• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 17: Zzp-bemiddelaars schieten als paddenstoelen uit de grond, één op de zes zzp’ers heeft last van wanbetalers en generatie Z kiest voor freelancen

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp-bemiddelaars schieten als paddenstoelen uit de grond

Zzp-bemiddelaars en detacheringsbureaus schieten als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer mensen in vooral de zorg, bouw en horeca worden zelfstandig ondernemer of laten zich flexibel inhuren. De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) hoort en ziet dat de leden zzp-bemiddeling erbij gaan doen. “Vaak omdat de markt het vraagt. Niet omdat ze het per se zelf willen”, zegt een woordvoerder van de uitzendkoepel die 65% van de uitzend- en payrollbranche in Nederland vertegenwoordigt.

De commerciële bureaus bemiddelen als derde partij tussen een werkgever en een zzp’er. Een zelfstandige wordt dan bijvoorbeeld door het bureau bij een zorginstelling aangeboden. “Het beeld is dat er een eindspurt wordt ingezet, omdat de handhaving op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025 pas weer op gang komt. Met alle gevolgen van dien. We merken dat het vooral de zorg ontwricht. Een zeer zorgelijke ontwikkeling”, aldus de ABU.

Lees ook het artikel: Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp’er?

De zorgsector heeft een groot tekort aan personeel, waardoor de werkdruk hoog is. Veel werknemers kiezen er daarom voor zzp'er te worden of zich via een detacheringsbureau te laten inhuren. Op dit moment zijn er bijna 169.000 zzp’ers in de zorg actief in Nederland, bijna 50% meer dan vijf jaar terug. De commerciële bureaus vragen hoge bemiddelingskosten en drijven de zorgkosten op.

In reactie hierop is in Zuidoost-Brabant een zorgcoöperatie (FAIR) gestart, om te voorkomen dat zorggeld nog langer in de zakken van commerciële bureaus verdwijnt. De belangstelling is groot. In een paar weken tijd hebben al 800 zzp’ers gereageerd. FAIR verbindt zorg-zzp’ers met zorginstellingen in de regio. Zuidoost-Brabant is de eerste regio in Nederland waar zorginstellingen zelf dit type coördinatie starten. Via een website komen vraag en aanbod samen. Zzp’ers kunnen zich gratis inschrijven. Als hun tarief overeenkomt met wat de zorgaanbieders bieden, kunnen ze een opdracht nemen of niet.

Bronnen: NU.nl en AD.nl

Eén op de zes zzp’ers heeft problemen met wanbetalers

Eén op de zes zzp’ers heeft in deze maand april te maken met wanbetalers. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen maand maart 2023, ofwel een flinke stijging van 8% naar 16%. Dit komt naar voren in de maandelijkse bedrijvenmonitor van verzekeraar Interpolis. Directeur Bedrijven René Voets denkt dat dit komt doordat opdrachtgevers vanwege de hoge inflatie, de gestegen grondstoffenprijzen en de onzekere economie kritischer naar hun kosten kijken.

Het aantal zzp’ers dat met wanbetalers te maken heeft, vertoonde sinds augustus 2022 een dalende trend. Deze verdubbeling is een opvallende trendbreuk, zegt Voets. “Een flinke stijging van 8% naar ruim 16%. Daarbij komt ook nog dat ruim een derde van de zzp'ers zich zorgen maakt over de betalende opdrachtgevers. Dat is een stijging van 14% sinds januari.”

Met wanbetaling wordt bedoeld dat opdrachtgevers hun factuur daadwerkelijk niet betalen. Voets erkent dat juridische stappen vaak duur zijn en maar zelden resultaat opleveren. Hij adviseert zzp’ers het gesprek aan te gaan met de opdrachtgever. “Kijk naar betalingstermijnen, maak goede afspraken in het vervolg met opdrachtgevers. Misschien moet je voortaan al een deel van het werk vooraf laten betalen, maar ga niet te snel escaleren.”

Bronnen: BNR Nieuwsradio en Nieuws.nl  

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Meer over de juridische service
Juridische service

Generatie Z verkiest freelancen boven vaste baan

Ruim 60% van de generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012, ziet zichzelf in de toekomst werken als freelancer en niet in vaste dienst. Dit blijkt uit onderzoek van freelanceplatform Fiverr onder duizend Nederlanders tussen de 16 en 26 jaar. Ruim een kwart van de respondenten is van mening dat ze hun talent of passie niet kunnen vervullen met een vast dienstverband. Naast de wens voor flexibiliteit, autonomie en passie-gedreven werk, heeft de huidige staat van de economie een grote invloed op de keuze om te gaan freelancen.   

