• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 15: Zzp’ers willen opschorting afbouw zelfstandigenaftrek, scholen gebruiken steeds meer zzp-docenten en aantal startende ondernemers daalt met 8%

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp’ers willen opschorting afbouw zelfstandigenaftrek

Zeven op de tien zzp’ers willen dat de regering de afbouw van de zelfstandigenaftrek opschort zolang de Belastingdienst bestaande wetgeving (wet DBA) niet handhaaft. Dit blijkt uit een peiling van Knab onder ruim 500 zzp’ers die bewust voor het ondernemerschap hebben gekozen. Volgens opiniepeiler Casper Zwart van Knab klungelt de overheid al jaren met de aanpak van schijnzelfstandigheid. 72% van de ondervraagde zzp’ers voelt zich de dupe van de huidige regelgeving om schijnzelfstandigheid aan te pakken.      

Uit de peiling komt naar voren dat alle zzp’ers last hebben van de algemene wet- en regelgeving van de overheid, bijvoorbeeld de extra snelle afbouw van de (voor zzp’ers voordelige) zelfstandigenaftrek per 2023. De ondervraagde zzp’ers zijn niet te spreken dat de Belastingdienst nog altijd nauwelijks optreedt tegen schijnzelfstandigheid. Doordat bestaande wetgeving niet wordt gehandhaafd, wordt verzuimd het probleem aan te pakken. De zzp’ers willen maatwerk in de regelgeving, bijvoorbeeld door onderscheid te maken op basis van het uurtarief. 

Bron: De Ondernemer

Scholen maken steeds meer gebruik van zzp’ers

Scholen maken steeds meer gebruik van uitzendbureaus en zzp’ers om aan personeel te komen. Ze gaven in 2019 in totaal 660 miljoen euro uit aan externen, 320 miljoen meer dan in 2012. Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn de uitgaven nog verder gestegen. Het aandeel 'personeel niet in loondienst' op basisscholen en in het voortgezet onderwijs is tussen 2012 en 2020 verdubbeld van 2% naar 4%. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Lees ook het artikel: Waarom de opkomst van de zzp-leraar een positieve ontwikkeling is

Scholen huren zzp’ers in om gaten in de roosters te vullen of te voorkomen dat scholieren naar huis moeten worden gestuurd. Het aandeel 'externe leraren' zal vanaf dit jaar fors groeien, voorspellen schoolbesturen en kenners van de arbeidsmarkt. Het onderwijs kampt namelijk met steeds grotere lerarentekorten: 9% in het voortgezet onderwijs en 16% in het basisonderwijs.        

Bron: NRC

Bijna één op de drie zzp’ers heeft last van cyberaanval

Niet alleen grote bedrijven worden slachtoffer van cybercrime. In februari dit jaar kreeg bijna één op de drie onderzochte zzp’ers te maken met cyberaanvallen. In april 2021 was dit nog slechts 13%. In het MKB is eveneens sprake van een stijging (+8%), maar deze stijging is niet zo significant als bij zzp’ers. Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 233 zakelijke klanten die eind- of medeverantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid van hun bedrijf.  

Lees ook het kennisartikel: Hoe wapen je je als zzp’er tegen cybercrime?    

Het aantal Nederlandse bedrijven dat te maken heeft gehad met een cyberaanval is in de afgelopen maanden met ruim de helft toegenomen tot 45%. Dit overkwam in april 2021 nog bijna drie op de tien bedrijven (29%). Als gevolg van de verdergaande digitalisering (die door de coronapandemie in een stroomversnelling is gekomen), neemt het aantal potentiële toegangspunten voor cybercriminelen snel toe. Cybercriminelen worden steeds professioneler. Van de ondervraagden geeft 11% aan helemaal geen beveiligingsmaatregelen te treffen. Dit betreft uitsluitend zzp’ers en MKB-bedrijven.   

