• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 3 min

De Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) aanvragen als zzp'er

Als zelfstandig ondernemer loop je financieel gezien meer risico dan iemand in loondienst. Mocht dat onverhoopt nodig zijn, zijn er gelukkig wel een paar fnanciële regelingen waarop je kunt terugvallen. Eén daarvan is de Bbz: Besluit bijstandverlening zelfstandigen. In dit kennisartikel lees je hoe je dit aanvraagt als zzp'er.

Wat is de Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen)?

De Bbz is een regeling vanuit de overheid. Je vraagt de Bbz aan bij de Sociale Dienst van jouw gemeente. Er zijn diverse vormen van financiering, zoals een aanvulling op je inkomen of een lening voor kapitaal om je bedrijf te starten. Je komt mogelijk in aanmerking voor de bijstand voor zelfstandigen in onderstaande situaties.

 • Je wilt als zzp'er starten vanuit een uitkering, zoals de bijstand, WW of arbeidsongeschiktheidsuitkering;
 • Je bent zzp'er en zit in tijdelijke financiële problemen;
 • Je bent ouder dan 55 jaar en hebt een niet-levensvatbare onderneming;
 • Je moet stoppen als zzp'er.

Aan deze voorwaarden moet je voldoen voor de Bbz

 • Je inkomen ligt onder het bijstandsniveau;
 • Je kunt geen andere financiering krijgen;
 • Je voldoet aan het urencriterium (1.225 uur per jaar).
Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Kan ik in de bijstand als zzp'er starten?

Of jij kunt starten als zzp'er en jouw bijstandsuitkering kunt behouden, ligt aan jouw gemeente. Mogelijk kun je, terwijl je in de bijstand zit, je voorbereiden op de start van jouw bedrijf. In deze voorbereidingsperiode (vraag na bij jouw gemeente of dit ook voor jou geldt), kun je bijvoorbeeld trainingen volgen, maar ook scholing. Ook heb je dan mogelijk geen sollicitatieplicht. Voor jij wilt starten, wil de gemeente graag je ondernemingsplan beoordelen. Als jij voldoet aan de voorwaarden en jouw bedrijf lijkt levensvatbaar, dan kun je steun krijgen door middel van de Bbz-regeling. Om welk bedrag en voor hoe lange tijd het geldt, beslist jouw gemeente.

Er zijn twee opties:

 • Je krijgt een aanvulling tot het sociaal minimum inkomen in de vorm van een renteloze lening voor 6 maanden. Dit kan eventueel verlengd worden tot maximaal 36 maanden.
 • Je ontvangt een starterskrediet/bedrijfskapitaal in de vorm van een rentedragende lening.

Let op! Bbz tijdelijk omgezet naar Tozo

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een ondersteuning voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zijn gekomen. De Tozo is gebaseerd op de Bbz-rgeling, maar kent aanzienlijk soepeler toelatingsvoorwaarden. Zo vindt er geen vermogenstoets en geen levensvatbaarheidstoets plaats. Aanvankelijk was er ook geen partnerinkomenstoets, maar dit is inmiddels bijgesteld. Je vraagt de Tozo aan bij de gemeente waar je woont.

Wil je meer weten over de Bbz? Informeer dan bij jouw gemeente. Voor algemene vragen kun je ook onderstaand contactformulier invullen.

Handig: de ZZP Corona Scan

Naast de Tozo heeft overheid nog diverse andere regelingen in het leven geroepen om de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers te beperken. Wil je weten op welke regelingen uit Corona Noodfonds Steunpakket jij recht hebt? Met de ZZP Corona Scan heb je binnen 5 minuten inzicht. Start ZZP Corona Scan.

TIP Wil jij vanuit de WW starten als zzp'er? Download dan onderstaande gratis whitepaper.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.