pakketbezorger Levent Deliceoglu uit Loosdrecht vorige week. Zijn splinternieuwe bestelbus werd gestolen. En omdat hij het voertuig nodig heeft voor het bezorgen van pakketjes voor PostNL, zat hij ook zonder inkomsten. Gelukkig kon hij rekenen op de steun van buurtbewoners. Met een spontane crowdfunding haalden zij liefst €21.000 op voor een nieuwe bestelbus.

Lees ook: Crowdfunding, wat is het en wat kun je ermee?

Levent rijdt als zzp’er al 12 jaar met zijn eigen bus rond in Loosdrecht om de inwoners te voorzien van pakketjes. Een maand geleden had hij een nieuwe bestelbus gekocht waar hij enorm trots op was, maar lang heeft hij er niet van kunnen genieten. "Ik had hem netjes geparkeerd op 5 minuten van mijn huis en 's ochtends was hij weg. Ik was in shock en dacht: ik ben nog niet helemaal wakker. Maar het was toch echt zo."

De pakketbezorger blijkt een speciaal plekje te hebben in de harten van de Loosdrechters. "Hij levert nauwelijks pakketjes af op het ophaalpunt. Als hij mensen tegenkomt op zijn route, spreekt hij een tijd met ze af. En van sommige mensen heeft hij zelfs de sleutels van het huis", vertelt een buurtbewoner.” Meer dan 350 mensen doneerden een bedrag, variërend van €5 tot € 500. Levent heeft een diefstalverzekering, maar krijgt alleen de dagwaarde terug. Dat is niet genoeg voor een nieuwe bus. "Met dit geld komt er hopelijk weer eenzelfde bus met alles erop en eraan."

Bron: EditieNL

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Onze partners