• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Als zzp’er een kantoor huren: de voor- en nadelen

Als zzp'er zul je in veel gevallen beginnen door vanuit huis te werken en ga je na verloop van tijd op zoek naar mogelijkheden om buitenshuis te werken. Je kunt een eigen kantoorpand huren, een kantoor in een pand of een flexplek huren. Maar hoe weet je wat het beste bij je past? In onderstaand overzicht zetten we de voor- en nadelen op een rij.

Wanneer kies je voor een externe kantoorruimte?

Als je instemmend reageert op één of meerdere van onderstaande beweringen, is het wellicht tijd om te kijken naar een extern kantoor.

Je wilt klanten professioneel kunnen ontvangen

Heb je veel contact met klanten of opdrachtgevers? Een kantoor is een zakelijke, professionele plek om hen te ontvangen. Hiervoor hoef je niet persé fulltime een kantoor te huren. Er zijn interessante andere opties, zoals flexibel huren. Dit betekent dat je een kantoorruimte huurt zo lang en wanneer jij dat wilt: een uur, dag, week of maand is. Je kunt dan ook een aparte vergaderruimte huren om zakenrelaties te ontvangen. 

Je bent van plan je bedrijf uit te breiden

Gaan de zaken zo goed dat je van plan bent om personeel aan te nemen? Dan is vanuit huis werken geen optie meer. Een kantoor zorgt bovendien voor een beter contact tussen collega’s en is efficiënter omdat je snel kunt schakelen, communiceren en brainstormen.

Je hebt behoefte aan contact met andere ondernemers

Wil je graag je netwerk uitbreiden? Dan kan een gedeelde werkplek de oplossing zijn. Een coworking space biedt de mogelijkheid om je eigen werkplek te huren en faciliteiten te delen met andere ondernemers. Op een coworking locatie vind je veel verschillende ondernemers. Ook worden er vaak evenementen zoals netwerkborrels of presentaties georganiseerd, waar elke huurder zich voor kan aanmelden. Dergelijke kantoorruimtes vind je vooral in de grote steden.

Je wilt privé en zakelijk van elkaar scheiden

Je werkt thuis maar merkt dat je moeite hebt met het scheiden van je privéleven en werk. Je werkt vaak langer door, wordt vaker gestoord door andere gezinsleden (of zij hebben juist last van jou) en je zakelijke en privé klusjes lopen door elkaar heen. Als je dit niet langer wilt, is extern werken een verstandige optie. Als je flexibel gaat huren, kun je er ook voor kiezen bijvoorbeeld twee of drie dagen per week op kantoor te werken – en de overige dagen thuis.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Je wilt gebruikmaken van de faciliteiten van een kantoor

Als je kiest voor bijvoorbeeld een full servicekantoor, krijg je niet alleen werkruimte. In deze kantoren, die je vaak in business centers vindt, zijn alle faciliteiten geregeld. Je hebt de beschikking over een receptie, secretaresse of schoonmaakservice – maar kunt ook gebruikmaken van sportfaciliteiten, een kinderdagverblijf, stomerijservice of zelfs een bar/kroeg. Ook voorzieningen zoals internet, koffie/thee en apparatuur (printers en kopieermachines) zijn vaak bij je huur inbegrepen. Als huurder van zo’n full servicekantoor heb je dus vaak recht op deze faciliteiten.

Een externe werkplek kan je dus veel voordelen bieden. Wat houd je dan tegen? In onderstaand lijstje vind je enkele redenen om niet extern te huren.

Een kantoor huren is duurder

Een eigen kantoor of flexplek is uiteraard duurder dan werken vanuit huis – en als kleine ondernemer wil je kosten zoveel mogelijk drukken. Toch kun je na een inventarisatie van je kosten tot de de keuze komen voor werken buiten huis. Je kunt namelijk ook kosten die je voor je kantoor maakt, aftrekken van je inkomsten.

Besef je ook dat een kantoor niet altijd duur hoeft te zijn: je kunt kosten drukken door te kiezen voor een gedeelde werkruimte. Dan deel je niet alleen de huur, maar ook servicekosten en kosten voor faciliteiten. Hierdoor wordt buitenshuis werken ook voor zzp’ers met een kleiner budget een mogelijkheid. Het ligt er dus aan of je voor een geheel eigen of voor een gedeeld kantoorpand gaat.

Op een kantoor heb je meer afleiding van andere ondernemers

Als je gewend bent om in je eentje vanuit huis te werken en je verhuist naar een kantoor, ben je misschien bang dat je afgeleid raakt door andere ondernemers. Gelukkig betekent een kantoor of gedeelde werkplek huren niet altijd dat je de ruimte moet delen met andere ondernemers. Je kunt ook kiezen voor een gesloten kantoor, waarbij je je gewoon kunt afzonderen. Je kiest dan zelf wanneer je behoefte hebt om nieuwe contacten te leggen met andere huurders en gebruik wilt maken van de faciliteiten van het kantoor. .

Je wil niet aan lange huurcontracten vastzitten

Je bent zzp’er of freelancer en je weet niet of je bedrijf over drie jaar nog zo goed loopt. Daarom kies je niet voor een kantoor – aangezien je niet vast wilt zitten aan langere huurcontracten. Een alternatief is dan het huren van flexibele kantoorruimtes of werkplekken: hierbij maak je gebruik van korte huurcontracten, die je per maand of soms voor een halfjaar kunt afsluiten. Sommige flexibele kantoren zijn zelfs al vanaf één uur te huren.

Na het lezen van dit artikel is er hopelijk iets meer duidelijkheid geschept over de voors en tegens van huren.

TIP Download ook de infographic 'Kantoor huren, het proces'. Hierin lees je stap voor stap wat er allemaal komt kijken bij het huren van je eerste kantoorruimte.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.