• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 14: Tonk-steun minder aangevraagd dan verwacht en AFM slaat alarm over woekerleningen zzp´ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over strenge regels voor de Tonk-steunregeling, evenementenbranche voorziet een schreeuwend tekort aan zzp-krachten voor het op- en afbouwen van grote festivals, en AFM luidt de noodklok over woekerleningen aan kleine ondernemers.

Minder gebruik Tonk-steun dan verwacht

De nieuwe Tonk-steunregeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) wordt veel minder gebruikt dan gemeenten hadden verwacht. Tot nu toe gaat het landelijk om enkele duizenden aanvragen, waar vooraf toch wel werd gerekend op tienduizenden aanvragen. Dat zegt Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Dat er weinig gebruik van wordt gemaakt, komt volgens Cristel van de Ven van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN, het samenwerkingsverband van zelfstandigenorganisaties waarbij ook Het Ondernemerscollectief is aangesloten) doordat de regels voor toekenning te streng zijn. "Zelfstandig ondernemers kijken wel naar de regeling, maar zien ook dat ze er weer niet voor in aanmerking komen, terwijl ze het wel zwaar hebben.”

Lees ook: Tonk komt eraan: invoering per 1 maart

Behalve dat de voorwaarden "pittig" zijn, stelt Van de Ven vast dat er ook grote verschillen zijn tussen gemeenten bij de toepassing van de Tonk-regeling. "De ene gemeente zegt dat je je spaargeld eerst moet opeten tot € 6000, de andere tot € 30.000."

De Tonk, die in maart is ingevoerd, is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld hun woonlasten niet kunnen betalen. Het kabinet heeft € 260 miljoen beschikbaar gesteld voor de regeling. Mensen die Tonk aanvragen kunnen steun krijgen voor de periode van januari tot en met juni 2021. Gemeenten voeren de regeling uit en mogen ook zelf de regels en de hoogte van de uitkering bepalen. De VNG roept gemeenten op de regeling ruimhartig toe te passen. "Probeer de Tonk ook echt een hulp te laten zijn voor de mensen, hij is niet voor niets in het leven geroepen."

Bron: NOS.nl

Organistoren festivals vrezen voor tekort zzp’ers

Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar organisatoren verwachten vanaf nog dit jaar weer grote festivals te laten plaatsvinden. De festivalkalender zit vanaf de laatste week van augustus tot oktober bomvol. Maar veel zzp’ers en andere flexwerkers werken inmiddels in andere sectoren en lijken niet zomaar terug te keren. De vrees bij festivalorganisatoren bestaat dan ook dat er personeelskrapte is, die zomaar kan omslaan in een langdurig tekort aan vakmensen.

Bij organisator Mojo Concerts zijn de voorbereidingen voor Lowlands en Down The Rabbit Hole bijvoorbeeld in volle gang. Alleen al voor de op- en afbouw van Lowlands, dat gepland staat voor het laatste weekeinde van augustus, zijn meer dan 3000 mensen nodig,’ vertelt Marjanne Manders van Mojo Concerts. Na een stevige reorganisatie vorig jaar, leunt Mojo nog op een 'kernteam' van 86 mensen “Maar ook dit jaar zoeken we weer veel zzp'ers, bijvoorbeeld beveiligers, barpersoneel en servicemedewerkers. We gaan veel mensen benaderen.”

Ook Friendly Fire (o.a. Best Kept Secret) zoekt bovenop 8 vaste werknemers, honderden flexwerkers voor het voorbereiden van het eerste festival na de corona-uitbraak. Maar veel zzp'ers hebben de evenementenbranche verlaten en leggen nu zonnepalen of werken in de bouw. De vraag is of zij terugkeren. Friendly Fire directeur Robert Swarts ziet het wat dat betreft somber in: “Veel goede mensen zijn elders hun heil gaan zoeken. Daar maak ik me wel zorgen over.” Hij vestigt zijn hoop op de nieuwe aanwas. "Jongeren moeten hun kans grijpen aan de onderkant en zo in de producties rollen. Op deze manier zijn er veel mensen opgeklommen, van het sjouwen van hekken tot eindproducent van een groot evenement. "

Bron: FD

AFM slaat alarm over woekerleningen aan kleine ondernemers

Mede doordat banken steeds strengere eisen stellen aan zakelijke leningen, wenden ondernemers zich vaker tot alternatieve vormen van financiering. Deze alternatieven voorzien duidelijk in een behoefte, maar  omdat ze niet onder toezicht vallen zijn ze niet zonder risico, zo waarschuwt de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Eenmanszaken en zzp’ers hebben bovendien vaak maar beperkte financiële kennis en niet altijd de middelen om goed advies in te winnen,  stelt de financiële waakhond. De coronacrisis vergroot deze kwetsbaarheid.

Een belangrijk punt van zorg is dat kleine ondernemers zelf moeten bepalen of hun financieringsbehoefte verantwoord is. Zeker als ondernemers in zwaar weer zitten, is het lastig om een realistische afweging te maken tussen de risico’s en kosten en de levensvatbaarheid van hun bedrijf. Ook wijst de AFM op het feit dat kleine ondernemers vaak persoonlijk garant staan voor schulden van hun bedrijf, waardoor ze nog meer risico lopen.

Lees ook: Hoe krijg ik een zakelijke lening als zzp'er?

Alternatieve vormen van financiering zoals flitskredieten pakken vaak veel duurder uit dan bancaire leningen. Dat heeft er mee te maken dat toegang tot kapitaal voor deze kredietverleners duurder is dan voor banken en het risico op wanbetaling groter. “Kostenpercentages bij kleine kortlopende kredieten van gemiddeld 126% met uitschieters naar 400 % zijn echter excessief," schrijft de AFM. Zelfregulering van de kredietsector en meer financiële zelfredzaamheid van ondernemers bieden onvoldoende soelaas, vindt de financiële waakhond. Daarnaast moeten beleidsmaker ook kijken naar andere mogelijkheden om ondernemers te beschermen, "bijvoorbeeld door een maximale kredietvergoeding in te stellen zoals die nu al bestaat voor consumenten".

TIP Wie op zoek is naar een goed  alternatief voor een lening bij reguliere banken kan terecht bij Qredits. Deze kredietverstrekker zonder winstoogmerk is bekend van microkredieten. Speciaal voor ondernemers die in financiële problemen komen als gevolg van de coronamaatregelen, biedt Qredits een corona-overbruggingskrediet aan.

Bron: Accountweek

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.