• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 16: Tozo-regeling duwt zzp’ers in de schulden en Ombudsman start onderzoek naar knelpunten steunmaatregelen voor zzp'ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over hoge schulden door Tozo-regeling, Nationale Ombudsman start onderzoek na stortvloed van klachten over toegang tot coronasteunmaatregelen en het afrekenen van kantoorhuur kan bij WeWork binnenkort ook met bitcoin.

Willekeur bij Tozo duwt zzp’ers in de problemen

De Tozo-regeling die was bedoeld om zzp’ers die zonder inkomsten kwamen te zitten uit de brand te helpen, blijkt in sommige gevallen juist een averechtse werking te hebben. Deze zzp’ers kregen bij de Tozo-aanvraag te horen dat zij aan de gestelde eisen voldeden, maar bij controle achteraf blijkt dat dan toch niet het geval te zijn. Hierdoor is een aantal zzp’ers juist door deze regeling in de schulden beland.

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), waarbij ook de leden van Het Ondernemerscollectief zijn aangesloten, ontving enkele honderden meldingen van zzp’ers die (een deel) van hun uitkering moeten terugbetalen, terwijl zij eerst aan alle voorwaarden voldeden. Volgens Van de Ven is er sprake van willekeur. “Iedere gemeente voert de Tozo-regeling op haar eigen manier uit. Er zijn verschillende vereisten en criteria.”

Lees ook: Chaos en onzekerheid bij uitvoering steunmaatregelen

Illustratief is het verhaal van zzp'er Wisse Smit (23) uit Amsterdam die werd opgezadeld met een schuld van € 3.052,-  omdat hij bij nader inzien toch geen recht zou hebben op Tozo-geld. Wisse werkte in de horeca en op festivals, maar besloot nog voor de pandemie om daarnaast een opleiding te gaan volgen. Toen zijn inkomsten als zzp’er wegvielen, vroeg hij Tozo aan. Dit werd toegekend, maar 3 maanden later kreeg hij te horen dat hij alles moet terugbetalen omdat je als student geen Tozo kunt aanvragen.

En zo zijn er veel meer voorbeelden. De VZN werkt aan een inventarisatie van de klachten. Volgens Van de Ven zijn de problemen te wijten aan de haast waarmee Tozo in elkaar is gezet. “De uitkering is een samenraapsel van verschillende, bestaande wetten. In verschillende gemeenten was de nood onder zelfstandigen zó hoog, dat men alvast begon met uitkeren voordat de wetgeving rond was. Dat zorgt, achteraf, voor problemen.” De VZN werkt aan een inventarisatie van de problemen met Tozo. 

Bron: NRC

Ombudsman start onderzoek knelpunten coronasteun

Nationaal ombudsman Reinier van Zutphen start een onderzoek naar de knelpunten die zzp’ers ervaren met de steunmaatregelen. Hij gaat hiertoe over nadat in korte tijd meer dan 500 klachten zijn binnengekomen. De Ombudsman opende op 1 maart een meldpunt, dat eigenlijk was bedoeld als startschot voor een onderzoek naar de moeizame toegang van zzp’ers tot schuldhulpverlening. In plaats daarvan grepen zelfstandigen het meldpunt aan om te klagen over de gebreken van de coronasteunmaatregelen van de overheid.

Zo kunnen sommige ondernemers geen steun aanvragen door een fout in hun registratiecode bij de Kamer van Koophandel. Anderen komen in financiële problemen doordat zij dankzij een ontvangen Tozo-uitkering plots een extra belastingaanslag op de deurmat krijgen. 

Lees ook: Ombudsman onderzoek schuldhulpverlening aan zzp'ers

Voor de Nationale Ombudsman zijn de klachten ernstig genoeg om met spoed een onderzoek in gang te zetten. ‘Bij veel ondernemers die zich tot mij wenden staat het water aan de lippen en is het einde van hun levensvatbare bedrijf nabij," zegt Van Zutphen. "Ze hebben het gevoel er helemaal alleen voor te staan en vinden dat zij door de strenge en starre regels onvoldoende worden ondersteund. Ik maak mij hier zorgen over en vind het belangrijk dat hun signalen niet onopgemerkt blijven.” De Ombudsman organiseert in mei en juni twee rondetafelgesprekken met de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Financiën en Economische Zaken en Klimaat. Ook zijn de Sociaal-Economische Raad (SER), Kamer van Koophandel en nog een aantal organisaties uitgenodigd.

Het meldpunt blijft ondertussen geopend.

Bron: De Ombudman en De Volkskrant

Zzp’ers kunnen flexwerkplekken nu ook afrekenen met bitcoin

WeWork, een groot Amerikaans bedrijf dat flexibele werkplekken biedt voor zzp’ers en start-ups, gaat een aantal cryptocurrency’s als betaalmiddel accepteren als betaling van huurders. Volgens de aankondiging zal WeWork onder andere bitcoin en ethereum en een reeks stablecoins accepteren. Waar mogelijk gaat het vastgoedbedrijf ook leveranciers en verhuurders van gebouwen betalen met digitale valuta.

Met Tesla is WeWork een van de eerste bedrijven ter wereld die cryptocurrency's accepteren als betaling. Sandeep Mathrani, ceo van WeWork, zegt dat het besluit past bij zijn visie om voorop te  lopen met innovatieve technologieën. “Het is voor ons alleen maar logisch om de mogelijkheden die we bieden uit te breiden door cryptocurrency toe te voegen als een geaccepteerde vorm van betaling voor onze leden."

WeWork heeft momenteel 4 locaties in Nederland, allemaal in Amsterdam. Het succesverhaal van de pionier op het gebied van coworking liep de afgelopen tijd een paar flinke deuken op. Veel nieuwe locaties wereldwijd openden hun deuren, maar waren niet winstgevend. Dat was een van de redenen waarom investeerders interesse verloren in de beursgang van WeWork, die uiteindelijk uitgesteld werd.

Bron: De Telegraaf

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.