• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 10: Kabinet wil groei zzp'ers afremmen, zzp'ers de baas in de zorg en onderwijs, flexibiliteit grootste drijfveer vrouwelijke zzp'er

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Kabinet wil groei zzp’ers afremmen

Het kabinet wil de groei van het aantal zzp’ers afremmen. De laatste jaren kwamen veel werknemers, als gevolg van de krappe arbeidsmarkt, in de verleiding zelfstandig verder te gaan, terwijl ze dit weinig voordelen opleverde. Vaak deden ze dit namelijk bij de werkgever waar ze eerder in loondienst waren en hadden enkel die werkgever als opdrachtgever. Het kabinet wil een minimum uurtarief invoeren voor zzp’ers. Van Gennip denkt aan een tarief tussen € 30 en € 35. ‘Daarmee wordt de positie van werkenden met een zwakkere onderhandelingspositie versterkt’, aldus de minister.

Bron: Radar

Zzp'ers de baas in de zorg en onderwijs

Voor veel zzp’ers is het een bron van frustratie: hun imago is het afgelopen jaar omgeslagen van slachtoffer naar slechterik. Vooral in sectoren als de zorg, het onderwijs en de kinderopvang wordt veel geklaagd over werknemers die hun vaste baan opgeven en zich vervolgens laten inhuren als zelfstandige. Zij krijgen meer inkomsten en meer vrijheid, terwijl de collega’s in dienst met een kleinere club opdraaien voor de minder gewilde roosterdiensten. Scholen en zorginstellingen moeten hun openstaande vacatures steeds vaker invullen met inhuurkrachten omdat er te weinig sollicitanten zijn. Inhuur is meestal duurder en dus gaan de budgetten sneller op.

Op sociale media en op de gespecialiseerde websites voor zzp’ers gaat het er soms hard aan toe. „Zzp’ers maken de zorg kapot. Komen in een dikke BMW aanrijden, nemen geen verantwoording, rapporteren niet en alle extra administratieve taken komen op het bordje van het personeel”, luidde een van de reacties op Twitter toen de NOS vorige maand meldde dat zorginstellingen van hun zzp-personeel af zouden willen.

Bron: NRC

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA helpdesk
Wet DBA helpdesk

Flexibiliteit en impact grootste drijfveren vrouwelijke zzp'ers

Bijna 70 procent vindt ondernemerschap beste keuze ooit
Nederlandse vrouwelijke zelfstandigen vinden de flexibiliteit en het maken van impact het allerbelangrijkste om te kiezen voor het ondernemerschap. Pas op de 6e plaats komt het verdienen van (meer) geld. Ondanks de lange dagen (43 procent werkt 40 uur per week en 11 procent meer dan 50 uur) halen ze energie uit het ondernemerschap. 68 procent vindt de keuze voor het zelfstandig ondernemerschap de beste keuze ooit. Dat blijkt uit onderzoek dat inkomensverzekeraar Movir onder 790 vrouwelijke ondernemers liet uitvoeren.

Op internationale vrouwendag werden de cijfers gepubliceerd. De positieve drive onder deze groep is opvallend te noemen, want deze tijden kennen ook voor zelfstandigen de nodige zorgen.

Bron: ikwordzzper.nl

Automatische Winstaangifte Belasting voor zzp'ers

Ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel (zzp) kunnen voor hun aangifte winstdeel Inkomstenbelasting via Mijn Belastingdienst voortaan gebruikmaken van boekhoudsoftware waarin de module Automatische Winstaangifte (AWA) is verwerkt. Dit maakt aangifte doen voor het winstdeel eenvoudig en het voorkomt onnodige fouten.

Wie kunnen gebruikmaken van de module Automatische Winstaangifte?
De module Automatische Winstaangifte is bedoeld voor zzp'ers, voor ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel, die aangifte Inkomstenbelasting doen via Mijn Belastingdienst én gebruikmaken van boekhoudsoftware.

Op basis van een aantal kaders kan nog niet iedereen gebruik maken van de module.

Wat levert het op?
Ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel hoeven voortaan het winstdeel Inkomstenbelasting niet meer handmatig in te vullen. De module controleert de cijfers (balans en winst- en verliesrekening) uit de boekhoudsoftware, plaatst ze in de juiste categorie en neemt vaste gegevens, zoals de bedrijfsnaam, over. Waar nodig wordt gevraagd om aanvullingen en toelichtingen. Het is hierdoor veel makkelijker om aangifte te doen van het winstdeel Inkomstenbelasting. Ook is het minder tijdrovend en minder foutgevoelig.

Snelstart één van de eerste met module Automatische Winstaangifte
De boekhoudsoftware van Snelstart is één van de eerst boekhoudprogramma's waar deze Automatische Winstaangifte is geïmplementeerd. Bovendien kun je Snelstart 30 dagen gratis proberen.

Bron: Belastingdienst

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

ZZP Agenda

februari
28