• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Blockchain: wat is het en wat kun je ermee als ondernemer?

Misschien heb je de term wel eens horen vallen: blockchain. Wat is blockchaintechnologie en wat kun je ermee als ondernemer? Dat lees je in dit kennisartikel.

Wat is blockchain?

Een blockchain kun je zien als een keten of ketting. Het zijn ‘blokjes’ informatie die aan elkaar worden geketend. Het is een manier waarop je als internetgebruiker informatie kunt uitwisselen met anderen. Het is alleen toegankelijk en aanpasbaar voor mensen binnen de keten.

Blockchain bij vertrouwelijke documenten

Een blockchain is vertrouwelijk (de informatie is alleen zichtbaar voor wie er toegang tot heeft). Alle gebruikers zijn direct op de hoogte als er iets is toegevoegd én moeten hiermee akkoord gaan. Het unieke aan blockchain is dat er alleen nieuwe toevoegingen kunnen worden gedaan. Bestaande gegevens kunnen niet worden gewijzigd. Daardoor is een blockchain heel betrouwbaar. Dit maakt blockchain bij uitstek geschikt voor het vastleggen van gevoelige informatie, zoals geld of vertrouwelijke data.

Hypotheek helpdesk

Hypotheek helpdesk

Wil je weten wat jouw hypotheek mogelijkheden zijn als zzp'er? Wil je weten wat je maximale hypotheek is en onder welke voorwaarden jij een hypotheek kunt sluiten? Neem dan contact op met de hypotheek helpdesk van Het Ondernemerscollectief.

Bitcoin? Blockchain!

Ook het Bitcoin-systeem is een soort blockchain. De transacties van Bitcoin gebeuren door middel van blockchain, zonder tussenkomst van een bank. De transacties zijn alleen zichtbaar als je onderdeel bent van het netwerk. Als je een transactie wil doen, laat je met behulp van een wachtwoord een soort handtekening achter. Hierdoor kan iedereen zien dat jij het bent en het geen vervalsing is. Uiteraard werkt Bitcoin veel ingewikkelder en uitgebreider dan dit, met beveiligingssleutels en processen.

Wat kun je met blockchain als ondernemer?

Blockchain kan gebruikt worden bij bijvoorbeeld boekhouding, transacties en het uitwisselen van (gevoelige) data. Werk je met gevoelige informatie, bijvoorbeeld voor je administratie? Dan kan blockchain best wel eens onderdeel van jouw toekomst zijn. Het grote voordeel is namelijk dat blockchain heel fraudebestendig is en veilig (mits goed gebruikt).

Hypotheken en verzekeringen

Ook de overheid en financiele partijen kunnen gebruikmaken van blockchain. Zo is de verwachting is dat in de toekomst hypotheken via blockchain afgesloten worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met  blockchain voor bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeraars. Een laagdrempelig voorbeeld van blockchain is de app ‘Mijn Zorg Log’ van Zorginstituut Nederland. In deze app kunnen zorgverleners en mantelzorgers informatie uitwisselen. 

Een blockchain-systeem opzetten kost veel tijd en vraagt ook goede voorbereiding. Verdiep je daarom ook in andere handige bronnen zoals onderstaande links.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.