• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 3: Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers en aandachtspunten voor btw-aangifte

Ikwordzzper praat je bij. Deze week:

Zzp’er verplicht verzekerd voor arbeidsongeschiktheid

Nederlanders die in loondienst werken, zijn verzekerd van een inkomen als ze ernstig of langdurig ziek worden. Voor zzp’ers is die garantie er niet. In de afgelopen tijd was het voor veel zelfstandigen extra moeilijk om een buffer op te bouwen voor als het eventueel mis gaat. Helaas lijken zzp’ers het bij het nieuwe kabinet nog een beetje zwaarder voor hun kiezen te krijgen.

Zo is de Tozo, ondanks de lockdown niet verlengd. Sinds oktober moeten zzp’ers die financieel in de problemen komen, een beroep doen op de Bbz. Bovendien wordt de zelfstandigenaftrek door het nieuwe kabinet versneld afgebouwd. Die aftrek is ooit ingevoerd om te compenseren voor het ondernemersrisico waarbij zelfstandigen geen recht hebben op een WW-uitkering of ziekte-uitkering. Rutte IV voert echter ook een andere maatregel in; het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt in het nieuwe regeerakkoord verplicht voor zelfstandigen.

Vier op de tien zzp’ers heeft geen maatregelen getroffen voor het geval zij arbeidsongeschikt worden. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Zo’n 850.000 zzp’ers zijn op dit moment niet verzekerd zijn tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Het opstellen van een plan om zichzelf te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid, wordt door ondernemers vaak vooruitgeschoven. Pas wanneer ze arbeidsongeschikt worden, denken ze na over maatregelen. En dan is het helaas vaak te laat. Het nieuwe kabinet wil dan ook dat deze ondernemers zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Bron: nieuws.nl

Aandachtspunten voor btw-aangifte

Maandag 31 januari is de deadline voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal van 2021. Deze btw-aangifte is anders dan normaal. Zo is het de laatste keer dat zzp’ers hun aangifte kunnen doen via het oude ondernemersportaal. Daarna moeten alle ondernemers overstappen naar één van de andere manieren van aangifte doen. De Belastingdienst zet deze aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal op een rij. 

  1. Zorg dat je aangifte én betaling uiterlijk 31 januari binnen zijn bij de Belastingdienst. Heb je al bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis? Dan hoef je alleen aangifte te doen.
  2. Kijk of je correcties moet doorgeven voor een eerdere aangifte. Je kunt er bij je jaarafsluiting achter komen dat je bijvoorbeeld bij één van je eerdere aangiftes een factuur bent vergeten. Correcties onder de € 1000,- mag je meenemen in deze aangifte.
  3. Gebruik je jouw auto zowel zakelijk als privé? Met deze rekenhulp bereken je eenvoudig hoeveel btw je moet betalen of aftrekken en zie je hoe en waar je de btw moet invullen in je btw-aangifte.
  4. Maak je per 1 januari 2022 gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR)? Vergeet dan niet aangifte te doen over het vierde kwartaal van 2021. Toen was je nog niet vrijgesteld van btw en bracht je nog gewoon btw in rekening bij je klanten.

Nog niet overgestapt naar één van de nieuwe manieren van aangifte doen? Na 31 januari is het oude ondernemersportaal niet meer beschikbaar. Daarna kun je alleen nog aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk, administratiesoftware of een fiscaal dienstverlener.

Bron: Accountancy

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Zzp’ers in de zorg zien inkomsten dalen

Door de coronamaatregelen heeft 40% van de zzp’ers in de zorg te maken met teruglopende inkomsten. Ondanks de quarantaineregels, de uitgestelde zorg en een tijdelijk verbod op medische contactberoepen, overwegen weinig zelfstandige zorgverleners te stoppen als zzp’er. Slechts 6% denkt erover na. Veel minder dan in andere onderzochte branches. Dit blijkt uit onderzoek van Knab.

In de zorg werken ruim 160.000 zzp’ers. Het percentage zelfstandigen dat door corona minder verdient, ligt met 37% dicht bij het gemiddelde van alle branches. Ruim 90% van de ondervraagde zzp’ers in de zorg voelt er niks voor om zich om te laten scholen vanwege corona. Binnen de sector is de animo om in loondienst te gaan veel groter. 17% van de zelfstandige zorgmedewerkers overweegt dit.

Maar liefst 1 op de 12 zorg-zzp’ers verdient door de coronamaatregelen minder dan het sociaal minimum van € 1.078 per maand. Deze zelfstandige zorgmedewerkers kunnen in aanmerking komen voor de versoepelde bijstandsregeling voor zelfstandigen. Bijna 12% van alle ondervraagde zzp’ers die onder het sociaal minimum uitkomen, zegt voor de regeling in aanmerking te komen. Een percentage dat waarschijnlijk hoger is, aangezien bijna de helft deze regeling niet kent.

Bron: NZG

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Blogs

ZZP Agenda