• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUPDATE week 48: Dataleveranciers slepen KvK voor rechter en zzp-taxichauffeurs dupe van sluiting horeca

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over boze dataleveranciers die toegang willen tot het handelsregister van de KvK, zzp-chauffeurs gooien het bijltje erbij neer en freelance platform Jellow reikt ‘fatsoen award’ uit aan opdrachtgevers.

Dataleveranciers eisen toegang tot handelsregister

Vijf grote leveranciers van zakelijke informatie eisen ruimere toegang tot het handelsregister van de KvK. Om hun gelijk te behalen zijn deze partijen naar de rechter gestapt. Het gaat om Altares Dun & Bradstree, CreditDevice, Creditsafe, Company.info en Graydon, die samen de Vereniging voor zakelijke B2B vormen.

De KvK registreert allerlei gegevens van bedrijven en rechtspersonen in Nederland, waaronder die van 1,2 miljoen zzp’ers. De leveranciers gebruiken die data om analyses te maken voor hun eigen klanten, bijvoorbeeld rapportages over financiële risico’s bij handelen met bedrijven. Zij verdienen hiermee sinds jaar en dag een goede boterham, maar merken nu dat het steeds moeilijker wordt om het register te gebruiken.

Lees hier meer over het handelsregister en de Kamer van Koophandel.

De leveranciers menen dat er sprake is van oneerlijke concurrentie en vrezen voor de openbaarheid van het register. Door de toegang tot het register aan banden te leggen zou de KvK de handel in bedrijfsgegevens willen ‘monopoliseren.’ De KvK verhandelt onder meer uittreksels, bedrijfsprofielen en jaarrekeningen. De bekritiseerde verkoop van adresgegevens van zzp'ers werd al vorig jaar aan banden gelegd.

Een woordvoerder van de KvK beroept zich in een reactie op de wettelijke plicht van de KvK om de kwaliteit van de gegevens te waarborgen en misbruik te voorkomen. Omdat het belang van privacy toeneemt worden er per 1 januari zelfs strengere eisen gesteld aan het gebruik van gegevens uit het register, zegt de woordvoerder.

Bron: RTL Nieuws

Zzp-taxichauffeurs zwaar geraakt door coronacrisis

De coronacrisis heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor horeca-ondernemers. Nu de cafés en restaurants noodgedwongen dicht blijven, verdienen taxichauffeurs ook geen boterham aan het vervoeren van kroeggasten. Tel daarbij op dat dat ook theaters en bioscopen op minimale capaciteit draaien en festivals en feesten al het hele jaar niet doorgaan, en het zal duidelijk zijn dat ook in deze bedrijfstak flink de klad zit.

Het Eindhovens Dagblad laat in een reportage de 46-jarige chauffeur Nassoh (46) aan het woord. Hij werkt al elf jaar als zzp’er en zag de afgelopen maanden al flink wat andere zelfstandige taxichauffeurs stoppen. Dit is in overeenstemming met observaties van FNV. De vakbond stelde op basis van onderzoek dat bijna driekwart van de zelfstandigen in de taxibranche het bijltje erbij zal neergooien. Zelf houdt Nassoh ternauwernood het hoofd boven water, vooral dankzij de Tozo-regeling. Maar vanwege de hoge lasten die hij heeft als chauffeur, onder meer voor zijn leasecontract, is dit geen vetpot.

Benieuwd of je als zzp'er in aanmerking komt voor TVL? Lees hier over de voorwaarden.

Stichting Taxibelangen Nederland (SNT) trekt vanwege de problemen aan de bel. De brancheorganisatie met veel kleine rijders pleit voor opheffen van de partnertoets voor Tozo. Probleem is volgens de SNT dat veel chauffeurs buiten de boot vallen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en alleen aanspraak maken op Tozo. In combinatie met de hoge vaste lasten van zelfstandige chauffeurs is dit echter onvoldoende om van te leven.

Bronnen: Eindhovens Dagblad en TaxiPro 

Jellow reikt eerste fatsoen awards uit

Freelance platform Jellow heeft deze week de eerste 5 ‘Zoals het hoort’ Awards uitgereikt. Opdrachtgevers zoals T-mobile, Nationale Nederlanden en Gewoon Gers horen bij de eerste bedrijven die deze award in ontvangst mochten nemen. Met deze award wil Jellow het fatsoen in de wereld van freelance recruitment stimuleren. Want daar ontbreekt het nogal eens aan, zegt mede-oprichter Lars Evers van Jellow. "Het is toch niet meer dan normaal, dat je reageert op freelancers die hun cv en motivatie sturen naar aanleiding van een hulpvraag die je zélf gesteld hebt?."

Bij de beoordeling kijkt Jellow naar 3 aspecten:

1. De volledigheid van de opdrachtomschrijving van een opdrachtgever. Hierdoor weten freelancers of zij überhaupt wel in aanmerking komen en moeten reageren.
2. Het tijdig reageren op alle freelancers die hun interesse hebben kenbaar gemaakt. Of het nu positief of negatief nieuws is.
3. De mogelijkheid om als freelancer aan te geven dat je graag in contact wil blijven voor eventuele andere opdrachten.

De komende maanden zullen er meerdere bedrijven volgen. "Wij houden alle opdrachtgevers nauwlettend in de gaten. Er staan een aantal andere bedrijven op de nominatie om ook een award te ontvangen," aldus Jellow.

Bron: Emerce

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.