• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 6 min

#ZZPUpdate week 44: jonge zzp’ers hebben geldzaken beter op orde dan jongeren in loondienst, zzp’en naast een vaste baan in opkomst, 80% zzp’ers tegen nieuwe zzp-wet

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Jonge zzp’ers hebben geldzaken beter op orde

Jonge zzp’ers die via platformen aan opdrachten komen, hebben hun geldzaken beter op orde dan leeftijdsgenoten die in loondienst zijn. Dit komt naar voren uit onderzoek van Motivaction onder tweeduizend jongeren van 19 tot 25 jaar, in opdracht van het freelanceplatform YoungOnes. Jonge zzp’ers komen beter rond, ze zijn beter bekend met financiële en fiscale zaken en ze hebben meer vertrouwen in hun geldzaken dan hun leeftijdsgenoten die niet als zelfstandige werken.

Volgens Pim Graafmans, CEO van YoungOnes, blijkt uit het onderzoek dat jongeren helemaal niet kwetsbaar en hulpbehoevend zijn, zoals vaak wordt gezegd. “Jonge zzp’ers zijn moderne werkenden die graag buiten loondienst om hun geld verdienen, bijvoorbeeld via platformwerk. Dat sluit naadloos aan op hun levensstijl en -fase. Vaak studeren ze nog en de wisselende gaten in hun studie- en examenrooster vullen ze gemakkelijk in met opdrachten om naast hun studie geld te verdienen.”

De ondervraagde jonge zzp’ers geven aan liever de vrijheid te hebben van flexibel werken dan de zekerheid van een vast dienstverband. De voorkeur voor flexibiliteit boven zekerheid van inkomen blijkt tevens uit het gegeven dat jonge zzp’ers minder sparen dan hun leeftijdsgenoten. Ze budgetteren wél, bijvoorbeeld om aan hun belastingafdracht te kunnen voldoen. Jonge zzp’ers sparen vaker voor een eigen bedrijf dan hun leeftijdsgenoten. Graafmans: “Zij zijn de toekomst van ondernemend en werkgevend Nederland.”

Jonge zzp’ers, circa 150.000, dreigen echter benadeeld te worden door de voorliggende wetgeving in de Tweede Kamer, de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Hugo de Koning van YoungOnes en YoungCapital: “Onder de voorgestelde wetgeving kunnen zij niet meer als zzp’er werken. Maar terug in loondienst komen ze niet. Dat willen ze niet en dat wil de opdrachtgever niet. Beide hebben behoefte aan flexibiliteit. Kortom, de toch al dalende arbeidsproductiviteit en -participatie in Nederland daalt nog verder. Een gevaar voor de maatschappij. Bedrijven én zzp’ers zouden er bij gebaat zijn dat de uitzondering voor oproep- en nulurencontracten wordt verruimd tot studenten of scholieren die zelf als zzp’er willen werken.”

Bron: Baaz

Zzp’en naast een vaste baan in opkomst

Meer afwisseling (22,5%), jezelf ontwikkelen (19,2%), wat extra’s verdienen (17.9%), rondkomen (13,5%) en zekerheid van inkomen (11,8%). Het zijn de vijf belangrijkste redenen voor mensen om het zzp-schap met een vaste baan te combineren. Een baan als werknemer en een bijbaan als zzp’er is de laatste jaren in opkomst. Een kleinere groep kiest ervoor om een aantal maanden te zzp’en en dan weer even in loondienst te zijn.

Deze cijfers zijn te vinden in een rapport van ABN AMRO naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Momenteel is ruim 6% van de werknemers in vaste dienst ook als zzp’er werkzaam. “Werknemers hebben door de krappe arbeidsmarkt meer keuze en dus ook meer onderhandelingsmacht", zegt Mario Bersem, sectoreconoom bij ABN AMRO. "Zij kunnen hun werk daardoor met meer autonomie en variatie invullen.”

Lees ook het artikel: Hoe start ik als zzp'er naast mijn loondienstverband?

De financiën spelen bij velen een rol, bijvoorbeeld omdat de sprong naar het volledig ondernemen nog net te groot is. In sectoren als de ICT en de zorg, waar vaak veel kleine contracten zijn, is het zzp’en naast het werken in loondienst steeds normaler geworden. Bij De Nederlandse Zorg Bemiddelaar, een bedrijf dat zzp'ers koppelt aan vooral ouderenzorgorganisaties, is naar schatting een kwart van alle zzp'ers tegelijkertijd ergens in loondienst.

Bronnen: NOS.nl en Ondernemen & Internet

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.

Vergelijk AOV-offertes
2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Vakbonden moeten anders naar zzp’ers kijken

De vakbonden in Nederland moeten een andere koers varen en beter inspelen op de veranderende arbeidsmarkt. Dit zegt Henk Strating van cao-expert.online in reactie op de teruglopende ledentallen bij de vakbonden. “De vakbond in zijn huidige vorm sluit niet meer aan.” Strating vindt dat de vakbonden bijvoorbeeld meer moeten doen voor zzp’ers. “Er zijn inmiddels meer zzp'ers op de arbeidsmarkt dan vakbondsleden. Dat moet vakbonden toch te denken geven.”

