• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Zelf je wifi beveiligen als zzp'er

Je televisie, printer of camera: deze apparaten kun je gemakkelijk via een wifinetwerk verbinden aan je laptop of smartphone. Vaak realiseren gebruikers zich niet dat er geen antivirus software op deze apparaten is geïnstalleerd. Daarmee ben je een gemakkelijk doelwit voor hackers. Juist als zzp’er is het belangrijk om je gegevens zo goed mogelijk te beveiligen; dat begint bij een beveiligde wifiverbinding.

Cybercriminelen moeten als ze willen hacken, eerst langs je router. Daarom is het van groot belang dat je je router goed beveiligt. Hoe pak je dat aan? In dit kennisartikel lees je hoe je zelf zo goed mogelijk je wifi kunt beveiligen als zzp’er.

Geen wifi, maar een netwerkkabel

Als je héél gevoelige of geheime informatie hebt op je laptop, kun je je laptop niet via wifi, maar een netwerkkabel verbinden. Soms gebruiken bedrijven ook wel een VPN-versleuteling voor extra veiligheid. Daarover lees je ook meer in dit artikel.

Wachtwoord op je router?

Bij veel mensen is het wachtwoord op bijvoorbeeld een sticker op de achterkant van de router te vinden. Niet erg veilig als er mensen fysiek in de buurt van jouw router kunnen komen dus. Thuis zal dat misschien wel meevallen, maar als je een kantoor hebt, is het handig om hiermee rekening te houden.

TIP Verander altijd je wifi-wachtwoord en je administrator naam. Kies een sterk wachtwoord waarin je speciale tekens opneemt.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Gastnetwerk

Een andere handige tip is om een router te kiezen die een apart gastnetwerk heeft. Dan kun je alle bezoekers die op jouw wifinetwerk willen aansluiten, beperkte toegangsrechten geven. Je kunt ook kiezen om het wifinetwerk buiten kantoortijden uit te zetten.

Beveiliging

Om jouw wifiverkeer optimaal te beveiligen, is het belangrijk om te kiezen voor een router met een goede versleuteling. Misschien zeggen de termen WPA en WEP je iets. Dit is een versleuteling die veel wordt, of werd, gebruikt bij routers. Dit is een vrij verouderde manier van beveiliging. Tegenwoordig zijn er routers met WPA2 PSK of WPS encryptie, die zijn een stuk beter beveiligd. Kies dus niet voor een oude router met een verouderde versleuteling, maar kies voor up-to-date wifiapparatuur: tegenwoordig kun je die voor een paar tientjes kopen.

Houd je firmware up-to-date

Een heel belangrijke tip: zorg ervoor dat de besturingssoftware (firmware) van je router up-to-date is. Sommige routers downloaden automatisch updates, waardoor je er geen omkijken meer naar hebt.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.