Gen-Z stelt hele andere eisen aan werk dan vorige generaties. Deze groep jongeren wil wel fulltime werken, maar niet onder een baas. Flexibele werkuren en zelfstandigheid (63%) zijn het belangrijkste voor deze generatie, gevolgd door een fijne werkcultuur (35%). Vier op de tien jongeren tussen 16 en 26 jaar wil freelancen om het verlangen naar een hoger inkomen. “In een flink veranderende arbeidsmarkt zien we dat Gen-Z meer controle wil hebben over hun inkomsten en carrièrepad”, aldus Peggy de Lange, verantwoordelijk voor de B2B-marketing van Fiverr.

Voor het bereiken van financiële vrijheid en het hebben van een eigen onderneming is niet per se een diploma nodig, zo vindt 44% van de ondervraagde jongeren.  Een kwart (25%) is van mening dat een tussenjaar een van de beste kickstarts is voor een carrière vol succes en voldoening.

Bron: Flexmarkt.nl

Zonnepanelenmarkt heeft last van zzp-beunhazen

Techniek Nederland krijgt een groeiend aantal meldingen van ondeskundige bedrijven en zzp’ers in de zonnepanelenmarkt. Volgens de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel zijn er in het afgelopen jaar 30% meer zonnepanelen geplaatst dan in 2021. Het aantal klachten over de kwaliteit van plaatsing en installatie is eveneens behoorlijk toegenomen. Techniek Nederland wil daarom een verplichte erkenning voor installateurs van zonnepanelen, zodat beunhazen snel van de markt verdwijnen.

Uit cijfers van de Arbeidsinspectie blijkt dat er vorig jaar tientallen ongelukken zijn gebeurd bij het plaatsen van zonnepanelen. “De onstuimige groei trekt ook bedrijven aan die het niet zo nauw nemen met kwaliteit en veiligheid”, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. De brancheorganisatie denkt dat een verplichte erkenningsregeling voor zonnestroominstallateurs veel onveilige situaties kan voorkomen.

Zonnestroominstallateur is nu nog een vrij beroep, waardoor iedereen zonnepanelen kan installeren. Dat is slecht voor het imago van de sector, stelt Terpstra. “De erkende, vakbekwame installateurs hebben hier last van. Bovendien hindert het de energietransitie. Mensen moeten kunnen vertrouwen op zonnepanelen die veilig worden geplaatst en goed werken.”

Bron: NU.nl

Lager loon lost wildgroei zzp’ers in GGZ niet op

Het plan van de CDA-fractie in de Tweede Kamer om een maximum te stellen aan het loon van zzp’ers die werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), gaat de genoemde wildgroei aan zzp’ers niet oplossen. Geld is namelijk niet de hoofdreden voor GGZ-professionals en andere sociaal werkers om zzp’er te worden, stelt deskundige Sonja Liefhebber van Movisie in Zorg + Welzijn.

Volgens Liefhebber maken politici drie denkfouten als ze de groei van zzp’ers een halt willen toeroepen door het inkomen af te toppen. Movisie publiceerde recent een onderzoek onder zzp’ers in het sociaal werk en daaruit blijkt dat een hoger salaris niet de voornaamste redenen is om zzp’er te worden. “Flexibiliteit, zelf de werkinhoud kunnen bepalen, zoeken naar meer werkplezier en dichter bij de bedoeling van het werk komen. Dat zijn veel belangrijkere redenen voor zzp’ers.”

De tweede denkfout is volgens Liefhebber dat zzp’ers te veel zouden verdienen. “Zzp’ers ontvangen wel meer salaris, maar zij moeten hiervan ook hun verzekeringen, pensioen, scholing, vakantiegeld en andere bedrijfskosten nog betalen. Wat overblijft, is voor de meesten geen vetpot.”

Tot slot wordt de indruk gewekt dat zzp’ers profiteurs zijn. “Nee, zzp’ers in zorg en welzijn zijn juist vaak deskundigen, bevlogen en betrokken ex-werknemers die er bewust voor hebben gekozen om het werk op een andere, beter werkende manier te doen. Daarmee blijven deze professionals behouden voor de sector”, vindt Liefhebber. “Werkgevers in zorg en welzijn kunnen beter hun energie steken in het aantrekkelijker maken van het werk in loondienst, want het zzp-schap zal meer dan ooit lonken.”

Bron: Skipr.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA helpdesk

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda