• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 2 min

Meeste starters hebben nog niets geregeld voor pensioen

Bijna de helft van de zzp’ers heeft nog niks geregeld voor hun pensioen. Vooral starters zijn weinig bezig met het opbouwen van hun pensioenvermogen. Van de starters die korter dan 2 jaar actief zijn, bouwt 6 op de 10 geen kapitaal op voor later. Bij zzp’ers die al meer dan 5 jaar bezig zijn is dat 43%. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 zzp’ers.

Starters zeggen nog niks voor hun pensioen te hebben geregeld omdat ze te weinig inkomsten hebben, nog deels in loondienst zijn of omdat ze er gewoon nog niet aan zijn toegekomen. Starters die al langere tijd zzp’er zijn, geven vaak als reden dat ze te weinig geld overhouden om het weg te zetten. Andere veel genoemde argumenten, zijn dat ze pensioenaanbieders niet vertrouwen of zichzelf te oud vinden om het nog te regelen.

Ook in de horeca, persoonlijke dienstverlening (beide 61%) en detailhandel (60%) hebben relatief veel zzp’ers hun pensioen nog niet geregeld. Binnen de zakelijke dienstverlening bouwen zzp’ers relatief vaak een pensioenvermogen op, van hen is 40% hier nog niet mee begonnen.

Weinig animo voor verplicht pensioen

Ondanks dat bijna de helft van de zzp’ers geen geld opzij legt voor zijn oude dag, is er weinig animo voor een verplichtte pensioenregeling zoals die momenteel namens GroenLinks, PvdA en SP op de onderhandeltafel ligt in Den Haag. Liefst 72% van de zzp’ers ziet daar helemaal niets in. “Ik ben juist ondernemer geworden om dit soort zaken zelf te kunnen regelen”, is een veel genoemd argument. Daarnaast vrezen veel zzp’ers dat een regeling vanuit de overheid te algemeen is en daardoor niet de voordeligste oplossing voor hun specifieke situatie.

Je hebt er niet zoveel aan om een klein potje op te bouwen als je weer in loondienst gaat en op een andere manier pensioen opbouwt.

Martijn Pennekamp, ikwordzzper.nl

Eerst zeker zijn van het ondernemerschap

Martijn Pennekamp, oprichter van ikwordzzper, vindt het niet verontrustend dat starters die nog maar kort bezig zijn geen pensioenregeling hebben. "Vanuit ikwordzzper adviseren wij starters om er eerst zeker van te zijn dat het ondernemerschap voor hen een blijvertje is en pas dan aan de slag te gaan met het opbouwen van pensioen. Je hebt er niet zoveel aan om een klein potje op te bouwen als je weer in loondienst gaat en op een andere manier pensioen opbouwt. Als je wilt sparen voor je pensioen als zzp’er is het slim om dit bijvoorbeeld te doen bij Brightpensioen waar je het opgebouwde potje kan meenemen naar een baan in loondienst.“

Meer informatie over het onderzoek is te lezen via Knab.

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.