gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Langdurig één opdrachtgever, een lust of een last?

28 februari 2017

Als je ervoor kiest om te ondernemen als zelfstandige, wil je graag zoveel mogelijk zekerheid hebben over je verwachte jaaromzet. Dan kan een langdurige opdracht bij één betrouwbare opdrachtgever een welkome bijkomstigheid zijn. Eén opdrachtgever, één factuuradres, langdurig onder de pannen, geen acquisitie en vooral minder onzekerheid.

Als je dit voorstelt aan zzp'end Nederland zal een heel groot gedeelte van deze groep hiermee instemmen. Maar is het ook zo mooi als je het in eerste instantie inschat? Op het moment dat je lang voor één opdrachtgever werkt, kunnen er zowel voor jou als zelfstandig professional als voor je opdrachtgever verschillende nadelige situaties/risico’s ontstaan.

Wat zijn de risico’s voor jou als zelfstandig ondernemer en voor jouw opdrachtgever?

De invoering van de Wet DBA heeft voor onzekerheid gezorgd binnen de zzp-markt. In het kort komt het erop neer dat een zzp'er moet werken volgens een overeengekomen en goedgekeurde modelovereenkomst anders kan hij/zij worden aangemerkt als schijnzelfstandige. De financiële gevolgen hiervan kunnen dan aanzienlijk zijn en zowel de opdrachtgever als de zzp'er kunnen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Veel opdrachtgevers zoeken daarom nu naar oplossingen.

Financiële risico's

Zij willen graag werken met zzp'ers  en zelfstandig professionals maar willen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de eventuele arbeidsrechtelijke en fiscale risico’s. Dan kunnen ze net zo goed een arbeidsovereenkomst sluiten. De risico’s van de opdrachtgever zijn grotendeels arbeidsrechtelijk van aard en in mindere mate fiscaal. Wanneer een zzp'er een langdurige opdracht heeft bij een opdrachtgever waarbij de feitelijke werksituatie zowel arbeid, loon als gezag bevat, kan er aanspraak gemaakt worden op een dienstverband. Deze aanspraak kan komen van de zzp'er, maar ook van aanverwante organisaties zoals verzekeraars, pensioenfondsen en het UWV. Dit brengt dus de nodige financiële risico’s met zich mee. Je kunt het vergelijken met de brandverzekering voor je huis. De kans dat je brand krijgt is niet groot maar de financiële schade is enorm wanneer het wel gebeurt. Veel opdrachtgevers zullen hierdoor geneigd zijn om alleen nog met zzp'ers te werken die zich laten payrollen of werken volgens het Uniforce-concept, de DUBV.

Fiscale risico's

De risico’s voor de zzp'er liggen met name op fiscaal- en financieel niveau. Indien je langdurig één opdrachtgever hebt waarbij je werksituatie zowel arbeid, loon als gezag bevat en je bij belastingcontrole niet aan de ondernemingscriteria voldoet, dan loop je kans op navorderingen en boetes. De kans dat de Belastingdienst jou hierop persoonlijk controleert is niet groot. Maar wanneer dit wel gebeurt en als blijkt dat er sprake is van een verkapt dienstverband, dan zijn de financiële risico’s niet te overzien. De Belastingdienst heeft het recht om 5 jaar terug te kijken, dus hoe langer de opdracht des te groter het mogelijke financiële gevolg. Gelukkig zijn er meerdere criteria en is één criterium niet bepalend maar het is goed om de risico’s in de juiste proporties te zien wanneer je gaat starten als zzp'er.

Wat kun je als ondernemer doen om die risico’s te verkleinen?

Het werken volgens een goedgekeurde modelovereenkomst is een goede eerste stap om deze risico’s voor zowel de opdrachtgever als voor jezelf te verkleinen. Hierdoor kun je gebruik blijven maken van de verschillende fiscale voordelen als je vanuit een eenmanszaak werkt. Ook is het mogelijk te werken vanuit een DUBV van Uniforce. Je zal dan wel moeten inleveren op de fiscale voordelen. Daarentegen is jouw opdrachtgever (en ben jijzelf ook) volledig gevrijwaard van arbeidsrechtelijke en fiscale risico's. Die langdurige opdracht is dan ook geen last meer, maar een opdracht die jij als zelfstandig ondernemer in alle vrijheid en met zekerheid kan blijven doen.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Marco Bruijsten

Marco Bruijsten is consultant bij Uniforce. Hij heeft jarenlange werkervaring opgedaan in de bemiddeling van (financieel) zelfstandig professionals. Daardoor heeft hij een goed beeld gekregen van zaken die zowel voor de zelfstandig ondernemer als opdrachtgever belangrijk zijn. Binnen Uniforce adviseert hij zelfstandigen over de verschillende flexibele werkvormen, waaronder ook het Uniforce-concept. www.uniforce.nl.

Meer blogs van Marco Bruijsten

16 juli 2018

Zelfstandig en toch profiteren van de voordelen van loondienst

24 april 2018

De grijze zone rond schijnzelfstandigheid

31 juli 2017

Deze zomer starten als zzp’er? Houd hier rekening mee.

13 juni 2017

Zzp’er en langdurig ziek of zonder opdracht?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord