• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 32: Stopt Deliveroo om zzp-constructie? Recordaantal stoppende zzp'ers, bijbaan als zzp'er, cashen maar ook risico's

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Deliveroo verlaat Nederland, vlak voor uitspraak rechter over het in dienst nemen van zzp'ers

Is het toeval? Eind november wil maaltijdbezorger Deliveroo zijn activiteiten in Nederland staken. Een maand voor een langverwachte uitspraak van de hoogste rechter, de Hoge Raad.

Die zal naar verwachting het oordeel van lagere rechters bevestigen: dat alle fietskoeriers als werknemer betaald en behandeld moeten worden, in plaats van als zzp’ers. Daarmee krijgen ze recht op vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte en pensioen.

Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig?

Maar op het moment dat het eindoordeel geveld wordt, hoopt de Britse maaltijdbezorger al weg te zijn. Al is het vertrek uit Nederland, woensdag bekendgemaakt, nog niet definitief. Het bedrijf wil dit voornemen de komende tijd bespreken met „belanghebbenden” zoals medewerkers en vakbonden.  

Bron: NRC

Steeds meer bedrijven opgeheven, vooral zzp'ers stopten ermee

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 76.000 bedrijven opgeheven, het hoogste aantal sinds 2007 - het jaar dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begon met meten. Vooral zzp'ers stopten ermee. Het aantal faillissementen is ook iets toegenomen, maar blijft volgens het CBS "historisch laag".

De afgelopen 2,5 jaar was het aantal faillissementen zeer laag. Een belangrijke oorzaak hiervan was de coronasteun, die veel bedrijven op de been heeft gehouden. Zo hebben bedrijven gezamenlijk voor meer dan 18 miljard euro aan belastinguitstel gekregen. De verwachting van de KvK van afgelopen april dat het aantal faillissementen flink zou gaan toenemen, is dus nog niet uitgekomen.

"We kijken al twee jaar met verbazing naar deze cijfers", zegt CBS-econoom Marjolijn Jaarsma. "De faillissementen blijven laag, maar dit eerste half jaar hebben toch veel ondernemers gedacht: ik trek de stekker eruit. Je zou het bijna vergeten, maar begin dit jaar was er nog een lockdown en in die maanden werd ook de bedrijfssteun afgebouwd."

ZZP Expert Martijn Pennekamp verbaasd zich niet over deze cijfers. "Voor- en tijdens de coronacrisis zijn veel zzp'ers gestart omdat banen niet voor het oprapen lagen en werkgevers personeel liever niet in vaste dienst wilde nemen. Nu zit het bedrijfsleven te schreeuwen om personeel en is het vaak aantrekkelijker om weer in loondienst te gaan". 

Bron: NOS

Bijbaan als zzp'er: cashen maar ook risico's

Duizenden jongeren hebben zich afgelopen jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel om aan de slag te kunnen gaan bij bedrijven als Temper en Staffyou. Ze verdienen er goed, kunnen hun eigen uren indelen, maar lopen ook risico's, waarschuwen kenners als Martijn Pennekamp.

In totaal stonden in juli bij de KvK ruim 9600 jongeren ingeschreven die aan het werk zijn voor een zogenaamd platformbedrijf. Dat zijn er ruim 2100 meer dan een jaar eerder.

Vooral studenten en scholieren vinden het werk voor bedrijven als Temper en Staffyou interessant als bijbaantje. Ze roosteren zelf in wanneer ze kunnen werken en het uurtarief ligt een stuk hoger dan bij een baantje in loondienst.

Bij Temper, een platform waarop zzp'ers werk kunnen vinden in de horeca, logistiek en detailhandel, ligt het uurtarief bijvoorbeeld gemiddeld op ruim 21 euro. Ter vergelijking: als 18-jarige vakkenvuller bij de Albert Heijn verdien je zo'n 7,50 euro, inclusief vakantiegeld en andere toeslagen.

Nadelen van het werk

Zo opgesomd klinkt zzp'en ideaal, maar het heeft ook zijn schaduwzijden, waarschuwen experts. Jessica van El, expert Jong Ondernemerschap bij de KvK, legt uit: "Met dit werk ben je zelf ondernemer. Je wordt niet doorbetaald bij ziekte, krijgt geen vakantiedagen en bouwt geen pensioen op."

Ze raadt jongeren die dit werk doen aan om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering en zich ervan bewust te zijn dat je zelf aangifte voor omzet- en inkomstenbelasting moet doen. Van dat hoge zzp-uurtarief draag je over het algemeen ook weer een stuk af aan de Belastingdienst.

Bron: RTL Nieuws

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.