• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 10: thuiskappers eisen compensatie voor lockdowns, 30% van ondernemers slecht in verkopen en zzp’ers in de zorg niet de oorzaak van stijgende zorgkosten

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp-kappers eisen compensatie voor lockdowns

Het kabinet moet thuiswerkende en ambulante kappers alsnog compenseren voor het verlies aan inkomen dat ze opliepen tijdens de lockdowns in de afgelopen twee jaar van de coronapandemie. Deze eis vervatte het ondernemerscollectief Ik kan niet meer afgelopen dinsdag in een petitie, die aan de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat werd overhandigd.  

Volgens de drijvende kracht achter de petitie, de Zeeuwse kapper Robbert Lievense, moesten de zzp’ers verplicht de schaar neerleggen, maar kregen ze geen cent vergoed. Landelijk zijn 15.000 zzp-kappers door de coronaregels financieel uitgekleed, omdat ze nauwelijks tot geen inkomenssteun kregen, aldus Lievense.

De protestorganisatie stelt in de petitie dat er geen wettelijke basis was om thuiswerkende en ambulante kappers te verbieden om hun vak uit te oefenen, omdat zij niet op een ‘publieke plaats’ werken. Het ondernemerscollectief wil dat het kabinet alsnog toetst of de sluiting van de zzp-kappersbedrijven rechtmatig was.  

Bron: PZC

30% van ondernemers is slecht in verkopen en haalt lagere bedrijfsomzet

Maar liefst 30% van de ondernemers is niet goed in verkopen, dat zich vertaald in een lagere bedrijfsomzet. Dit blijkt uit de vijfde Kleinbedrijf Index van Qredits. Ruim 1.500 zzp’ers en andere zelfstandigen werkten mee aan het onderzoek om de situatie van kleine ondernemers in Nederland in beeld te brengen.    

Lees ook het artikel: Zorgeloos ondernemen verhoogt je omzet

Hoewel Nederland in 2021 een economische groei van 4,8% doormaakte, gaat het met kleine bedrijven nog altijd niet goed. De bedrijfsresultaten van zzp’ers en andere kleinbedrijven (met minder dan 5 medewerkers) ligt voor velen nog onder het niveau van vóór de coronapandemie. Deze groep vertegenwoordigt maar liefst 95,5% van twee miljoen bedrijven in Nederland. In oktober vorig jaar bleek al dat bijna de helft van de zzp’ers minder dan een bijstandsuitkering verdient. Samen met de hoge inflatie zorgt dit ervoor dat ondernemers verwachten de komende maanden nog minder te investeren dan in 2021.           

Bron: Qredits

Zzp’ers in de zorg niet de oorzaak van stijgende zorgkosten

Zzp’ers in de zorg zijn niet duurder dan zorgmedewerkers in loondienst. Dit stelt SoloPartners. De brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg is het pertinent oneens met de conclusies van het tv-programma EenVandaag dat zzp’ers in de zorg een oorzaak zijn van de stijgende kosten in de zorg.        

Directeur Loe van Erp van SoloPartners vindt het oordeel van EenVandaag dat ‘een zzp’er bijna tweemaal zo duur is als een zorgmedewerker’ ronduit onjuist. Volgens hem had het nieuwsprogramma de verkeerde focus. Niet het tekort aan personeel en de groei aan zzp’ers in de zorg zijn per definitie het probleem, maar de werkdruk op het zorgpersoneel in loondienst, aldus SoloPartners. Het probleem van een te hoge werkdruk wordt bovendien als urgenter dan de salariëring in de zorg gezien.

Bron: MedicalFacts

Verkopen van facturen steeds populairder onder zzp’ers

Het verkopen van facturen aan een externe partij, ofwel factoring, wordt steeds populairder onder zzp’ers en andere ondernemers. Zeker nu per 1 april 2022 de financiële steun vanuit de overheid stopt. Vele ondernemers kampen met torenhoge schulden. Ze hebben daarnaast te maken met facturen die niet of niet tijdig worden betaald.  Alternatieve financieringsvormen als factoring of microkredieten kunnen voor zzp’ers veel voordeel bieden.  

Lees ook het artikel: 8 redenen om als zzp’er te kiezen voor factoring       

Sinds de coronacrisis is het aantal onbetaalde facturen toegenomen. Een voordeel van factoring is dat ondernemers in principe direct over hun geld kunnen beschikken. De factoringmaatschappij betaalt de ondernemer uit en regelt de factuurafhandeling. Zzp’ers en andere ondernemers lopen hierdoor niet tegen cashflowproblemen aan. Voor startende ondernemers is juist de cashflow zeer belangrijk. Een positieve cashflow is noodzakelijk om op korte termijn levensvatbaar te zijn.      

Bron: Nieuws.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.