• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Blockchain: wat is het en wat kun je ermee als ondernemer?

Misschien heb je de term wel eens vaker horen vallen: blockchain. Wat is blockchaintechnologie en wat kun je ermee als ondernemer? Dat lees je in dit kennisartikel.

Wat is blockchain?

Een blockchain kun je zien als een keten of ketting. Het zijn ‘blokjes’ informatie die aan elkaar worden geketend. Het is een manier waarop je als internetgebruiker informatie kunt uitwisselen met anderen. Het is alleen toegankelijk en aanpasbaar voor mensen binnen de keten. Simpel gezegd kun je zeggen dat Google Drive ook een vorm van blockchain is: het is een manier waarop je met andere gebruikers informatie kunt opslaan en uitwisselen.

Blockchain bij vertrouwelijke documenten

Een blockchain is vertrouwelijk (de informatie is alleen zichtbaar voor wie er toegang tot heeft) en alle gebruikers zijn direct op de hoogte als er iets is toegevoegd én moeten hiermee akkoord gaan. Er kan dus niet zonder overeenstemming iets aan veranderen. Dat maakt blockchain heel interessant voor gevoelige informatie zoals geld of vertrouwelijke data.

LET OP Het unieke aan blockchain is dat er alleen nieuwe toevoegingen kunnen worden gedaan. Er kunnen geen bestaande gegevens worden gewijzigd. Daardoor is een blockchain heel betrouwbaar.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Bitcoin? Blockchain!

Ook het Bitcoin-systeem is een soort blockchain. De transacties van Bitcoin gebeuren door middel van blockchain, zonder tussenkomst van een bank. De transacties zijn alleen zichtbaar als je onderdeel bent van het netwerk. Als je een transactie wil doen, laat je met behulp van een wachtwoord een soort handtekening achter. Hierdoor kan iedereen zien dat jij het bent en het geen vervalsing is. Uiteraard werkt Bitcoin veel ingewikkelder en uitgebreider dan dit, met beveiligingssleutels en processen.

Wat kun je met blockchain als ondernemer?

Blockchain kan gebruikt worden bij bijvoorbeeld boekhouding, transacties en het uitwisselen van (gevoelige) data. Werk je met gevoelige informatie, bijvoorbeeld voor je administratie? Dan kan blockchain best wel eens onderdeel van jouw toekomst zijn. Het grote voordeel is namelijk dat blockchain heel fraudebestendig is en veilig (mits goed gebruikt).

Hypotheken en verzekeringen

Ook de overheid kan gebruikmaken van blockchain. René Penning de Vries, Boegbeeld ICT van het ministerie van Economische Zaken, verwacht bijvoorbeeld dat in de toekomst ook hypotheken via blockchain afgesloten kunnen worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeraars. Een laagdrempelig voorbeeld van blockchain is de app ‘Mijn Zorg Log’ van Zorginstituut Nederland. In deze app kunnen zorgverleners en mantelzorgers informatie uitwisselen. 

Nu weet je de basis van blockchaintechnologie. Een blockchain-systeem opzetten kost veel tijd en vraagt ook goede voorbereiding. Verdiep je daarom ook in andere handige bronnen zoals onderstaande links.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.