De achterban van vakbonden loopt steeds verder terug, blijkt uit actuele cijfers van het CBS. De afgelopen twee jaar is het ledenaantal bij de vakbonden met ongeveer 63.000 gedaald, vooral onder 45-plussers. In maart dit jaar waren er 1,4 miljoen mensen lid van een vakbond. De neergang is al gaande sinds 2012, toen de vakbonden gezamenlijk nog ruim 1,8 miljoen leden hadden. Hierdoor lopen de bonden steeds meer het risico tijdens cao-onderhandelingen met werkgevers minder serieus te worden genomen.

Volgens Strating moeten de vakbonden de individuele wensen van werknemers meer als uitgangspunt nemen. “De ene wil meer loon, de ander meer vrije tijd, een derde wil meer in zichzelf investeren of een combinatie van die drie.” Hij vindt daarnaast dat de bonden op een andere manier naar zzp’ers moeten gaan kijken.

Toch blikken de vakbonden FNV en CNV voorzichtig optimistisch richting de toekomst, gezien een opleving die de laatste maanden is te zien vanwege stakingsacties rond cao-onderhandelingen in verschillende sectoren. De vraag is of de vakbonden de aanwas van jongere leden weten vast te houden als de loononderhandelingen weer in rustiger vaarwater komen. Veel jongeren ontbreekt het namelijk aan belangstelling voor het vakbondslidmaatschap, bleek vorig jaar uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.

Bronnen: BNR en NRC

80% zzp’ers tegen nieuwe zzp-wet

Acht op de tien zzp’ers is tegen de voorliggende, nieuwe zzp-wet van het demissionaire kabinet die schijnzelfstandigheid moet terugdringen. De online bank Knab heeft een peiling gedaan onder ruim 200 zzp’ers, met de vraag hoe zij aankijken tegen de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden die de Wet DBA moet vervangen.

Bijna 70% van de ondervraagde zzp’ers is het er niet mee eens dat er straks bij de beoordeling of er sprake is van een arbeidsovereenkomst wordt gekeken naar de opdracht en niet naar de persoon. Zij vinden dat de zzp’er als zodanig het beoordelingscriterium moet zijn. Ruim 40% van de zzp’ers denkt dat ze hun opdrachten maar gedeeltelijk – of zelfs helemaal niet meer – kunnen blijven doen als zelfstandige. Negen op de tien ondervraagden vindt dat het wetsvoorstel de vrijheid van het ondernemerschap beperkt.

Ook Vereniging Zelfstandigen Nederland is ontevreden. Voorzitter Cristel van de Ven: “We hebben veel goede gesprekken gehad over dit voorstel. Helaas is de uitkomst teleurstellend. Wat ons betreft moet het kabinet opnieuw beginnen.” Meer begrip is er voor het onderdeel van de wetgeving, dat gaat over het rechtsvermoeden op basis van het uurtarief. De helft van de ondervraagde zzp’ers is het hiermee eens. Ze vinden echter dat die grens op € 50 per uur moet liggen en niet op € 32,24.

Bron: Accountancy Vanmorgen

Volwaardige en betaalbare AOV voor zzp’ers

SharePeople heeft deze week een verzekeringselement aan zijn vangnet voor arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers toegevoegd: een collectieve AOV voor zelfstandigen in combinatie met crowdsurance. De verzekering SharePeople Lang heeft ongeveer dezelfde dekking als de verplichte overheids-AOV. Die zal circa € 2.000 bruto per maand gaan bedragen. Daarbovenop biedt SharePeople de mogelijkheid om via crowdsurance extra dekking te regelen.

Leestip: Wat is de ervaring van ZZP Expert Martijn Pennekamp met SharePeople

Met deze betaalbare, collectieve AOV-verzekering en crowdsurance ineen wordt het zogenaamde staartrisico afgedekt én voldoet SharePeople volledig aan de door minister Karien van Gennip gestelde opt-out eisen. “Daarnaast kunnen zzp’ers gebruikmaken van onze unieke aanpak, waarbij die extra dekking door ondernemers onderling wordt opgevangen”, verduidelijkt oprichter van SharePeople Cosmas Blaauw. De vernieuwde collectieve AOV is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door Acture Verzekeringen.

Het was bij SharePeople al vanaf 2022 mogelijk om het risico op arbeidsongeschiktheid op te vangen tot aan de AOW-leeftijd. De deelnemers, zo’n 14.000, regelen dat onderling. Blaauw: “In juni werd duidelijk dat onze vernieuwende crowdsurance maar ook broodfondsen en andere schenkkringen, door de plannenmakers in Den Haag niet tot de opt-out regeling zullen worden gerekend. Daarom voegen wij nu een verzekeringselement toe aan SharePeople Lang, zodat we voldoen aan de eisen die werden gesteld door minister Van Gennip. Zo kunnen we een volwaardige en toch betaalbare AOV aanbieden.”

Bron: InFinance

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

ZZP Agenda

mei
23
mei
28