Bronnen: ABN AMRO en Transport Online

EU-richtlijn of platformwerker werknemer of zzp’er is

Zijn platformwerkers (bijvoorbeeld van Uber, bol.com, Helpling, Deliveroo of Amazon) werknemer of zzp’er? Er woedt momenteel een discussie over platformarbeid. Online platforms zijn in opkomst. Het zijn ondernemingen die door een app of website klanten en aanbieders van een bepaalde dienst of product samenbrengen. De werkrelatie tussen online platform en platformwerker kan op verschillende manieren worden gekwalificeerd: als een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht.     

De vraag bij platformarbeid is of er sprake is van gezag en/of de platformwerker ondernemersvrijheid heeft. Hier zijn de afgelopen jaren een aantal belangrijke uitspraken over geweest bij het Hof Amsterdam (over Deliveroo en Helpling) en de Rechtbank Amsterdam (over Uber). Er ligt een voorstel van de Europese Commissie om platformwerkers beter te beschermen en meer zekerheden te geven. Er zijn richtlijnen opgesteld dat platformwerkers alleen zelfstandig zijn als maximaal aan één van vijf vastgestelde criteria wordt voldaan.

Deze vijf criteria zijn: het platform bepaalt de beloning, het platform stelt eisen aan het uiterlijk van de werker, het platform monitort de prestaties of kwaliteit van de output, het platform bepaalt de werktijden en het platform beperkt de mogelijkheden van de werker om voor anderen te werken.    

Bron: Advocatie.nl

Zzp’ers kunnen privéadres laten afschermen in Handelsregister

Zzp’ers kunnen vanaf deze week hun bezoekadres annex privéadres laten afschermen in het Handelsregister. Als zij te maken hebben met (het risico op) bedreiging, kunnen zij een verzoek indienen bij de Kamer van Koophandel om hun woonadres te blokkeren.

De woonadressen van ondernemers met hun bedrijf elders waren sinds 1 januari dit jaar al afgeschermd. Maar veel zzp’ers werken vanuit huis. Dit is dan tevens hun bezoekadres, dat tot nu toe nog openbaar was in het Handelsregister. Dat levert steeds vaker risico’s (bedreigingen, intimidatie) op van ondernemers. De KvK loopt met de maatregel vooruit op een nieuwe regeling die momenteel in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken wordt opgezet.

Bronnen: RTL Nieuws en Tweakers

Aantal startende ondernemers met 8% omlaag

Het aantal startende ondernemers lag in maart dit jaar een stuk lager dan in maart 2021. Het gaat om een afname van 8%, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Het aantal bedrijfsbeëindigingen steeg ook met 8%, terwijl het aantal faillissementen in maart 2022 op 160 bedrijven uitkwam. De cijfers verbazen de ING niet, aangezien het aantal faillissementen door de coronasteun in de afgelopen twee jaar onnatuurlijk laag was.  

Lees ook het artikel: Stoppen als zzp’er

Volgens de Rabobank hebben vooral de horeca-, entertainment- en toerismesector het moeilijk nu de coronasteun per 1 april is stopgezet. Het zijn branches die tijdens de coronacrisis gedwongen dicht waren of niets konden door de beperkende maatregelen. Bedrijven moet ook sinds deze maand april weer omzet- en loonbelasting gaan betalen. De tijdens de coronacrisis opgebouwde belastingschulden moeten vanaf 1 oktober 2022 worden afgelost. Ondernemers krijgen daar vijf jaar de tijd voor. Volgens de laatste stand per 24 februari hebben ondernemers een belastingschuld van in totaal 20,5 miljard bij de Belastingdienst.  

Bronnen: BNR en NOS.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Gratis ZZP Competentiescan

Gratis ZZP Competentiescan

Weet je zeker of je zzp'er wilt worden? Ben je nog niet overtuigd van jouw kwaliteiten als potentiële zzp'er? Doe dan hier de gratis ZZP Competentiescan. Vind uit wat voor type ondernemer jij bent en waar je kwaliteiten liggen.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.