gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

2 september 2014

Er wordt de laatste tijd steeds meer geschreven over de keuze om een auto als zelfstandig ondernemer privé of zakelijk te rijden of zelfs te leasen. Maar wat is nu voordeliger?

Uit de praktijk weet ik dat hier geen kant-en-klaar antwoord op te geven is. Dit is namelijk van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de hoogte van afschrijvingen, onderhoudskosten, de CO2-uitstoot van je auto en het aantal te rijden privé en zakelijke kilometers. In deze blog leg ik je uit hoe je zo fiscaalvriendelijk mogelijk kunt rijden als zelfstandig ondernemer.

Auto als zakelijk vermogen

Wanneer je ervoor kiest om je auto als zakelijk vermogen te etiketteren, dan kun je in de meeste gevallen de kosten als onderhoud, verzekering, brandstof en wegenbelasting aftrekken van de winst van je bedrijf. Dit geldt ook voor parkeer-, financierings- en waskosten. Daarnaast kun je jaarlijks de afschrijving op je auto ten laste brengen van de winst van je bedrijf. Om je auto als zakelijk vermogen te kunnen etiketteren, is het vereist dat er minimaal 10% zakelijk gebruik van de auto is. Een auto die volledig privé gebruikt wordt, kan nooit als zakelijk vermogen worden bestempeld.

Wanneer je een zeer zuinige auto aanschaft met een maximale CO2-uitstoot van 85 (diesel) of 88 (overige brandstoffen), dan hoef je geen BPM te betalen. Is de CO2-uitstoot nog lager (maximaal 50), dan heb je in sommige gevallen ook recht op milieu-investeringsaftrek. Voor deze auto’s geldt tevens tot en met 2015 een vrijstelling in motorrijtuigenbelasting.

Een nadeel van een auto als zakelijk vermogen is, dat je als ondernemer btw moet betalen over de waarde van het privégebruik als je de auto gebruikt voor btw-belaste omzet. Wanneer je de auto ook privé gebruikt, heb je in de meeste gevallen ook te maken met een bijtelling privégebruik auto.

Auto als privévermogen

Wanneer je een auto als privévermogen telt, heeft dit voordelen:

  • Ongeacht de resultaten van jouw onderneming blijft de auto altijd privé-eigendom.
  • Je hebt niet te maken met bijtelling over het privégebruik van je auto en jouw onderneming hoeft geen btw te betalen over de waarde van het privégebruik.
  • Wanneer je zakelijke kilometers rijdt, kun je een belastingvrije onkostenvergoeding van € 0,19 per kilometer ontvangen.

Echter, er zijn ook redenen om je auto niet als privévermogen aan te merken. Zo moet je zelf de aanschaf- en overige autokosten betalen en kun je deze gemaakte kosten niet aftrekken van de winst van je onderneming. De btw die je betaalt bij het aanschaffen van je auto kun je ook niet aftrekken.

Auto leasen

Een andere oplossing is het leasen van een auto. Wanneer je een auto least, dan heb je geen aanschafkosten als ondernemer. Deze investering heeft een mindere invloed op de balans van je bedrijf in tegenstelling tot het aanschaffen van een auto als zakelijk vermogen. Daarnaast zijn leasekosten volledig fiscaal aftrekbaar.

Bij het leasen van een auto betaal je daarentegen wel een vast bedrag per maand aan je leasemaatschappij dat in sommige gevallen hoger kan zijn dan de reguliere kosten die je betaalt voor een auto van de zaak of als privévermogen. Je hebt echter wel zekerheid over je kosten, omdat je een vast bedrag per maand betaalt en je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudskosten, verzekering en afschrijving. Wel moet ook in deze situatie rekening gehouden worden met een bijtelling voor het privégebruik.

De beste keuze is dus voor iedere situatie en iedere ondernemer anders en is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn echter wel wat richtlijnen te geven voor het maken van een keuze:

  • Heeft jouw auto lage afschrijvingskosten of rijd je veel zakelijke kilometers? Dan is een privé-auto in veel gevallen voordeliger.
  • Heb je meerdere bedrijfswagens en ben je hier in je bedrijfsvoering afhankelijk van? Dan is het wellicht verstandig om te leasen, aangezien je dan meer zekerheid hebt.

Meer tips over het fiscaal vriendelijk rijden?

Download de gratis whitepaper ‘Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer’ met alles wat je moet weten over het rijden een auto van de zaak, regels, uitzonderingen en fiscale voordelen.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Marcel van Bakel

Marcel van Bakel is manager van Thinq.nl. Thinq biedt zzp’ers, eenmanszaken en vof’s een complete online boekhoudoplossing. Nooit meer zelf boekhouden in de avonduren. Thinq regelt jouw complete boekhouding online: scannen, uploaden en klaar! Meer informatie: www.thinq.nl. Volg Marcel via Twitter op @thinqnl.

Meer blogs van Marcel van Bakel

5 december 2014

Eindejaarsgeschenk geven? Houd rekening met btw-regels

2 oktober 2014

Jouw facturen ook sneller betaald krijgen?

2 juli 2014

Eerste hulp bij btw-aangifte

13 juni 2014

Laat geen geld liggen!

6 februari 2020

Boekhoudpakket of (online) boekhouder?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord