• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 29: Inhaalslag van starters buiten de Randstad, meer burn-out bij werknemers dan bij zzp’ers en vele zzp’ers laten toeslag liggen

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Inhaalslag van starters buiten de Randstad

Het aantal startende ondernemers is in het tweede kwartaal van 2023 verder toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Er is sprake van een inhaalslag van starters buiten de Randstad, stelt de Kamer van Koophandel (KvK) in zijn Trendrapport over het afgelopen kwartaal. Vooral Zeeuwen, Drenten, Groningers en Limburgers starten steeds vaker een eigen bedrijf. Momenteel zijn er bijna 2,5 miljoen ondernemingen in Nederland, inclusief zzp’ers.

“Dat het aantal bedrijven blijft groeien, past in een lange trend”, zegt Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap. Wel is het volgens hem opvallend dat er juist buiten de Randstad veel starters bij komen. “Dit gaat de tweedeling tussen stad en platteland tegen.” De groei in de Randstedelijke provincies stabiliseert, waar deze in de buitenprovincies versnelt. Vooral in de bouw en detailhandel is een sterke toename te zien.

De KvK merkt ook dat het aantal stoppers afneemt. Iets minder dan 30.000 ondernemers besloten in het tweede kwartaal te stoppen met hun bedrijf, wat minder is dan in dezelfde periode vorig jaar. De verwachte grote toename in het aantal faillissementen na de coronapandemie blijft vooralsnog uit. Knoben: “Er is een voorzichtige inhaalslag gaande, maar het aantal faillissementen is nog niet op het niveau van voor corona, en in historisch perspectief is het aantal nog steeds laag. We hebben op dit moment nog niet te maken met een verontrustend aantal faillissementen.”

Bronnen: NU.nl en Business Insider

Veel meer burn-out bij werknemers dan bij zzp’ers

Werknemers hebben gemiddeld 70% meer burn-outklachten door hun werkzaamheden dan zzp’ers. Dit blijkt uit een onderzoek van arbeidsbemiddelaar Studenten.nl, op basis van nieuwe CBS-cijfers. Waar één op de vijf werknemers aangeeft met burn-outklachten te kampen, is dat bij zelfstandig ondernemers één op de negen. Complete uitputting door het werk en moe aan een werkdag beginnen komt bij werknemers tweemaal zoveel voor dan bij zzp’ers.

Vrouwen ervaren over het algemeen meer burn-outklachten dan mannen. Ondervraagden tussen de 25 en 35 jaar hadden het vaakst last van deze klachten. Dit wordt minder naarmate het aantal werkjaren en daarmee de werkervaring toeneemt. Zzp’ers hebben volgens Patrick Werkman van Studenten.nl vooral in de beginjaren de meeste stress.

Lees ook het artikel: Wat gebeurt er met je zorgverzekering als zzp’er?

Zzp’en lijkt veelal goed voor de geestelijke gezondheid, erkent Werkman, maar vooral jongeren lopen risico’s. “Veel jongeren realiseren zich niet dat ze niet worden doorbetaald wanneer ze ziek zijn. Verder bouwen ze geen vakantiedagen en pensioen op. Maar misschien wel het belangrijkste: ze moeten zelf btw- en inkomstenbelastingaangifte doen”, aldus Werkman. “Dan kan het gebeuren dat je maandelijks – zeker voor studentenbegrippen – een hoop geld ontvangt, maar er bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting achter komt dat je duizenden euro’s opzij had moeten zetten. Geld dat in veel gevallen al op is gegaan aan vakanties, festivals of het collegegeld. Dat zorgt vanzelfsprekend voor een hoop stress.”

Bron: Fonk Magazine

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Meer over de verzekeringshelpdesk
Verzekeringshelpdesk

Zorg-zzp’ers geld kwijt door faillissement Dytter

Honderden zorg-zzp’ers zijn financieel gedupeerd door het afgelopen week uitgesproken faillissement van zorgplatform Dytter. Maandenlang draaiden de zelfstandige zorgmedewerkers hun diensten, zonder uitbetaald te krijgen door het bemiddelingsplatform. Sommigen zijn wel € 30.000 kwijt door het failliet van Dytter.

