• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

Flexibiliteit en impact grootste drijfveren vrouwelijke zzp'ers

Bijna 70 procent vindt ondernemerschap beste keuze ooit

Nederlandse vrouwelijke zelfstandigen vinden de flexibiliteit en het maken van impact het allerbelangrijkste om te kiezen voor het ondernemerschap. Pas op de 6e plaats komt het verdienen van (meer) geld. Ondanks de lange dagen (43 procent werkt 40 uur per week en 11 procent meer dan 50 uur) halen ze energie uit het ondernemerschap. 68 procent vindt de keuze voor het zelfstandig ondernemerschap de beste keuze ooit. Dat blijkt uit onderzoek dat inkomensverzekeraar Movir onder 790 vrouwelijke ondernemers liet uitvoeren. Vandaag (op internationale vrouwendag) worden de cijfers gepubliceerd. De positieve drive onder deze groep is opvallend te noemen, want deze tijden kennen ook voor zelfstandigen de nodige zorgen.

Eén op vijf heeft conditie- of gezondheidsproblemen sinds ondernemerschap

Helaas zijn er niet alleen voordelen aan het zelfstandige bestaan. Ruim 1 op de 5 respondenten geeft aan een
verslechterde conditie of zelfs gezondheidsproblemen te ervaren sinds het ondernemerschap. Daar komt bij
dat 1 op de 10 nooit tijd heeft voor zichzelf en 64 procent heeft slechts ‘soms’ tijd voor zichzelf. Vrouwelijke
ondernemers ervaren een druk bestaan en de weinige vrije tijd die over is, wordt vooral besteed aan de kinderen
en partner.

Vrouwelijke ondernemers vinden zichzelf succesvol, maar kinderen vertragen het succes

Ondanks het gebrek aan tijd, slagen de meeste vrouwelijke ondernemers er in om succesvol te zijn. Maar liefst 65 procent van de respondenten geeft haar zakelijk succes het rapportcijfer 8 of hoger. De definitie van zakelijk succes wordt in volgorde van belangrijkheid aangegeven met onafhankelijk zijn, vrijheid hebben, flexibel kunnen zijn, impact maken en waardevolle relaties aangaan. Vrouwelijke ondernemers presteren op de top van hun kunnen door de combinatie van opvoeding en ondernemerschap. Ruim 40 procent van de ondernemers met thuiswonende kinderen geeft aan dat de opvoeding ervoor zorgt dat zakelijke doelen minder snel bereikt worden.

“Mijn partner is mijn rots in de branding”

Om succesvol te kunnen zijn en alle ballen in de lucht te kunnen houden is een goedwerkend supportsysteem ontzettend belangrijk. Steunpilaar nummer 1 voor vrouwelijke ondernemers is hun levenspartner, ruim 85 procent geeft dat aan. Maar ook de huishoudelijk hulp is voor ruim 50 procent (zeer) belangrijk en daarmee een onmisbare schakel in het supportsysteem.

Wakker liggen van de zorgen voor morgen

Hoewel bijna alle respondenten niets anders zouden willen dan zelfstandig ondernemer zijn, brengt het ondernemerschap ook zorgen met zich mee die zich niet alleen tijdens ‘kantooruren’ afspelen. Bijna de helft van de respondenten slaapt slecht tot zeer slecht. Niet gek aangezien maar liefst 72 procent werkdruk en stress ervaart. Ruim 1 op de 10 heeft te maken (gehad) met een juridisch geschil.

Nicole Wiesehahn, directeur commercie bij Movir: “Slaap is een belangrijke voorwaarde voor welzijn en functioneren. Wie goed slaapt, wordt uitgerust wakker, voelt zich fitter en is productiever. Wij helpen zelfstandig Nederland met het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid, waaronder met oplossingen van HalloSlaap, maar ook met coaching rondom stress, carrière en gezonde voeding.”

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.