gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Blockchain: wat is het en wat kun je ermee als ondernemer?

Misschien heb je de term wel eens vaker horen vallen: blockchain. Wat is blockchaintechnologie en wat kun je ermee als ondernemer? Dat lees je in dit kennisartikel.

Blockchain gebruiken

Wat is blockchain?

Een blockchain kun je zien als een keten of ketting. Het zijn ‘blokjes’ informatie die aan elkaar worden geketend. Het is een manier waarop je als internetgebruiker informatie kunt uitwisselen met anderen. Het is alleen toegankelijk en aanpasbaar voor mensen binnen de keten. Simpel gezegd kun je zeggen dat Google Drive ook een vorm van blockchain is: het is een manier waarop je met andere gebruikers informatie kunt opslaan en uitwisselen.

Blockchain bij vertrouwelijke documenten

Een blockchain is vertrouwelijk (de informatie is alleen zichtbaar voor wie er toegang tot heeft) en alle gebruikers zijn direct op de hoogte als er iets is toegevoegd én moeten hiermee akkoord gaan. Er kan dus niet zonder overeenstemming iets aan veranderen. Dat maakt blockchain heel interessant voor gevoelige informatie zoals geld of vertrouwelijke data.

LET OP Het unieke aan blockchain is dat er alleen nieuwe toevoegingen kunnen worden gedaan. Er kunnen geen bestaande gegevens worden gewijzigd. Daardoor is een blockchain heel betrouwbaar.

Bitcoin? Blockchain!

Ook het Bitcoin-systeem is een soort blockchain. De transacties van Bitcoin gebeuren door middel van blockchain, zonder tussenkomst van een bank. De transacties zijn alleen zichtbaar als je onderdeel bent van het netwerk. Als je een transactie wil doen, laat je met behulp van een wachtwoord een soort handtekening achter. Hierdoor kan iedereen zien dat jij het bent en het geen vervalsing is. Uiteraard werkt Bitcoin veel ingewikkelder en uitgebreider dan dit, met beveiligingssleutels en processen.

Wat kun je met blockchain als ondernemer?

Blockchain kan gebruikt worden bij bijvoorbeeld boekhouding, transacties en het uitwisselen van (gevoelige) data. Werk je met gevoelige informatie, bijvoorbeeld voor je administratie? Dan kan blockchain best wel eens onderdeel van jouw toekomst zijn. Het grote voordeel is namelijk dat blockchain heel fraudebestendig is en veilig (mits goed gebruikt).

Hypotheken en verzekeringen

Ook de overheid kan gebruikmaken van blockchain. René Penning de Vries, Boegbeeld ICT van het ministerie van Economische Zaken, verwacht bijvoorbeeld dat in de toekomst ook hypotheken via blockchain afgesloten kunnen worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeraars. Een laagdrempelig voorbeeld van blockchain is de app ‘Mijn Zorg Log’ van Zorginstituut Nederland. In deze app kunnen zorgverleners en mantelzorgers informatie uitwisselen. 

Nu weet je de basis van blockchaintechnologie. Een blockchain-systeem opzetten kost veel tijd en vraagt ook goede voorbereiding. Verdiep je daarom ook in andere handige bronnen zoals onderstaande links.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Heb jij recht op geld uit het coronafonds 3.0?

Start gratis de ZZP Coronascan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord