• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Wat is de wettelijke betaaltermijn voor zzp'ers?

Als jij als zzp'er een overeenkomst aangaat met een bedrijf of consument, geldt vaak een betalingstermijn. Maar wat is de wettelijke betaaltermijn? Belangrijk is dat er voor zzp'ers geen minimale betalingstermijn geldt, maar wel een uiterlijke betaaltermijn. Dit wordt meestal in de algemene voorwaarden geregeld.

Betaaltermijn voor consumenten

Lever jij aan particulieren? De wettelijke betalingstermijn voor particulieren is niet vastgelegd. Je mag dit als ondernemer zelf beslissen mits dit redelijk is. Dit moet je in de algemene voorwaarden vastleggen.

Betaaltermijn voor bedrijven

Als jij aan bedrijven levert, geldt de volgende wettelijke betalingstermijn.

  • Als er niets vastgelegd is en er geen betalingstermijn is afgesproken, geldt een standaard termijn van 30 dagen.
  • De uiterlijke betaaltermijn is 60 dagen, maar dit moet je dan wel vastleggen in een contract.
  • Een betalingstermijn langer dan 60 dagen? Dat mag alleen als het voor beide partijen bewezen niet nadelig is.
  • Grote bedrijven mogen geen betalingstermijn langer dan 60 dagen voor het mkb of zelfstandig ondernemers als leveranciers of dienstverlener. Deze termijn wordt binnenkort verlaagd naar 30 dagen.
Gratis incassoservice

Gratis incassoservice

Een klant die niet betaalt kan voor flinke problemen en schade zorgen. Heb jij problemen met een klant die zijn of haar factuur niet betaalt? Wil je advies of verdere afwikkeling? Het Ondernemerscollectief biedt een no cure, no pay incassoservice aan in samenwerking met Rezeev.

Betaaltermijn voor de overheid

Overheden moeten hun facturen binnen 30 dagen betalen. Afwijken hiervan is vrijwel onmogelijk; het heeft dus geen zin om andere afspraken te maken. De overheid gebruikt voor facturen namelijk altijd de Algemene Rijksvoorwaarden.

Wat als de betalingstermijn wordt overschreden?

Als een opdrachtgever jouw factuur te laat betaald, zijn er zijn een aantal stappen die je kunt zetten om je geld alsnog zo snel mogelijk te ontvangen. Je kunt bijvoorbeeld eerst een of twee herinneringen sturen als de termijn is overschreden. Zo houd je de band met je opdrachtgever goed.

Incassoservice of factoring?

Heb je je geld hierna nog steeds niet ontvangen? Dan kun je een incassobureau inschakelen of - als dat niet werkt - juridische stappen ondernemen. Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je gebruikmaken van de no cure, no pay incasso service van Rezeev.

Als je er zeker van wilt zijn dat jouw facturen tijdig betaald worden, kun je ook factoring overwegen. Dan krijg je binnen 24 uur het bedrag uitbetaald. Wil je meer informatie? Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je gratis terecht bij de factoring helpdesk.

Meer informatie over de factoringhelpdesk.

Gratis downloads

Downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Factoring helpdesk

Factoring helpdesk

Wil je snel jouw facturen betaald hebben? Dan kan factoring de oplossing zijn. Heb je vragen over factoring, zoals: kom ik in aanmerking? Wat zijn de voor- en nadelen en wat houdt het in? De factoring helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je verder.