• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 14: Verplichte AOV wisselgeld voor verplichte pensioenopbouw, meer vast en zzp en minder flex en uitzend en nieuwe CyberVeilig Check voor zzp’ers

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Verplichte AOV zzp’ers met uitzonderingsregel

De regels rond tijdelijke contracten op de arbeidsmarkt gaan de komende jaren flink op de schop. Nulurencontracten worden verboden, er komen strengere voorschriften voor tijdelijke contracten en uitzendkrachten en zzp’ers moeten zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit schreef minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil met een basiscontract meer financiële zekerheid en roosterzekerheid bieden aan de 940.000 mensen in Nederland met een oproepcontract. Van Gennip wil ook een einde maken aan de draaideurconstructies. Straks mogen werknemers na drie tijdelijke contracten pas na vijf jaar weer terugkomen. Die termijn is nu een half jaar. Voor de ruim 1,2 miljoen zzp’ers komt er vanaf 2027 een verplichte, betaalbare AOV. Momenteel is maar één of de vijf verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Lees ook het artikel: Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Bij de verplichte AOV komt er een uitzonderingsregeling voor zzp’ers die een private verzekering sluiten met minimaal dezelfde dekking. Voor de AOV voor zelfstandigen tellen alle IB-ondernemers (met en zonder personeel) en meewerkend partners mee als kring van verzekerden. Er geldt een wachttijd van één jaar. Zzp’ers kunnen desgewenst via een private verzekering een kortere wachttijd bedingen. Daarnaast komt er geen onderling waarborgfonds voor private aanvullende verzekeringen.

Bronnen: Accountancy Vanmorgen en Business Insider  

ꞌBindende AOV wisselgeld voor verplichte pensioenopbouwꞌ

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), waar ook de leden van Het Ondernemerscollectief bij zijn aangesloten, is niet te spreken over de verplichte AOV per 2027. Er is niet geluisterd naar het pleidooi van een basisverzekering voor alle werkenden. Het verzoek om een wachttijd van twee jaar te hanteren, is ook niet gehonoreerd. “De verplichte AOV stuit op veel weerstand bij onze achterban”, zegt Cristel van de Ven als voorzitter van VZN.

Van de Ven: “De minister wil nu bij ziekte na een jaar gaan uitbetalen, terwijl wij pleiten voor twee. Anders wordt de premie flink duurder. Hoe korter je moet wachten, hoe duurder zo'n verzekering wordt.”  De VZN heeft wel gesproken met het ministerie, maar zat bij de eindgesprekken niet aan tafel. “Het ministerie vraagt wel hoe we het zouden willen. Ze doen alleen niet wat we hebben geadviseerd.”

Het kabinet denkt aan een collectieve regeling, waarbij de premie van de verplichte AOV op circa 8% van het inkomen ligt. Bij arbeidsongeschiktheid ontvang je dan 70% van het laatstverdiende loon. Er komt een plafond van 143% van het minimumloon. Volgens VZN zijn er echter genoeg alternatieven voor een collectieve regeling. “Er is een broodfonds, schenkkring of crowdsurance. Er zijn genoeg onderlinge collectieve voorzieningen. Voor veel zelfstandigen hoort arbeidsongeschiktheid ook bij het ondernemersrisico.”

Lees ook het artikel: SharePeople: een alternatief voor AOV en Broodfonds

Martijn Pennekamp van startersplatform ikwordzzper.nl vindt een verplichte AOV niet zo’n gek idee. “We leven in een verzorgingsstaat. Ik vind dat je standaard verzekerd moet zijn als zzp’er. Als je een goed plan hebt als zelfstandige, dan houd je er al rekening mee en kan het eraf.” Volgens Pennekamp komt het kabinet ook met deze maatregelen vanwege het pensioenstelsel, dat niet overeind is te houden als iedereen voor zichzelf begint. “Als er steeds minder mensen binnen een cao vallen waar pensioen een onderdeel van is, dan worden de pensioenen uitgehold. De overheid wil graag dat zelfstandig ondernemers weer werknemer worden om weer bij te dragen een deze pensioenpotten.”

