2 min
-
- Laatste update:
- Update datum:
Alles over de kosten van een zakelijke rekening
Terwijl je privébankrekening in de meeste gevallen gratis is, moet je als zakelijke klant wél betalen voor het gebruiken van een betaalrekening. En omdat de voorwaarden van de meeste banken het verbieden om een privérekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken, ontkom je als zzp’er eigenlijk niet aan het aanvragen van een zakelijke rekening. Gelukkig hoeft het zeker niet duur te zijn en bovendien zijn de kosten aftrekbaar. Hieronder leggen we uit welke kosten je kunt verwachten.

In dit artikel:
Vaste kosten
Als eerste betaal je een vast bedrag voor het gebruiken van je betaalrekening, bankpas en andere financiële faciliteiten. In de meeste gevallen bedragen de vaste kosten een paar euro per maand. Sommige banken bieden daarbij een korting als je per jaar betaalt, in plaats van per maand.
Er zijn ook bankrekeningen waarbij géén vaste kosten gerekend worden. Deze zijn doorgaans enkel mogelijk voor eenmanszaken, óf gaan gepaard met relatief hoge variabele kosten. Staar je dus niet blind op een rekening die ‘gratis’ is, of waarbij je de eerste periode geen vaste kosten betaalt. Als het goed is maak je immers nog lang gebruik van je zakelijke rekening!
“Staar je niet blind op een rekening die ‘gratis’ is, of waarbij je de eerste periode geen vaste kosten betaalt."
Kosten klantonderzoek
In Nederland zijn banken wettelijk verplicht om onderzoek te doen naar hun klanten, om witwassen en andere vormen van financiële criminaliteit te voorkomen. De kosten die banken maken voor dit soort KYC- (Know Your Customer) en CDD- (Customer Due Diligence) onderzoeken berekenen zij door aan de rekeninghouders.
De kosten hiervan variëren per bank, maar vooral ook per rechtsvorm. Ben je actief als eenmanszaak? Dan betaal je bij de meeste banken niets extra’s. Vennootschappen betalen meestal een paar euro per maand, en BV’s nóg iets meer.
Omdat deze kosten vaak pas later tijdens het aanvraagproces duidelijk worden, bemoeilijkt dit het vergelijken van bankrekeningen onderling. Op sommige vergelijkingswebsites, zoals ZakelijkeRekening.com, worden de maandtarieven inclusief de kosten voor klantonderzoek getoond. Daar krijg je dus een beter beeld van de kosten die je kunt verwachten.
Variabele kosten
Tenslotte betaal je in de meeste gevallen ook een bedrag per transactie: de variabele kosten. Dit geldt voor betalingen die je zelf doet, maar ook voor betalingen die je ontvangt. Een reguliere bankoverschrijving kost gemiddeld 10 tot 15 cent, maar voor iDealbetalingen, creditcardtransacties, internationale overschrijvingen of geldopnames betaal je meestal meer. Hoeveel dit is verschilt per bank én betaalpakket, waarbij soms een x-aantal gratis transacties inbegrepen is.
Bedenk vóór het aanvragen van je zakelijke rekening goed op welke manier je deze wilt gebruiken. Verwacht je een laag aantal transacties binnen de Euro-regio, bijvoorbeeld als consultant? Let dan vooral op de maandelijkse kosten. Wie een internationale webshop beheert doet er goed aan om naar de variabele kosten (inclusief de kosten voor wereldbetalingen) te kijken.