gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

6 tips om de digitale beveiliging van je bedrijf te verbeteren!

Cyberincidenten zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Soms worden ze veroorzaakt door een technische storing of menselijk handelen, maar vaak ook is er opzet in het spel. Ook jouw bedrijf, hoe klein ook, kan erdoor geraakt worden. Met deze tips verbeter je de digitale beveiliging van je bedrijf.

Te klein om interessant te zijn?

Ongeveer een op de vijf Nederlandse bedrijven krijgt jaarlijks met een cyberincident te maken. Denk jij dat het voor jouw bedrijf niet zo’n vaart zal lopen? Omdat je te klein bent om aantrekkelijk te zijn voor cybercriminelen? Bedenk dan dat deze vaak met hagel schieten om zoveel mogelijk te raken. Ook jouw bedrijf kan tot de slachtoffers behoren. Bedenk ook dat cyberincidenten vaak worden veroorzaakt door technische storingen en menselijk handelen.

Onderstaande tips helpen je een handje om de digitale beveiliging van je bedrijf te verbeteren.

Tip 1: Doe je voordeel met de AVG

Als ondernemer ben je vooral bezig met je klanten en omzet. Met ondernemen dus. Het laatste waarop je zit te wachten, zijn criminelen die aan de haal gaan met je data. Sinds mei 2018 is ieder bedrijf volgens de AVG verplicht de persoonsgegevens die het verwerkt, optimaal te beschermen. De AVG brengt veel duidelijkheid voor je klanten, daar is deze privacywet vooral voor bedoeld.

Maar ook voor je bedrijf brengt de AVG voordelen met zich mee. Een helder privacybeleid maakt dat het vertrouwen van je klanten in je bedrijf toeneemt. En door beter na te denken over de beveiliging van persoonsgegevens verklein je de kans op een datalek en beperk je je cyberrisico.

Tip 2: Voorkom klikken op een phishing-link

Cybercriminelen proberen door phishing (hengelen) achter inloggegevens en persoonsgegevens te komen. Dit doen ze vaak via een link in een e-mail. Of ze proberen malware, zoals ransomware, op je computer te installeren.

Wees extra alert als:

  1. Je een e-mail ontvangt waarin je in algemene termen, zoals 'Geachte heer/mevrouw' wordt aangesproken. Bedrijven en instanties waar je klant bent, gebruiken meestal een voor- of achternaam in een e-mail en weten of ze meneer of mevrouw in de aanhef moeten zetten.
  2. Je op een onlogisch moment een e-mail ontvangt waarin de afzender je vraagt om persoonlijke gegevens.
  3. Het gebruikte e-mailadres afwijkend of een afgeleide versie is van een echte bedrijfsnaam of de naam van een instantie.
  4. Je het verzoek krijgt om je gegevens te controleren, bij te werken of aan te vullen. Banken en overheidsinstanties vragen nooit via e-mail naar je persoonsgegevens.
  5. In de e-mail spelfouten of vage logo’s voorkomen. Vergelijk de e-mail zo mogelijk met een eerdere e-mail van het bedrijf of de instantie. 

Heb je toch geklikt op een verdachte link en bijvoorbeeld je inloggegevens van je bankaccount ingevuld? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank en volg precies de aanwijzingen die zij je geven. Dacht je op de website van een bekende webshop te zijn en heb je daar je gebruikersnaam en wachtwoord ingevoerd? Ga dan razendsnel naar de échte website van die webshop en stel een nieuw wachtwoord in. 

Tip 3: Zorg voor extra beveiliging met tweetrapsautorisatie

Met tweetrapsautorisatie of -verificatie plaats je een extra slot op de deur. Je legt als het ware een extra beschermlaag aan. Als je dit instelt, wordt er bij het inloggen niet alleen gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord, maar bijvoorbeeld ook om een vingerafdruk. Of om een code die je per sms ontvangt. Dat is het meest veilig!

Tip 4: Maak dagelijks een back-up

Maak iedere dag een back-up van al je data, het liefst bij een clouddienst én op een fysiek extern medium. Koppel deze verwisselbare schijf of usb-stick altijd los van de computer na de back-up, om besmetting te voorkomen. En berg hem op een veilige plaats op.

Controleer regelmatig of het systeem waarmee je back-ups maakt het ook werkelijk doet. Zo voorkom je dat je na een cyberincident alsnog met lege handen staat.

Tip 5: Houd je software up-to-date

Ransomware (of malware) vergrendelt je computer en mobiele apparaten of versleutelt je digitale bestanden. De meeste ransomware verspreidt zich als een virus. In ruil voor losgeld (ransom) belooft de cybercrimineel je de sleutel tot je data.

Een goede firewall en antivirussoftware zijn de basis van je beveiliging tegen ransomware. Daarnaast is het van groot belang dat je alle software-updates die je binnenkrijgt, direct uitvoert. Leveranciers zorgen met deze updates dat kwetsbaarheden die ontdekt zijn in de software, gratis worden hersteld.

Is je computer toch besmet? Losgeld betalen heeft echt geen zin. Het geeft je namelijk geen garantie dat de cybercrimineel je bestanden ook werkelijk teruggeeft. Het slimste is om de malware te laten verwijderen en de back-up van je data terug te plaatsen.

Tip 6: Zorg voor een noodplan

Soms gaat het toch mis. Wees daarop voorbereid. Bedenk vooraf wat je moet doen als je bedrijf getroffen wordt door een cyberincident.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Heb jij recht op geld uit het coronafonds 3.0?

Start gratis de ZZP Coronascan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord