gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Uren bijhouden levert aftrekpost van € 9.403 op

23 februari 2015

Als je als startende zzp’er een onderneming drijft en in 2015 meer dan 1225 uur aan ondernemersactiviteiten hebt verricht betaal je over minimaal € 9.403 winst geen inkomstenbelasting. Dit komt door de zelfstandigenaftrek en als starter is die ook nog verhoogd door de startersaftrek.

Zelfstandigenaftrek

Als je aan de voorwaarden voldoet om jouw activiteiten te kwalificeren als winst uit onderneming en voldoet aan het urencriterium van 1225 uur aan activiteiten voor jouw onderneming (let op hier vallen ook de niet-productieve uren zoals je administratie doen onder). Dan heb je recht op een winstvrijstelling van € 7.280. Dit bedrag mag je van je winst aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Startersaftrek

De zelfstandigenaftrek valt hoger uit als je starter bent en aan de voorwaarden voor startersaftrek voldoet. Dan heb je recht op een aanvullende aftrekpost van € 2.123.

Bewijsplicht

Als je bij je aangifte inkomstenbelasting aangeeft voor meer dan 1225 uur aan ondernemersactiviteiten te hebben verricht, dien je dit zelf te kunnen aantonen. De bewijsplicht ligt bij de ondernemer. Dus hou gedurende het jaar je gemaakte uren bij, bij voorkeur gekoppeld met je agenda.

Dat doe je aan de hand van een urenregistratie. Hierin houd je gedetailleerd bij wat je in die tijd hebt gedaan. Mocht de Belastingdienst je hierom vragen, dan kun je dit gemakkelijk voorleggen met een urenregistratie.

En dan is het wel fijn als je een geloofwaardige urenregistratie kunt voorleggen. Dus niet dat er staat: “van 9.00 tot 17.00 gewerkt”. Maar het liefst met daadwerkelijke uren. Uren die je per project hebt gemaakt, uren waarin je aan de administratie hebt gewerkt, reistijden, etc.

Excel of urenregistratietool?

Je kunt dit verwerken in een Excel bestand. Maar helaas zitten daar ook wat nadelen aan; het wordt al gauw rommelig en onoverzichtelijk. Zowel fijn voor jou als voor de Belastingdienst om het zo makkelijk mogelijk te maken. De volgende tools kunnen je hierbij helpen:

 

Heb je hulp nodig bij het berekenen van je fiscale voordelen?

Met deze tips wil ik je helpen belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Ronald Glasbergen

Ronald Glasbergen is partner van startersplatform ikwordzzper.nl en gecertificeerd zelfstandig belastingadviseur. Met zijn bedrijf Glasbergen Belastingadvies helpt hij (startende) zzp’ers de cijfers op orde te brengen en de vele belastingvoordelen die er voor zzp’ers zijn te benutten bij de belastingaangifte.

Bekijk hier zijn website of voeg hem toe via deze link.

 

Meer blogs van Ronald Glasbergen

1 maart 2017

In 2017 betaal je geen belasting tot een winst van € 26.832

8 juni 2015

In 5 stappen zelf je aangifte omzetbelasting indienen

27 maart 2015

5 tips om als zzp’er geld te besparen bij je belastingaangifte

8 december 2014

Drie tips om dit jaar nog belasting te besparen

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord