• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUPDATE week 46: Kabinet schuift handhaving wet DBA opnieuw voor zich uit en uitspraak Hoge Raad kan bom leggen onder schijn-zzp’ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het zoveelste uitstel in de besluitvorming rond het dossier wet DBA, de Hoge Raad doet opvallende uitspraak met mogelijk grote gevolgen voor arbeidsrelatie zzp'ers, en schuldhulpverlening lijkt onvermijdelijk voor 20% van de Tozo-aanvragers.

Koolmees schuift wet DBA door naar volgend kabinet

Het is een weerbarstig dossier dat al vele hoofdbrekens heeft gekost en het einde is voorlopig niet in zicht. Zoveel is wel duidelijk nu minister Koolmees deze week heeft besloten om deze kabinetsperiode geen knopen door te hakken bij de handhaving van de wet DBA. Dit keer is het de coronacrisis die ervoor zorgt dat de wet DBA, die tot doel heeft om schijnconstructies bij het werken met zzp'ers tegen te gaan, opnieuw vertraging oploopt.

Koolmees wilde in het najaar eigenlijk al om tafel met werkgevers en vakbonden om te kijken naar oplossingen voor de problemen op de arbeidsmarkt. Maar zowel de sociale partners als het ministerie zijn te druk geweest met de steunpakketten die wegens de coronacrisis in het leven zijn geroepen. Daarom moet een volgend kabinet aan de slag met de "verschillende mogelijkheden" die Koolmees en zijn staatssecretaris laten uitwerken.

Lees hier meer over de wet DBA

De wet DBA die sinds 2016 de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) vervangt, zou een einde moeten maken aan fictieve dienstbetrekkingen en schijnzelfstandigheid, waarbij een zzp’er eigenlijk in loondienst is. Om de wet te kunnen uitvoeren moet er onder andere een webmodule komen, een tool die werkgevers helpt bij het bepalen van de arbeidsrelatie. Maar de pilot daarvan moet nog beginnen. Het kan dus nog wel even duren voordat er handhaving komt op de wet DBA, mogelijk pas in 2022. Met de verkiezingen in maart voor de boeg, gaat het kabinet-Rutte III de daadwerkelijke implementatie van de wet niet meer beleven. Dit wil overigens niet zeggen dat kwaadwillende opdrachtgevers vrij spel hebben. Bij schrijnende, duidelijk malafide gevallen van schijnzelfstandigheid zal de Belastingdienst wel ingrijpen.

Bronnen: ANP en BNR

Hoge Raad legt bom onder arbeidsrelatie zzp'ers

Terwijl het kabinet de uitvoering van de wet DBA verder voor zich uit schuift, heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan die de bodem onder het bestaande arbeidsrecht kan wegslaan. De hoogste rechtsinstantie van het land heeft namelijk geoordeeld dat het voor het bepalen van de aard van een arbeidsrelatie niet uitmaakt wat er in een overeenkomst wordt vastgelegd; waar het om gaat is hoe de arbeidsrelatie er in de praktijk uitziet.

Met de uitspraak volgt de Hoge Raad de advocaat-generaal, die eerder dit jaar advies gaf.

De uitspraak staat haaks op de bestaande regelgeving, die juist is gestoeld op het uitgangspunt dat opdrachtgevers en zzp'ers samen verantwoordelijk zijn voor de arbeidsrelatie die zij met elkaar aangaan. Als zzp'er en opdrachtgever een overeenkomst tot uitvoering van opdracht hebben, dan is de intentie dat het werk wordt gedaan op freelancebasis. Eventueel kunnen de partijen hun afspraken bekrachtigen door gebruik te maken van modelcontracten.

De Hoge Raad legt met zijn uitspraak een bom onder zzp-schijnconstructies. Niet de afspraken die opdrachtgever en zzp'er maken over hun arbeidsrelatie zijn leidend, maar de wijze waarop de samenwerking invulling krijgt. De opdrachtgever kan zich daardoor niet langer achter het contract verschuilen. Een zzp'er die hetzelfde werk doet als werkenden in loondienst kan aanspraak maken op een arbeidscontract of ontslagvergoeding. Andersom kan de uitspraak echter ook impact hebben, waarschuwt een arbeidsjurist. Wie kiest voor het ondernemerschap kan ongewild zijn vrijheid kwijtraken. "Denk aan ziekenhuizen die liever hebben dat zelfstandige specialisten in loondienst komen."

Bronnen: NOS.nl en RTL Nieuws

Schuldhulp voor 20% aanvragers eerste Tozo-regeling

Voor één op de vijf zzp'er die bij de eerste Tozo-regeling lijkt schuldhulpverlening onvermijdelijk. Dat komt neer op 65.000 ondernemers met problematische schulden, zegt voorzitter Marco Florijn van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening tegenover BNR Zakendoen. Volgens Florijn zijn het vooral zzp'ers die in schijnconstructies zijn geduwd, terwijl ze eigenlijk in loondienst hadden moeten zitten, die in problemen komen.

De NVVK-voorzitter verwacht dat het komend voorjaar de effecten te zien zullen zijn van meer structurele economische problemen in de arbeidsmarkt. Zzp'ers die al langer worstelen met hun bedrijfsvoering maar door Tozo nog even overeind worden gehouden, zullen alsnog in de schulden belanden, onder meer doordat de Belastingdienst en leveranciers aan de deur kloppen.

Heb jij als zelfstandig ondernemer te maken met oplopende schulden als gevol van tijdelijk omzetverlies door corona? DóórOndernemen.nl is een gezamenlijk initiatief van ikwordzzper.nl, Snelstart en Waardevoorjegeld.nl met als doel ondernemers die door de coronacrisis tijdelijk krap bij kas zitten te helpen met betaalbaar krediet. Ondernemers die daarvoor de ruimte hebben dragen via het platform bij aan de financiële gezondheid van mede-ondernemers.

Luister hieronder het fragment:


Lees hier het overige nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.