• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 18: Wirwar aan steuneisen maakt zzp´er kopschuw en debat over toekomst wet- en regelgeving op de arbeidsmarkt

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de echte reden waarom zzp’ers de Tonk-regeling links laten liggen, een miljoenenstrop voor het Britse Uber en leiders in flexsector praten over nieuw sociaal basisstelsel voor alle werkenden.

Slechte opzet maakt Tonk-regeling impopulair bij ondernemers

Normaal zijn overheden tevreden als de uitgaven lager uitvallen dan verwacht. In het geval van de Tonk-regeling is het anders. Demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) reserveerde € 260 miljoen voor de Tonk, ofwel de Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten. Maar waar ondernemers de weg naar coronasteunmaatregelen als de NOW, Tozo en TVL goed weten te vinden, blijft het Tonk-geld grotendeels op de plank liggen.

In de vier grote steden is Tonk nog maar een paar duizend keer aangevraagd, terwijl vorig jaar alleen al in Amsterdam 18.000 ondernemers een beroep deden op de Tozo. Volgens Koolmees komt dit door onbekendheid met de Tonk-regeling. Bovendien zou er sprake zijn van schaamte bij aanvragers.

Lees ook: Minder gebruik Tonk-steun dan verwacht

Of dit de werkelijke redenen zijn, is nog maar ten zeerste de vraag. Niet onbekendheid of schaamte, maar een slechte opzet maakt de Tonk impopulair, zeggen zelfstandig ondernemers die in het FD aan het woord komen. Het voornaamste bezwaar is het gebrek aan centrale regie bij de uitvoering van de regeling. Door de decentrale opzet geven veel gemeenten geen steun als er nog eigen vermogen is of de partner een inkomen heeft. "Voor een uitkering van €600 per maand moet je eerst je eigen vermogen boven de €12.500 opmaken", zegt een ondernemer. "Dan bedenk je je wel drie keer voordat je Tonk aanvraagt.'

Dat er grote verschillen bestaan tussen gemeenten werkt verwarrend, zegt Cristel van de Ven van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), waarbij ook de leden van Het Ondernemerscollectief zijn aangesloten. Daarbij komt dat veel ondernemers huiverig zijn geworden voor het vragen van hulp, omdat ze bij Tozo aanvankelijk over het hoofd hadden gezien dat de steun meetelt bij de inkomstenbelasting van de partner en mogelijk moet worden terugbetaald als achteraf blijkt dat het inkomen hoger uitvalt dan geschat. "Dat wantrouwen is lastig weg te nemen, al raden we iedereen aan om in ieder geval contact op te nemen met de gemeente om te kijken of de regeling van toepassing is."

Bronnen: FD en Het Parool

Miljoenenstrop Uber door schijnzelfstandigheid chauffeurs

De hoogste rechtbank in Groot-Brittannië oordeelde in februari dat taxichauffeurs van Uber geen zzp’ers zijn, maar als werknemers moeten worden beschouwd. Deze uitspraak had als gevolg dat Uber-chauffeurs onder meer recht kregen op het minimumloon en betaald verlof. Als gevolg van deze uitspraak zal het bedrijf nog maanden bezig zijn met het afwikkelen van claims van chauffeurs die ritten voor het taxiplatform hebben gereden. Hiervoor heeft het $ 600 miljoen (bijna € 500 miljoen) opzijgezet.

Naar schatting gaat het om zo’n 70.000 chauffeurs. Uber onthulde de tegenvaller bij zijn eerstekwartaalcijfers. In een toelichting voor analisten probeerde topman Dara Khosrowshahi de zorgen over toekomstige kostenposten door juridische tegenvallers zo veel mogelijk weg te nemen. Hij zei tegelijkertijd open te staan voor “een dialoog” over hogere toelages voor Uber-chauffeurs en bezorgers.

Lees ook: Wanneer ben je als zzp'er schijnzelfstandig?

De uitspraak over Uber heeft geleid tot veel onzekerheid over de toekomst van zogeheten platformbedrijven. In Nederland speelt een vergelijkbare rechtszaak rond maaltijdbezorger Deliveroo. Het platformbedrijf behandelt bezorgers alsof het zzp'ers zijn, terwijl het volgens de rechtbank van Amsterdam gezien de aard van de samenwerking van de bezorgers om schijnzelfstandigen gaat. Volgens de vakbond FNV kunnen bezorgers nu een arbeidscontract eisen. Ook in andere landen ligt Deliveroo onder vuur.

Bron: NRC

Voorzitter VZN en ceo's uitzendorganisaties over toekomst arbeidsmarkt

Nederland staat de komende jaren voor een grote uitdaging ten aanzien van de arbeidsmarkt: het toekomstbestendig maken van de wet- en regelgeving rondom werk. Op zoek naar antwoorden ging Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL, in gesprek met de bestuursvoorzitters van grote flexbedrijven. Samen met Han Kolff (HeadFirst Group), Jeroen Zwinkels (Manpower), Dominique Hermans (Randstad) en Cristel van de Ven (voorzitter van VZN) sprak hij hij over de toekomst van de arbeidsmarkt.

Tijdens het rondetafeldebat van ongeveer een half uur legde Biesheuvel 3 stellingen voor. Vragen die aan de orde komen, zijn onder andere: zorgt flexibilisering voor minder bescherming van de beroepsbevolking en stimuleert het schijnzelfstandigheid; is het wenselijk om een ‘sociaal basisstelsel’ in te voeren voor alle werkenden; en moeten flexbedrijven een rol gaan spelen bij opleiden/trainen van flexwerkers en zzp’ers, en nog een stap verder, bij het begeleiden van baan naar baan?

Bekijk hieronder het videoverslag van het debat.

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.