• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 3 min

De Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) aanvragen als zzp'er

Als zelfstandig ondernemer loop je financieel meer risico dan iemand in loondienst. Mocht dat onverhoopt nodig zijn, dan zijn er gelukkig wel een paar financiële regelingen waarop je kunt terugvallen. Eén daarvan is de Bbz, een afkorting die staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen. In dit kennisartikel lees je hoe je dit aanvraagt als zzp'er.

Wat is de Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen)?

De Bbz is een gemeentelijke kredietregeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen. Je vraagt de Bbz aan bij de Sociale Dienst van jouw gemeente. Er zijn diverse vormen van financiering, zoals een aanvulling op je inkomen of een lening voor kapitaal om je bedrijf te starten. Je komt mogelijk in aanmerking voor de regeling in onderstaande situaties:

 • Je wilt als zzp'er starten vanuit een uitkering, zoals de bijstand, WW of arbeidsongeschiktheidsuitkering;
 • je bent zzp'er en zit in tijdelijke financiële problemen;
 • Je bent ouder dan 55 jaar en hebt een niet levensvatbare onderneming;
 • je moet stoppen als zzp'er.

Aan deze voorwaarden moet je voldoen voor de Bbz

 • Je inkomen ligt onder het bijstandsniveau;
 • je kunt geen andere financiering krijgen;
 • je voldoet aan het urencriterium (1.225 uur per jaar).
Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.

Kan ik in de bijstand als zzp'er starten?

Of jij kunt starten als zzp'er en jouw bijstandsuitkering kunt behouden, ligt aan jouw gemeente. Mogelijk kun je, terwijl je in de bijstand zit, je voorbereiden op de start van jouw bedrijf. In deze voorbereidingsperiode kun je bijvoorbeeld trainingen volgen, maar ook scholing. Ook heb je dan mogelijk geen sollicitatieplicht. Vraag na bij jouw gemeente of dit ook voor jou geldt.

Voor je kunt starten, wil de gemeente graag je ondernemingsplan beoordelen. Als jij voldoet aan de voorwaarden en jouw bedrijf lijkt levensvatbaar, dan kun je steun krijgen door middel van de Bbz-regeling. Om welk bedrag en voor hoe lange tijd het geldt, beslist jouw gemeente.

Er zijn twee opties:

 • Je krijgt een aanvulling tot het sociaal minimum inkomen in de vorm van een renteloze lening voor 6 maanden. Dit kan eventueel verlengd worden tot maximaal 36 maanden.
 • Je ontvangt een starterskrediet/bedrijfskapitaal in de vorm van een rentedragende lening.

Wil je meer weten over de Bbz? Informeer dan bij jouw gemeente. Voor algemene vragen kun je ook onderstaand contactformulier invullen.

TIP Wil jij vanuit de WW starten als zzp'er? Download dan onderstaande gratis whitepaper.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!