Dytter profileerde zich als boekingsplatform en technologiebedrijf. Het online platform bediende grote zorginstellingen als Omring, Thebe en Amaris Zorggroep. Op het moment van faillissement waren er 4.400 zzp’ers bij Dytter aangesloten. De gedupeerde zzp’ers voelen zich bestolen. Zorginstellingen betaalden wél uren uit aan Dytter, maar het bemiddelingsplatform maakte vervolgens het geld nooit over.

De gemoederen lopen flink op. “Betrokkenen bij Dytter en hun naasten worden ernstig geïntimideerd en zelfs bedreigd”, zo staat in een brief aan de gedupeerde zzp'ers van de curator, die RTL Nieuws heeft ingezien. Gedupeerden meldden zich al bij de curator als schuldeiser. Of ze hun geld terugkrijgen is nog maar de vraag. Dytter zelf heeft nog niet gereageerd op vragen van RTL Nieuws. Over bijna vier weken worden documenten van de gerechtelijke uitspraak openbaar.

Bronnen: RTL Nieuws en Flexmarkt

Zzp’ers laten toeslag liggen

Eén op de drie zzp’ers vraagt geen toeslag aan bij de Belastingdienst. Volgens de Dienst Toeslagen laten veel zzp’ers een aanvraag liggen, omdat zij vooraf onvoldoende kunnen inschatten wat in het jaar hun inkomen uit werk zal zijn. Dat inkomen is bepalend voor hoeveel toeslag er wordt uitgekeerd.

De Dienst Toeslagen wil zzp’ers er op wijzen dat zij toeslagen kunnen aanvragen met terugwerkende kracht over het jaar 2022. Zelfstandig ondernemers weten nu exact hoeveel inkomen zij vorig jaar hebben vergaard. Zzp’ers kunnen nog tot 1 september dit jaar huurtoeslag en zorgtoeslag aanvragen over 2022 op de toeslagenpagina van de Belastingdienst.

Zzp’ers die uitstel voor de aangiftebelasting 2022 hebben gekregen, hebben nog iets langer de tijd om toeslagen aan te vragen. Dit kan tot de einddatum die op de aangiftebrief van het uitstel staat vermeld.

Bronnen: Taxlive.nl en FiscAlert

Zakelijke rekening steeds duurder voor zzp’er

Zakelijke rekeninghouders moeten steeds meer geld neerleggen voor hun betaalrekening bij de bank. Gemiddeld zijn zzp’ers en andere ondernemers 15% meer kwijt aan hun betalingsverkeer dan in 2021. Lagen de betaalkosten in 2021 voor een zzp’ers gemiddeld op € 100, momenteel ligt dat gemiddelde boven de € 115 per jaar.

Nadat in 2022 de kosten van betaalrekeningen al fiks waren gestegen, heeft deze ontwikkeling zich in 2023 doorgezet, zo meldt onderzoek- en benchmarktinstituut voor financiële dienstverleners MoneyView. Deze kosten hebben alleen betrekking op de basiskosten van de betaalrekening. Bij de berekening van deze bedragen is nog geen rekening gehouden met transactie-gerelateerde kosten en de extra kosten die banken in rekening brengen vanwege fraudebestrijding. De kosten lopen dus verder op.

Banken maakten particuliere betaalrekeningen in de afgelopen twaalf maanden (juli 2022 t/m juni 2023) gemiddeld 9% duurder. Het aanhouden van (extra) creditcards bij een betaalrekening van een bank zijn zelfs tweeënhalf keer zo duur geworden ten opzichte van het jaar daarvoor.

Lees ook het artikel: Een creditcard aanvragen als zzp’er

Bronnen: Dagblad van het Noorden en Findinet

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Alles voor zzp'ers onder één dak. Het kan bij Knab.

Alles voor zzp'ers onder één dak. Het kan bij Knab.

Inzicht in jouw financiën? Kijk dan eens bij Knab. Van bankrekening tot verzekering en boekhoudpakket.

Open nu een rekening vanaf € 3,50 per maand en ontdek de voordelen.

ZZP Agenda