• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Wat is het verschil tussen een zzp'er en een freelancer?

Zzp'er (zelfstandige zonder personeel) en freelancer zijn termen die veel door elkaar worden gebruikt. Het zijn geen rechtsvormen, maar algemeen gebruikte en geaccepteerde termen die aangeven dat ze ondernemer zijn en dus niet in loondienst werken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Een freelancer is eigenlijk een zzp'er en andersom. Het gaat om precies dezelfde vorm van ondernemen, namelijk vanuit een onderneming zonder personeel. Wel is het zo dat de term zzp'er in het algemeen vaker wordt gebruikt dan freelancer.

Zzp'er of freelancer? Het verschilt per branche

Of je jezelf presenteert als zzp'er of freelancers, verschilt per branche. In de bouw, metaal en zakelijke dienstverlening hoor je vaker de term zzp'er, terwijl de term freelancer weer vaker gebruikt wordt in sectoren als de zorg, journalistiek, communicatie en vormgeving.

Het gebruik van de term zzp'er is vrij recent, jonger dan de term freelancer. Van oudsher komt de term freelancer van mensen die (vaak naast hun dienstbetrekking) activiteiten hadden als zelfstandig ondernemer.

Wat zijn kenmerken van zzp'ers of freelancers?

Als zzp'er of freelancer of zzp’er werk je voor verschillende opdrachtgevers werkt. Er is geen dienstverband met de opdrachtgevers.

Verder is het belangrijk dat je het werk uitvoert als zelfstandig ondernemer. Je neemt freelance opdrachten aan en je opdrachtgever betaalt voor de opdracht. Hij houdt geen loonbelasting in; die betaal je zelf bij je aangifte. Ook moet je zelf zorgen voor je pensioenvoorziening en arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bereid je goed voor als zzp'er

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je dan ook goed voor als je zzp'er wilt worden. Test je ondernemersvaardigheden met de ZZP Competentiescan. Schrijf  een ondernemingsplan om te onderzoeken of je plannen haalbaar zijn en denkt na over je uurtarief. Een goede manier om je voor te bereiden, is het doorlopen van ons ZZP Stappenplan.

Gratis ZZP Competentiescan

Gratis ZZP Competentiescan

Weet je zeker of je zzp'er wilt worden? Ben je nog niet overtuigd van jouw kwaliteiten als potentiële zzp'er? Doe dan hier de gratis ZZP Competentiescan. Vind uit wat voor type ondernemer jij bent en waar je kwaliteiten liggen.

Wat als ik de stap (nog) te groot vind?

Het zelfstandig ondernemerschap, of dit nu is als zzp'er of freelancer, biedt veel voordelen. De belangrijkste is wel de vrijheid om te werken zoals jij wilt en je eigen tijd in te delen. Daar tegenover staat dat je als zzp'er alles zelf moet regelen en dat je meer risico loopt. Je hebt niet het sociale vangnet waar werknemers in loondienst op kunnen rekenen. Voor startende zzp'ers kan dit reden zijn om te kiezen voor payrolling (of werken volgens een overeenkomst van opdracht, zoals het officieel heet); een constructie waarbij je je administratie in handen geeft van een gespecialiseerd bedrijf, zoals onze partner Tentoo. Zij nemen alle gedoe over met facturen; aan het einde van de maand wordt er gewoon een bedrag op je rekening bijgeschreven. Ook zorgen zij dat je bent verzekerd. Voor de uren die je in dienst bent, ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.

Met payrolling heb je meer financiële zekerheid, meer gemak, en houd je meer tijd over voor je vak. Lees hier meer over de voordelen.

TIP Meer weten over de mogelijkheden van payrolling? Neem vrijblijvend contact op met Tentoo of download een van de gratis whitepapers hieronder.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Wet DBA (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.