Bronnen: Trouw en NOS.nl

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Meer over de verzekeringshelpdesk
Verzekeringshelpdesk

Meer vast en zzp, minder flex en uitzend

De arbeidsmarkt is volop in beweging én in transitie. In het eerste kwartaal van 2023 kreeg ruim 43% van de baanvinders een vast contract. Er is de laatste zeven jaar sprake van een stijgende trend. Dit geldt ook voor het aantal zzp’ers, dat in de afgelopen zeven jaar met bijna 300.000 is gestegen tot ruim 1,2 miljoen. Aan de andere kant is er een afname van het aantal uitzend- en flexcontracten. Dit aandeel is in vergelijk met 2016 gedaald van 22% naar nog geen 12%. Bijna een halvering.  

De arbeidsmarkt blijft ook in het eerste kwartaal van 2023 alle records breken, zo blijkt uit cijfers van Intelligence Group. Vier op de tien personen binnen de Nederlandse beroepsbevolking is het afgelopen jaar minimaal één keer benaderd om van werkgever te veranderen. Ook het aantal baanwisselingen – 1,84 miljoen personen vonden in de laatste 12 maanden ander of nieuw werk – was nog nooit zo hoog. Werkgevers zijn zeer actief met het benaderen van mensen om bij hen te komen werken. En steeds vaker bereid om nieuwe werknemers direct een vast contract te geven.

Naast meer vaste contracten is een sterke stijging van het aantal zzp’ers te zien. Hun aandeel binnen de totale werkzame beroepsbevolking is de afgelopen jaren toegenomen van 11,2% naar 12,7%. Volgens Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group, staat de arbeidsmarkt er enerzijds zeer goed voor (vanuit het perspectief van de werknemers), maar is anderzijds de balans zoek die nodig is voor een blijvend goed functionerende arbeidsmarkt in de komende jaren.      

Bron: Personeelsnet

CyberVeilig Check voor zzp’ers en mkb’ers

Het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken heeft een nieuwe cybersecurityscan ontwikkeld, die zelfstandig ondernemers beter moet wapenen tegen cybercrime. De CyberVeilig Check is speciaal gemaakt voor zzp’ers en mkb’ers. Zij kunnen als tester fungeren om te zien hoe het gesteld is met hun digitale veiligheid.

Lees ook het artikel: Hoe wapen je je als zzp’er tegen cybercrime?

Met het beantwoorden van de vragen vanuit je eigen situatie als zzp’er of mkb’er, weet je binnen vijf minuten wat je te doen staat. De vragen gaan onder meer over phishing, veilig inloggen, back-ups en automatisch updaten. Je kunt je eigen actieplan met praktische instructies downloaden en later terugkomen voor deel 2 van je actieplan. De feedback van de testers (met relatief weinig kennis en ervaring op het gebied van cybersecurity) wordt gebruikt om de bètaversie van de CyberVeilig Check verder te verbeteren.

Bron: Digital Trust Center

Van profvoetballer bij Real Madrid tot zorg-zzp’er

Zo voetbal je voor Feyenoord, Real Madrid en Oranje, zo werk je als zzp’er in de zorg. Ofwel: van de glamour in de voetballerij naar maatschappelijk en zinvol werk. Het geldt voor de 35-jarige Royston Drenthe. “Mijn hele familie heeft altijd in de zorg gezeten. Een paar jaar terug dacht ik al: 'Waarom ga ik niet ook opleidingen en cursussen doen en kijken wat dat met mij doet? Ik zie een hele andere kant van de maatschappij. Het helpt mij een betere persoon te worden.”

Oud-international Royston Drenthe traint momenteel nog bij amateurclub Kozakken Boys, maar wil ook kijken hoe het echte leven op de werkvloer is. Zo werkte hij onlangs als begeleider op een afdeling voor mensen met dementie. Het werk als zorg-zzp’er bevalt hem goed. Het verrijkt hem als persoon. “Daar was ik ook naar op zoek. Ik heb veel getobd aan het einde van mijn carrière. Het feit dat je wel weet wat je wilt gaan doen, maar op het moment dat je ergens aan begint je je afvraagt of dit het echt wel is wat je graag wil. Dat komt denk ik omdat je het voetbal nog niet helemaal kan loslaten. Dat gaat met stappen.”

Bronnen: Skipr en NOS.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

ZZP Agenda