• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

SharePeople komt met collectieve AOV in combinatie met crowdsurance

SharePeople heeft een verzekeringselement toegevoegd aan haar vangnet voor arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen. Met de huidige politieke ontwikkelingen groeit de kans op een verplichte AOV voor zzp’ers aanzienlijk. Door een verzekeringselement toe te voegen wordt het zogenaamde staartrisico afgedekt en kunnen deelnemers van SharePeople gebruik gaan maken van de opt-out regeling die deel uitmaakt van de plannen in politiek Den Haag. De collectieve SharePeople AOV is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door Acture Verzekeringen. Onderdeel van de samenwerking tussen SharePeople en Acture is tevens de overgang van Tulpenfonds-deelnemers (Acture Freelance Solutions) naar SharePeople.

Vanaf 2022 was het al mogelijk voor zzp’ers om bij SharePeople het risico op arbeidsongeschiktheid op te vangen tot aan de AOW-leeftijd. De deelnemers, zo’n 14.000, regelen dat onderling. Cosmas Blaauw, oprichter van SharePeople: “In juni werd duidelijk dat onze vernieuwende crowdsurance maar ook broodfondsen en andere schenkkringen, door de plannenmakers in Den Haag niet tot de opt-out regeling zullen worden gerekend. Daarom voegen wij per vandaag een verzekeringselement toe aan SharePeople Lang zodat we voldoen aan de eisen die werden gesteld door minister Van Gennip. Zo kunnen we een volwaardige en tóch betaalbare AOV aanbieden.”

Eerbiedigende werking

In de Haagse plannen is te lezen dat bij de invoering van de verplichte AOV er sprake zal zijn van zogenaamde eerbiedigende werking. Dat betekent dat lopende AOV-verzekeringen die arbeidsongeschiktheid langdurig verzekeren, geëerbiedigd zullen worden. Blaauw: “Het is heel goed dat deze eerbiedigende werking wordt toegepast omdat je zzp’ers die zich in de markt al goed verzekerd hebben, niet verplicht worden dat opeens via een publieke AOV te gaan doen.”

AOV + extra dekking via crowdsurance

De AOV met de naam SharePeople Lang heeft ongeveer dezelfde dekking als de verplichte overheids-AOV. Die zal zo’n € 2.000 bruto per maand gaan bedragen. Daarbovenop biedt SharePeople de mogelijkheid om via crowdsurance extra dekking te regelen. Blaauw: “Op deze manier voldoen we helemaal aan de opt-out eisen en kunnen zzp’ers daarnaast gebruik maken van onze unieke aanpak waarbij die extra dekking door ondernemers onderling wordt opgevangen.”

Eigen onafhankelijke arbodienst

SharePeople startte een jaar geleden al met een eigen arbodienst voor zzp’ers met de naam SharePeople Crowdability. Blaauw: “Er zijn grote zorgen over de uitvoerbaarheid van de verplichte publieke AOV door het UWV. Die organisatie kan het regelen van de ziektewet voor werknemers nu al niet aan. Er zijn ellenlange wachttijden voordat je een bedrijfsarts te spreken krijgt. Bovendien heeft het UWV totaal geen ervaring met het begeleiden van zzp’ers. Het begeleiden van zieke zzp’ers is echt wat anders, zeker in de eerste maanden van ziek zijn. Zzp’ers zijn ondernemers en die willen werken. Het biedt ze plezier en inkomen. Met SharePeople Crowdability helpen we zelfstandig ondernemers om te voorkomen dat ze langdurig ziek worden. We willen samen gezond ondernemen. En mocht het zover komen dat iemand bijvoorbeeld zijn beroep niet meer kan uitoefenen? Dan gaan we helpen bij het ontdekken van andere mogelijkheden om als ondernemer weer inkomen te verdienen.”

Leestip: Wat is de ervaring van ZZP Expert Martijn Pennekamp met SharePeople

Over SharePeople

Tachtig procent van de ondernemers verzekert zich niet voor arbeidsongeschiktheid. Belangrijkste reden is de hoge premie voor zo’n verzekering. Maar als je dan langdurig ziek wordt, kom je in financiële problemen. SharePeople wil dit grote maatschappelijk probleem helpen oplossen. Met SharePeople Lang kunnen (zelfstandig) ondernemers naast een AOV met basisdekking een extra dekking regelen door middel van crowdsurance. Het aantal deelnemers is sinds de start van SharePeople in 2017 gegroeid tot 14.000. SharePeople is een coöperatie waarvan klanten lid (eigenaar) kunnen worden. 

 

Lees meer over SharePeople

 

Blogs